Защитени птици са загинали при ремонтни дейности в Казанлък

Били изгорени при сваляне на парапети с оксижени
14 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
52
Защитени птици са загинали при ремонтни дейности в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Десетки трупове на защитените птици бързолети са открили природозащитници в Казанлък. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града.

След сигнала на екозащитни организации за бедстващите птици има предписание към ремонтните дейности по надлеза. Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били закарани в спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза. При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им.

"Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе. Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата", обясни Ивелина Недкова от "Енимъл Хоуп" – България пред Нова тв.

Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи.

В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала, обясни заместник-кметът Даниела Коева.

"Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него", допълни тя.

Коева е категорична, че ремонтът е съгласуван с всички институции, както изисква законът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
И бързолетите или който и да е било животински или растителен вид, нямат нужда от твоята или каквато и да е екоталибанска помощ! Милиарди години еволюцията си е върщела работата перфектно без вашата помощ, сега вие се месите и единствено пречите - не може да променяш природните закони, защото си свръхемоционален и не понасяш факта, че живота е борба на живот и смърт.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Там е работата, че човечеството не си е поставило за цел да избива бързолети, но ти от висотата на твоя промит фанатизиран екоталибански мозък, изкарваш един необходим за нас хората ремонт за решаващ за оцеляването на цял вид. Какво от това, че 10 бързолета няма да достигнат зрялост? Това е нещо нормално в природата, а не трагедия. На мен бързолетите не ми пречат, пречат ми такива зелени фанатици като теб, които изопачават фактите, лъжат и създават излишно напрежение.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 19Какво ви е направил бързолета, че трябва да изчезне? Теоретично, ако изчезне точно бързолетът, видими промени в екосистемата най-вероятно наистина няма да настъпят - друг вид ще заеме нишата. Е, малко повече мухи и комари, но можем да го отдадем това на глобалното затопляне, например, или на глобалното застудяване, както повече ви харесва. Ако добавите още десетина вида птици, вече ще се усети със сигурност. Но от какъв зор трябва да избиваме бързолетите, така и не разбрах?
21
6
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Изобщо не ми дреме кой вид е застрашен според някакъв зелен фанатик с лабилна психика е застрашен. Не виждам с какво популацията на бързолет е застрашена, а тези гнезда можеше да станат жертва на хищници, котки и т.н. - тях смяташ ли да ги наказваш и как?
20
5
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Това което ти списваш няма нищо общо с науката, тоест обективната истината, това са екоталибанси религиозни брътвежи! Ако изчезне бързолета, няма да пострада нито човека, нито екосистемата - това са фактите розов фанатико.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето, в потвърждение на думите ми, и колегата под номер 21 не знае, кои видове са защитени.
18
5
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Екосистемите екоталибане съществуват в условията на свирепа междувидова конкуренция, в която оцеляват само най-силните, тоест приспособимите - това са нарича еволюция, там няма ревове и джендърски розови хармонии! Ако бързолета, който между другото не е затрашен вид, не може да се справя сам, трябва да изчезне като вид, както е станало със стотици милиони видове преди него!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе то и таблицата за умножение се преподава в училищата, но вече повечето хора даже се страхуват да събират изваждат цели числа наум, камо ли да умножават и делят.Мантрата: всичко го има в компютъра - прави мозъка ленив.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да ни пука за птиците, защото всички в природата сме едно цяло. Учи се в училище. Екосистеми, хранителни вериги. Един вид , като пострада, влече след себе си промени на всички. Някъде по-видимо, някъде по-бавно.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 11Не могат да се предпазят всички видове, поради самото естество на човешките дейности. Очевидно, трябва да се пазят защитените, но хората не ги познават. Разбрах, че имат еколог на щат, но той не може да обхожда всичките строежи. Като сте такива еколози, провеждайте разяснителни кампании или искайте от общините да го правят. Или настоявайте защитените видове да се преподават в училищата. Тъй че не са "дървени философщини" нещата, които казвам. Съвсем конструктивен характер имат.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако някоя птица реши да си прави гнездо някъде, всички хора трябва да се изнесат от района за да не я притесняват? Екоталибанска античовешка простотия няма край.
13
7
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
И защо трябва да ми пука за птиците? На птиците пука ли им за хората?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джендърски простотии.
11
1
 
6
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
Чувал съм,че бързолетите са едно от най-екологичните средства за защита на човека от досадните насекоми като комари, мушици и тн.И въпреки съгласуването, кмета на града сж каква обща култура е?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На *** птиците са му най-малкия проблем. Даже питайте някой на улицата дали знае какво означава защитен вид.Държавата цирк на ниво Сомалия
9
4
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Е това са вече дървени философщини... търсене под вола не на теле, ами на синигерче.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да са съгласува ни всички ремонтни работи, което само доказва, че всички по службите са калинки, хора без квалификация, неинформирани и мързеливи.Ето затова не стига оставка на Борисов, трябва преосмисляне на постановката в държавата.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 4По принцип съм съгласен. Но когато прекопаваш поле или нива, не пренасяш мишките и дъждовните червеи на безопасно място. Всяка човешка дейност е свързана с отнемане на живота на някаква животинка.
6
0
 
10
 
! Отговори
Прелетните птици преди 3 години
Ремонтите не могат ли да се правят, когато прелетните птици са извън България?
5
1
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
То има ли значение дали са защитени или не, птици са. Ако го виждаш и си нормален би трябвало да се замислиш... и да не ровиш през просото. Какво като си работник, дай като си работник да извършваш безобразия ли.