Защитени птици са загинали при ремонтни дейности в Казанлък

Били изгорени при сваляне на парапети с оксижени
14 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
52
Защитени птици са загинали при ремонтни дейности в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Десетки трупове на защитените птици бързолети са открили природозащитници в Казанлък. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града.

След сигнала на екозащитни организации за бедстващите птици има предписание към ремонтните дейности по надлеза. Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били закарани в спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза. При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им.

"Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе. Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата", обясни Ивелина Недкова от "Енимъл Хоуп" – България пред Нова тв.

Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи.

В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала, обясни заместник-кметът Даниела Коева.

"Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него", допълни тя.

Коева е категорична, че ремонтът е съгласуван с всички институции, както изисква законът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
От 44 преди 3 години
Ти да видиш?!Нещо май никак не ни кефи да сме от страната на булката/губещия/бития... Пък било то в личностен план или целокупно като вид.
43
1
 
2
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименti ako si obrushtash dvora mahash li cherveite predi tova
42
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Бързолетите са прелетни птици. Какви бебета в гнезда в средата на август? След 15 дни трябва да са в Африка!
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 40Формално погледнато, същото важи и за нас. Само дето не са оксижени и оксиженисти, а коронавирус...
40
4
 
5
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Ето, това е класическото "управление" на ОПГ ГРОБ. Никакво зачитане на нищо - само и само да се направи поредния ремонт на ремонта. Все пак - усвояването трябва да продължава, независимо от всичко!
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До художникаЧудесно, защо ти не преместиш гнездо от надлез, нали е много просто, защо великите екоталибански НПО-та, не видяха гнездата преди ремонта, а реват сега? В край на сметка, ремонта се прави в услуга на обществото, за да няма човешки жертви, това че 10 бързелета са загинали не може да е повод за драма, не и ако човек е разумен, а не подвластен на религиозен фанатизъм или алчен за пари и слава.
38
9
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Чудесно, аз твърдя същото, живота е тук, той кипи и се променя - това е неговата природа. Работа на бързолета е да намери начин да оцелее, ако не се справи друг ще го замести - точка по въпроса. Този инцидент ако е решаващ за оцеляването на цял вид, значи просто му е дошло времето да изчезне.
37
3
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Разбирам достатъчно от еволюция и екология, за да разпозная кога някой пише лъжи, преувеличава или е подвластен на религиозен фанатизъм.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо гнездата не са преместени преди супер квалифицираните експерти специалисти да пуснат оксижените? Техническият ръководител къде е спал? Едва ли е някой нечленоразделен с второ отделение. Все пак се ремонтира надлез, а не барака за дърва.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 36За това и писах, че не може да е стерилна. Всеки опит да я направите стерилна ще доведе до това, за което също писах.
34
3
 
6
 
! Отговори
художника преди 3 години
До Анонимен 17За разлика от животните, хората са надарени с ум и разум. Можеш спокойно да преместиш гнездото ако ти пречи, но ти реагираш точно като животните.
33
2
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Няма как да има адаптация към оксижен, факт, той е тук от скоро. Градката среда е създадена от нас хората, за да живеем ние тук добре, в безопастност, а не за да живеят бързолети, те са инвазивен вид там. Но ние хората не сме си поставяли за цел да унишоваме птиците, това е ваше твърдение, което няма нищо общо с обективната истина, а е продуктувано от наивно-глуповати религиозни вярвания. И моля да си прочеш какво значи стериална среда - не може да има мухи, комари и т.н. в стерилна среда.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 31Не разбирате от еволюция и екология. Еволюцията не предполага адаптиране на вида към изгаряне с оксижен. А градската среда не може и не трябва да бъде стерилна откъм видове. И когато махнете и малкото птици, които са адаптирани към тази среда (но не към оксижен), ви гарантирам масово намножаване на мухи, комари и кърлежи.
31
3
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Ето тук стъпваме на територията на екоталибанската религия - заплахи и клетви в очакване на апокалипсиса. Много интересно, че във вашата шизофранна религия, основния враг е човека, той избивал, той рушал, той унищожавал и той е винаги лош. Човека е в правото си да избива който си иска вид, ние сме най-висшия вид и трябва да защитим нашия интерес - това е основен природен закон! Когато е нужно да направим рамонт, ще избием 10 бързолета, като е нужно да защитим реколтата си ще избием вредителите.
30
4
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
След като един вид не може да се адаптира в градска среда, той няма място там - това е еволюцията. И не няма да живея в пещера, защото природните закони са позволили на моя вид, да променям средата в която живея, така че да отговаря на мойте потребности и желания. Вашите неточно хвърлени розови камъни в моята градина, не ми пречат, по-скоро предизвикват смях.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 25"Ако ги няма бързолетите, насекомите с които те се хранят, ще бъдат изядени от други видове, така работи природата"А когато и другите видове изчезнат заради вашата философия, как ще "работи природата"? Вие лично ли ще се заемете да ядете насекоми? Или и тях ще ги изтребите. Е, тогава по веригата наистина след време няма да остане нищо, освен самовлюбеното човечество. Обаче и то ще изчезне поради същите природни закони, които толкова обичате.
28
3
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
И като изгорят живи 10 бързолета какво ще стане? Вируси и бактерии също са живи, ти защо ги изгаряш?
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 25А, освен това, "милиардите години еволюция" не са протичали в градска среда, за щастие. И много съжалявам, именно такива като вас отричат природните закони, защото и най-малка представа си нямат от тях. Мога да използвам и вашата фраза - щом сте за природните закони, живейте в пещерите. С вашите къмъни по вашата градина, ама го заслужавате.
26
3
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Ако ги няма бързолетите, насекомите с които те се хранят, ще бъдат изядени от други видове, така работи природата. Все едно да твърдиш, че след изчезването на съблезъбия тигър, популацията на тревопасни се е увеличила до стапен, да изядата цялата растителност и е настъпил съблезъб апокалипсис - няма такова положение в природата, един си тръгва, друг идва на негово място.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 25Продължавате да изопачавате фактите и си изливате злобата на грешен адрес. Какво по-нормално има в практиката при установяване на колония от птици (при това защитен вид) просто да се преместят гнездата. При добра организация няма да се забави ремонтът много. Ако трябва, да се предвиди компенсация на фирмата изпълнител за загубеното време. Това е човешко поведение, някак си. И нищо общо няма с промитите мозъци и екоталибаните.