Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки

Печатат фалшиви бонове с измислени QR кодове
15 авг 2020 07:45, Петя Славова
141
Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки
Снимка: БГНЕС


Въпреки по-ниското ДДС от 9% ресторантьори продължават да крият данъци от държавата със стари, но и нови хватки.

По зададен сигнал се вижда как някои от търговците избягват облагането, като не издават касови бележки на клиентите си, а се скриват зад вратички в разпоредбите или директно ги фалшифицират, съобщава "Монитор".

Такава се оказва практика в  известен ресторант в столичния квартал "Люлин", наречена "приключен бон", на която е записано, че "сметката ще бъде фискализирана след плащането й". Въпреки че е изчакал като е платил консумираното, сервитьорът не му носи фискален бон. Практиката е добре позната от години както на бранша, така и на разработващите софтуер за търговците, и контролните органи. "При такива случаи клиентът трябва да поиска и получи фискален бон с QR код. Ако не е издаден се подава сигнал на телефон 0700 18 700", коментира случая говорителят на Националната приходна агенция (НАП) Росен Бъчваров.

Важно е да се знае, че клиентът също може да бъде глобен, защото е напуснал заведението без фискален бон, а с т. нар. "информационен".

"Сивият сектор може да се ограничи само със сигнали до НАП, това е подигравка с нашите усилия да преговаряме с държавата и компромисите, които получихме. И е чиста нелоялна конкуренция", смята председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. "Но отговорност носи търговецът, а не разработчикът на софтуера за касовите апарати, защото не е негова работа да следи фискализацията на продажбите", допълни Алибегов.

Ситуацията може да се промени с бъдещата Наредба Н-18, върху която тепърва бизнесът ще работи с държавата. След 2 години обсъждания, няколко крайни срока за влизане в сила и огромна съпротива от страна на бизнеса, финансовото министерство се отказа да въвежда новите изисквания за касовите апарати, но те все пак важат от 31 юли. Според асоциацията за развитие на бизнес софтуер от НАП обаче запазват мълчание по темата.

"Едно от добрите неща на промените в наредбата е да се води регистър на започналите продажби преди да бъдат приключени, но нещата не се случиха", казва Ясен Танев, председател на асоциацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
22
 
! Отговори
Морски преди 3 години
Елате да ги видите по морето. Бедните хранят богатите. Идват за по 2-3 дни с около 400-500 лева и бързат да ги дадат на кръчмарите. И това ако не е мазохизъм.... После ще реват по кръстовищата....
90
0
 
16
 
! Отговори
Кръчмар към сина си преди 3 години
И да знаеш моето момче, вино става и от грозде......
89
4
 
1
 
! Отговори
Да ти кажа 96 преди 3 години
В кръчмата можеш да си лъжеш на воля,не е като в къщи дето ти викат :мълчи да чуем Айшето от филма!А пък ,че ще те по излъжат ,Айде голяма работа!Наздраве!
88
0
 
38
 
! Отговори
Аз преди 3 години
А вие какво очаквахте, като им намалят ДДСто да спрат да мамят ли? Българския мутро-бизнесмен има ли наяждане?
87
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги разбирам тия хора дето ходят по заведенията - разреждат им алкохола , готвят им храна с изтекъл срок , накрая им надписват сметката Защо им трябва да ходят при тия мошеници ?
86
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Честните хора с търговия не се занимават '' - Фр. Ницше
85
0
 
14
 
! Отговори
Кратката новина преди 3 години
Половината от тези дето лъжат го правят по стара традиция и заради спорта а другата половина от лъжливите кръчмари защото са покровителствани от власта и се отчитат на когото трябва затова се смятат за недосегаеми . Първата половина присъства от време на време в новините в репортажите за "злостни престъпници , хванати на място" , но само като ниовина без особени последствия заради силно корумпираната ни съдебна система .....
84
0
 
17
 
! Отговори
светлана преди 3 години
Ами те така забогатяват....
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JonДа. Преди години в Гърция имаше практика, че ако събереш касови бележки от нехранителни стоки и услуги за определена сума, ти се приспада от данъците.Но там всички са задължени да подават данъчна декларация, независимо от дохода си.
82
4
 
25
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Охооо! Че те кръчмарите и сервитьорите си лъжеха и преди 1989г.Стара традиция от 1944г.
81
3
 
19
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Много е лесно да се реши проблема. Начини има ,но няма воля.Ето ви нчколко лесни начина:1. Връщане на 5%(примерно) от ддс на клиента от НАП при представени касови бележки.Така много лесно ще се засече кой лъже!2. Тайни клиенти по заведенията - не даваш касова бележка? Зарварят те!3. и тн и тн , начини има..
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като издават фалшиви касови бонове 50 хил глоба разследване и да оставят друг който не е български нагъл *** измамник да работи
79
1
 
8
 
! Отговори
Един преди 3 години
На тези *** колкото и да им направят ставката пак ще красят. Затова трябва СУПТО само и единствено за тях.
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрите кръчми ще си останат и след кризата- тези които те посрещат като гост, а не като клиент. Иначе разни ми там джиджи биджи окичени и натруфени ресторантчета със кифленски сервитьорки, хич няма да ми липсват, да си ходят там тия дето се тагват от ,, лукса,, аз си ям кюфтета при бай Стефчо.
77
0
 
2
 
! Отговори
До 1234 преди 3 години
Ще ти се да вярваш, че нагъвам спагети от теско, но реалността изобщо не е такава. Може да ти звучи, че се правя на аристократ, но по-скоро това е твой проблем, да не кажа даже комплексарщина.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Surprise Pikachu Face
75
0
 
3
 
! Отговори
До хахахахахахахаха преди 3 години
Може,може,по света е така,отваря се страница на монитора на номера на масата и накрая всичко се сумира,плащаш с карта и получаваш касов бон.
74
0
 
7
 
! Отговори
Por преди 3 години
Задължително плащане с карта, толкова е лесно
73
0
 
22
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
Отбивам се да обядвам или за по бира в близка кръчма; цените не са падали даже по малко се вдигат; онзи ден питах барманката - ,,доставчиците не ви ли карат по евтина наливна бира ?", оказа се че промяна няма или е само нагоре. Всъщност не съм изобщо изненадан, това се и очакваше.
72
1
 
9
 
! Отговори
Лия преди 3 години
Наскоро се върнах от Шотландия,там никъде в заведенията вече не се плаща с пари,заради Коронавируса ,а с карти,дори едно кафе да си вземеш.Отделно тяхното правителство е обявило помощ за сферата на заведенията и за да ги подпомогне плаща половината от сметката на потребителя.