Земеделието в криза, от 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година

В Североизточна и Югоизточна България ще са най-големи щетите
35
Земеделието в криза, от 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година
Снимка: Pixabay

Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в Добруджа. Според земеделския министър Десислава Танева, реколтата от 1 милион декара е почти напълно унищожена. Ситуацията обаче е сложна не само там, но и в цялата страна, коментира пред bTV председателят на Асоциацията на земеделските производители и бивш агроминистър Венцислав Върбанов.

Още по темата
"От 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година за земеделските производители. Беше ни подсказано във времето, че идва период на засушаване, но като че ли ние него бяхме приели толкова сериозно. Сега се сблъскваме с него и си даваме сметка колко тежък е този проблем", коментира той.

По думите му в Североизточна и Югоизточна България ще са най-големи щетите, но почти навсякъде има проблеми: "Има рекордно ниски добиви в зърнопроизводителни райони, които са били водещи".
 
Той допълни, че добивите на есенниците са били много ниски, а пролетниците са напълно компрометирани. Рентите са много високи и част от производителите може да се наложи да теглят кредити, за да ги покрият в сегашната ситуация на минимални приходи. Въпреки ниските добиви, цените вече са се върнали на миналогодишните нива, износът също е слаб. "Почти няма никакъв пазар на зърно в страната, всеки изчаква по-високи цени".

Върбанов беше категоричен, че при зърнопроизводство, което е в пъти над необходимостите на страната, няма риск от скок на цената на хляба или от проблеми със зърнения баланс: "Притесненията са в районите, които ще претърпят щети, там е въпрос на оцеляване".

Бившият министър коментира, че мерките на правителството за осигуряване на допълнителни средства са "глътка въздух" и евентуално навлизане в период на по-голяма нестабилност би утежнил положението:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
кон Стипаций преди 3 години
Ще повярвам за кризата , ако зърномутрите спрат да изнасят хлебната ни пшеница за арабите и да спрат да внасят вместо нея фуражна радиация от Украйна !
28
1
 
3
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
за 29. Христо, напоителните системи бяха 0,1 % от това което те унищожиха. "Разваляйте, камък върху камък да не остане от това което построиха комунистите!" Няма да се учудя ако на изреклия тези думи скоро ще издигнат Паметник в Пловдив, ще свалят Гюро Мхайлов от пиетсдала и ще поставят "супердемократа" Стоянов. Майните даже се готвят да наречат една улица на негово име ...
27
1
 
2
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Говорих преди време с един от тия едрите *** наречени земевладелци - викам му "Абе Бай *** ,дай за нормални пари да ти разработим един софтуер за прогнози с датабаза и да ти направим някакво автоматично пръскане на поне част от посевите- като имаш 100 хектара е сложно навсякъде ,но все полза ...Почна едно грухкане, колко пари щяло да излезе, не знам си кво ...Балами , ще ми чакат природата като могат сами да си помогнат и имат парите...:) *** нека реват
26
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Важното е че седесарите, като бащата на евроатлантическата вувузела петър стоянов, унищожиха построените от комунистите напоителни системи.Въпрос на ценности.
25
1
 
1
 
! Отговори
theglobaleconomy к0м преди 3 години
България: Добавена стойност в селското стопанство, милиарди щатски долара: За този показател предоставяме данни за България от 1980 до 2018 г. Средната стойност за България през този период е 2,23 милиарда долара при минимум 1,08 милиарда долара през 1993 г. и максимум от 3,66 милиарда щатски долара през 1990 г. Последната стойност от 2018 г. е 2,38 милиарда щатски долара.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14А знаеш ли колко пари получава Израел ежегодно от САЩ и други държави ?
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намекът е ясен - не клатете правителството, защото ще ви спрем хляба
22
3
 
9
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До Анонимен25На кого ги разправяш тия неща бре? Аз живея в в района. Даже вчера пак валя. Да се махаш от тука.
21
2
 
4
 
! Отговори
theglobaleconomy к0м преди 3 години
България: Индекс на производството на храни (2004-2006 = 100): За този показател предоставяме данни за България от 1961 до 2016 г. Средната стойност за България през този период е 142,5 индексни точки с минимум 80,8 индексни точки през 2007 г. и максимум 199,1 индексни точки през 1982 г. Последната стойност от 2016 г. е 129,9 индексни точки. За сравнение световната средна стойност за 2016 г. въз основа на 190 държави е 122,4 индексни точки.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Източна България не е падало капка дъжд от месеци. Но коментиращите няма как да знаят това, защото асоциират земеделието с джипове. Само че, не всеки земеделски производител гледа огромни площи като определени групировки.
19
2
 
10
 
! Отговори
Peter преди 3 години
Имам чувстото, че не разбирате разбирате за какво става въпрос. Според мен тия си правят думата за помощи...
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кръговрат - има възход,падение,унищожение,възход и т.н.
17
1
 
2
 
! Отговори
TROY преди 3 години
Кредитите си стоят и се олихвяват. Мутрите да му мислят. Untergang.
16
2
 
19
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Абе като гледам автопарк на селския земевладелец, автомобилите му, жипове те и Джондърите не ми се струва криза
15
4
 
25
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Той Господ си знае работата. Неможе с години наред да крадеш от бедния дядо, дето ти дал нивичката срещу рента и ти всяка година да имаш добив и да ревеш че няма. И да му даваш трохички, на бедния човечец а в същото време да караш кола за 200К, да си нагъл и да се биеш в гърдите че имаш много пари. На всичко отгоре, благодарение на нивичката на бедния дядо, както и много други дядовци, от Европата ти дават пари, субсидийки им викат. И ти пак ревеш че няма. Е сега ще видите какво е нямане, мхм.
14
3
 
25
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 години
Тази година зърнарите ще пропуснат да си купят бентли, порше и т.н.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учетесе от Израел- в пустиня рай направиха..Обаче забравете за аванта и кражби.Мислете за България.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо подобно,добивите на зърно в Северен централен район на България са доста добри, нека други които имат виждане по нещата в останалата част на България да споменат как е при тях!
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога чакахме този зърнарски плач. Имат награбени земи - да продават, имат скъпи джипове - да продават, имат яхти, комбайни, трактори - да продават и ще оцелеят. Лакомията винаги е нездравословна, а отслабването е верния път и малко да се помолят на бог за воден дъжд, а не на Тиквата защото златния дъжд е в чекмеджето
10
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука един и същ червен неадекват пише срещу управляващите