Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери

От видео извън сградата могат да се чуят писъците на задържаните
14 авг 2020 22:15, Нели Христова
90
Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери
Снимка: БГНЕС

Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за защита на човешките права, като Amnesty International предупреждават, че сме свидетели на "широко разпространено насилие". А докато външните министри на Европейския съюз организират среща, на която ще решат какви да са бъдещите санкции срещу Беларус, властите в страната обещаха да пуснат на свобода близо 7000 души, които са арестувани през последните дни.

През изминалата нощ част от тях напуснаха наказателния център, а пред вратите им ги чакаха журналисти и техните близки. Някои от тях са толкова стресирани, че отказват да разкажат какво им е било причинено.

"Пребиват хора свирепо, безнаказано и арестуват всеки, който им падне. Бяхме принудени да стоим в двора цяла вечер. Чувахме как бият жени. Не разбирам такава жестокост", разказва пред BBC един от тях, докато показва синините си. Освободените затворници споделиха снимки в приложението за съобщения Nexta, показващи натъртените и подутите си тела, включително и наранявания на гърба и задните части. Според Amnesty International някои от тях са били събличани голи, пребивани и заплашвани с изнасилване.

"Бивши арестанти ни казаха, че наказателните центрове са се превърнали в стаи за мъчения, където протестиращите са били принуждавани да лежат в мръсотията докато полицаите ги ритат и бият с палки", "каза Мари Стътерс, директор на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия.

В аудиото, споделено от журналист на BBC, могат да се чуят писъците, които идват от центъра за задържане "Окрестина" в столицата Минск. Освен това, група от петима експерти на ООН по правата на човека заяви, че реакцията на силите за сигурност на мирните протести е била сурова, с честа употреба на прекомерна, ненужна и безразборна сила.

"Властите са заинтересовани само в това бързо да разпръснат протестите и да арестуват колкото се може повече хора“, казаха те в съвместно изявление.

Никита Телиженко, журналист на руския новинарски уебсайт Znak.com, също публикува разказа си за трите дни в ада на наказателните лагери. Той описва как хората лежат на пода в център, струпани един върху друг, в локви кръв и екскременти. Часове наред не им е позволено да използват тоалетната или дори са мръднат, за да сменят позата си. Той споделя, че е видял сериозно ранени хора, със счупени крайници и големи синини, които не само не получили медицинска помощ, но дори били ритани още повече от охраната.

Свидетелствата на Телиженко се потвърждават от безброй публикации в социалните медии - снимки, видеоклипове, истории. Жена от Америка споделя, че докато била на гости на приятеля си в Минск, той бил арестуван. Тя твърди, че той не просто не протестирал, а спял в леглото си, когато полицията нахлува в апартамента му и го извела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е пропаганда, а пълна пропаганда. Съизмерими сме по население, следователно с около 6000 административен наказани нарушители на правата на не протестиращите, поне ще вкарат протеста в рамките на закона и нормите за протест.Сега могат да протестират колкото си искат белорусците, но реакционерите и анархистите са обхванати и затворени. Външните елементи, осветление и върнати където им е мястото. По медии пишат мантри, а Лукашенко остава баща на нацията си, за разлика от нашето недорасляче.
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И В АНГЛИЙСКИТЕ ЗАТВОРИ НЕ Е ПО-ХУБАВО
10
11
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Министърът на МВР се извини в ефир за гаврите. Бай *** все не вярва.
9
10
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Путнисти
8
6
 
23
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
САЩ имат тайни затвори и мъчат хората и концентрационен лагер и това в 21 век, но големите"демократи" защо мълчат?
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа на Беларус въобще не може да си представи какво го очаква !
6
8
 
24
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Лъжи и пропаганда...
5
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България явно трябва да стане така и да спрат да протестират.
4
7
 
33
 
! Отговори
Ужас! преди 3 години
Ужас! Добре че живеем добре и богато в ЕС и НАТО, а не мизерстваме както в Белорусия. Трябва да се радваме, че сме в ЕС и НАТО и имаме демокрация, и да сме вечно благодарни на Западната цивилизация че ни допусна без визи да мием улиците, да работим в чистотата и в кланиците и да берем аспержи и ягоди.
3
18
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Всички Членове и Симпатизанти на ГЕРБ призовават това да се случи в България , да се разчистят пътищата , да се Арестуват и Пребият Протестиращите . Дано следващия Главен Прокурор повдигне Обвинения на тези хора - има достатъчно материал .
2
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропаганда !
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкажете и в България как са измъчвани и убивани хората през последните години!