Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери

От видео извън сградата могат да се чуят писъците на задържаните
14 авг 2020 22:15, Нели Христова
90
Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери
Снимка: БГНЕС

Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за защита на човешките права, като Amnesty International предупреждават, че сме свидетели на "широко разпространено насилие". А докато външните министри на Европейския съюз организират среща, на която ще решат какви да са бъдещите санкции срещу Беларус, властите в страната обещаха да пуснат на свобода близо 7000 души, които са арестувани през последните дни.

През изминалата нощ част от тях напуснаха наказателния център, а пред вратите им ги чакаха журналисти и техните близки. Някои от тях са толкова стресирани, че отказват да разкажат какво им е било причинено.

"Пребиват хора свирепо, безнаказано и арестуват всеки, който им падне. Бяхме принудени да стоим в двора цяла вечер. Чувахме как бият жени. Не разбирам такава жестокост", разказва пред BBC един от тях, докато показва синините си. Освободените затворници споделиха снимки в приложението за съобщения Nexta, показващи натъртените и подутите си тела, включително и наранявания на гърба и задните части. Според Amnesty International някои от тях са били събличани голи, пребивани и заплашвани с изнасилване.

"Бивши арестанти ни казаха, че наказателните центрове са се превърнали в стаи за мъчения, където протестиращите са били принуждавани да лежат в мръсотията докато полицаите ги ритат и бият с палки", "каза Мари Стътерс, директор на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия.

В аудиото, споделено от журналист на BBC, могат да се чуят писъците, които идват от центъра за задържане "Окрестина" в столицата Минск. Освен това, група от петима експерти на ООН по правата на човека заяви, че реакцията на силите за сигурност на мирните протести е била сурова, с честа употреба на прекомерна, ненужна и безразборна сила.

"Властите са заинтересовани само в това бързо да разпръснат протестите и да арестуват колкото се може повече хора“, казаха те в съвместно изявление.

Никита Телиженко, журналист на руския новинарски уебсайт Znak.com, също публикува разказа си за трите дни в ада на наказателните лагери. Той описва как хората лежат на пода в център, струпани един върху друг, в локви кръв и екскременти. Часове наред не им е позволено да използват тоалетната или дори са мръднат, за да сменят позата си. Той споделя, че е видял сериозно ранени хора, със счупени крайници и големи синини, които не само не получили медицинска помощ, но дори били ритани още повече от охраната.

Свидетелствата на Телиженко се потвърждават от безброй публикации в социалните медии - снимки, видеоклипове, истории. Жена от Америка споделя, че докато била на гости на приятеля си в Минск, той бил арестуван. Тя твърди, че той не просто не протестирал, а спял в леглото си, когато полицията нахлува в апартамента му и го извела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
7
 
! Отговори
Канна Рачева преди 3 години
Ще напишем и как сутрин закусва с малки деца Лукашенко.Ще види той като Меркел и Путин му турят санкции!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново, в началото на протестите тук беше почти същото. Гьонсуртлък...
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кадафи и Чаушеско чакат......още няколко останаха.
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко че в Европа все още има такива държави. Искам само да спомена, че вторият е умрял в ареста в следствие на това, че "състоянието му рязко се влошило..."-казах на майка тея са го пребили от бой!
27
5
 
12
 
! Отговори
Егати шаблоните преди 3 години
Да бе, ясно - Лукашенко е племенник на Саддам Хюсеин и братовчед на Башар Асад. Направо ли ще го беси "демократичната общност" или ще има някакъв съдебен цирк? В свят, завладян от големите финансови спекуланти, не може да има независими държави. И на Русия също й лъсна маймунският г*з - тихичко се пазари с Европа кой какво ще вземе. Лукашенко освен че е автократ, оказа се и посредствен държавник - майданът се готвеше от години, а той и другите във властта си пипаха нещо си. Горката Беларус.
26
9
 
26
 
! Отговори
Лукашенко преди 3 години
ТозиТъпПлешив диктатор трябва първо да бъде скопен и после обесен с топките си в устата.
25
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не публикувате един материял за полицейското насилие в германия например и жервите им има разтреляни по погрешка,или побой,или психологически тормоз но всичко старателно се потъпква от штаданвалт жертвите предимно са цвенокожи и бели имигранти от източна европа и бездомни най вече.Изключителната наглост но еврозвяра със глава отатък океяна няма край.И в Белорус със сигурност не са светци но Лукашенко не им изпълнява волята заради това е лош за запада и искат да сложат техни слуги.Но наглоста на измамниците от ес и сащ с двойните им стандарти и жаждата им за власт ги првят изключително н
24
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
почна се,сценарият е ясен,първо измислени свидетели разказват пред демократичните медий за "зверства",след това "демократичният" свят налага санкций и след това е военната намеса...всичко е до болка познато....за съжаление...
23
15
 
22
 
! Отговори
до фусофилите преди 3 години
Нито една бивша съветска република не иска да се върне обратно в Руската федерация.1 евро се обменя за 85 рубли. 1 рубла се обменя за 2.4 стотинки. Това представлява вашата Евразия.
22
23
 
13
 
! Отговори
Боже! преди 3 години
Кой болен мозък ги съчинява тези 'новини' ?
21
10
 
9
 
! Отговори
Информационен фронт преди 3 години
Познат похват:разкази на незнайни 'свидетели' , удебелен шрифт. материали дето ни се гарантират ни се доказват...Ясно! - Още не обезвреден снаряд от информационния фронт.Заобикалайте внимателно!
20
10
 
20
 
! Отговори
познато преди 3 години
Технологията с лъженовините сме я преживели и гледали от страни!Последна справка - Украйна.Трябваше провокатори да убиват и полиция и протестиращи за да прецакат държавата...Дано Беларус устои и тая цветна постановка! Ако е спонтанно е като при нас - протестиращите си викат управниците се правят че не чуват....
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе *** , абе Христова-виждам ,че мощно громите "режима"в Беларус , но трябва да ви е ясно ,че ви вярваме ,колкото ви вярваме на статиите за Русия ,Крим и Донбас.По добре ,като истински независима журналистка , да направите едно разследване - какво се случи с този бич за българския народ т.н. : африканска чума по свинете ,за която нямаше и ден да няма рев по медиите миналото лято.Избиха на хората животните и след това ни дума.Дали изчезна от само себе си или и тя беше една от лъжите на хунтата
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо протестирате бе, хора? Кой е по-посготвен да управлява от НЕГО ? Катто го махнете , кой ще дойде? Кой ще ви открива по 500 метра отсечки по магистралите, кой ще се кара на министрите, кой ще ви дав пенсии, кой ще оборудва кабинетите по информатика? Прибирайте се вкъщи, че ще си счупите държавата! Не си чупете държавата! Учебната година дори не може да започне без НЕГО !
17
5
 
7
 
! Отговори
Fake News преди 3 години
Само дето всичко това не може еднозначно да се докаже...
16
11
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БЕЛАРУС , СЕВЕРНА КОРЕЯ И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СИ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!!!
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом пращат съюзниците на хитлер поляци и прибалти да им помагат всичко е ясно с беларус, ще ги разделят на части и довеждане. бал съм ги нека им е
14
12
 
12
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Пълни измислици! Няма лошо протестиращите алкаши в делириум да изтрезнеят.
13
8
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
*** не вярват. Все прази путински герберски ***.