Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки

Печатат фалшиви бонове с измислени QR кодове
15 авг 2020 07:45, Петя Славова
141
Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки
Снимка: БГНЕС


Въпреки по-ниското ДДС от 9% ресторантьори продължават да крият данъци от държавата със стари, но и нови хватки.

По зададен сигнал се вижда как някои от търговците избягват облагането, като не издават касови бележки на клиентите си, а се скриват зад вратички в разпоредбите или директно ги фалшифицират, съобщава "Монитор".

Такава се оказва практика в  известен ресторант в столичния квартал "Люлин", наречена "приключен бон", на която е записано, че "сметката ще бъде фискализирана след плащането й". Въпреки че е изчакал като е платил консумираното, сервитьорът не му носи фискален бон. Практиката е добре позната от години както на бранша, така и на разработващите софтуер за търговците, и контролните органи. "При такива случаи клиентът трябва да поиска и получи фискален бон с QR код. Ако не е издаден се подава сигнал на телефон 0700 18 700", коментира случая говорителят на Националната приходна агенция (НАП) Росен Бъчваров.

Важно е да се знае, че клиентът също може да бъде глобен, защото е напуснал заведението без фискален бон, а с т. нар. "информационен".

"Сивият сектор може да се ограничи само със сигнали до НАП, това е подигравка с нашите усилия да преговаряме с държавата и компромисите, които получихме. И е чиста нелоялна конкуренция", смята председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. "Но отговорност носи търговецът, а не разработчикът на софтуера за касовите апарати, защото не е негова работа да следи фискализацията на продажбите", допълни Алибегов.

Ситуацията може да се промени с бъдещата Наредба Н-18, върху която тепърва бизнесът ще работи с държавата. След 2 години обсъждания, няколко крайни срока за влизане в сила и огромна съпротива от страна на бизнеса, финансовото министерство се отказа да въвежда новите изисквания за касовите апарати, но те все пак важат от 31 юли. Според асоциацията за развитие на бизнес софтуер от НАП обаче запазват мълчание по темата.

"Едно от добрите неща на промените в наредбата е да се води регистър на започналите продажби преди да бъдат приключени, но нещата не се случиха", казва Ясен Танев, председател на асоциацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
14
 
! Отговори
абе овн преди 3 години
ние произвеждаме хидравлични клапани за Манесман, мислиш ли че ако не бачкаме на нивото и количеството което заявяват швабите някой ще ни трае.
50
2
 
5
 
! Отговори
овн преди 3 години
Типично бълг. черта - от всичко разбираш
49
2
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До овнОвчи, кажи коя ти е кръчмата :) Да дойдем, да похарчим някой лев, да видим как се готви при теб, какво е обслужването, цените....Това наричам аз конструктивен диалог да се води, а не да ми се дуеш голословно като някоя бивша мутра тук, какво правиш, какви пари плащаш и т.н. Давай с конкретика - пък като дойдем ще попитаме и персонала доволен ли е от шева, демек ти, *** и какви пари им плащаш. Пък и в нета ще те чекнем, да видим отзивите какво са. Айде, ти си на ход
48
0
 
12
 
! Отговори
wry преди 3 години
Беше отменена системата да контрол СУПТО и беше намален ДДС на продажбите в ресторанти и барове. Въпреки денонощната работа, 99% от дискотеките и ресторантите не успяват да натрупат светъл оборот и да се регистрират по ДДС. А нерегистриран по ДДС не начислява такова на продажбите, така, че 9% и 1% да стане - няма смисъл.
47
3
 
27
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Това ни е в кръвта...да можем винаги да прецакаме нещата...И 0 процента да е ДДС пак ще правим далавери...И 5000лв да ни е заплатата, имаме ли възможност пак ще откраднем...наследство от миналото...
46
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Кръчмаря си е измамник по душа, какво очаквате?
45
0
 
20
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
Аз тоя проблем съм го решил. Не ходя по кръчми.
44
10
 
4
 
! Отговори
овн преди 3 години
До АнонименКогато започнат да произвеждат толкова, че да им плащам 25 лв. на час - ще ги получат.И за твое сведение - моите хора получават ежемесечно бонус в размер на 10-20% допълнително над заплатата. На теб дават ли ти?
43
2
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
нали се сещаш че Хансовите Мерцедеси са 30% части възли произведени от Гошо. Доста си наивен ско си мислиш че Ханс произвежда Мерцедеса от А до Я.
42
0
 
0
 
! Отговори
овн преди 3 години
До АнонименЧудесно включване!
41
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки гледа да си сложи парите в джоба, а не да ги даде на държавата. И правилно, защото държавата ще ги използва за екстри и лукс на висшите чиновници, за изхранване на безполезните роми, за пълнене на шкафчета и т.н.. На държавата вече никой не вярва!
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'клиентът трябва да поиска и получи фискален бон с QR код. Ако не е издаден се подава сигнал на телефон едикойси'Защо да си губя времето да звъня на правителството като мога просто да изчисля сметката си и да се упълча на кръчмаря ако е по-висока и заплашя, че няма да платя? Той не може да се защити защото ще го разкрият.'клиентът също може да бъде глобен, защото е напуснал заведението без фискален бон'Ето заради подобни гербави измишльотини няма вяра в правителството.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До овнНещо не можа да обясниш на "ужасно евтиното". Или и ти плащаш 25 лв на час на твоя персонал?
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Произведените от Ханс мерцедеси се виждат.А Гошовите де са?
37
3
 
4
 
! Отговори
овн преди 3 години
Да, сервитьорските табли са еднакви навсякъде :)
36
4
 
17
 
! Отговори
до овн преди 3 години
......То и Ханс произвежда пет пъти повече от Гошо, обаче Гошо се огледал в заплатата на Ханс........тези лафове пич важаха през деветдесетте. И Ханс и Гошо вече еднакво произвеждат, щото работят на едни същи машини. Ама ти си живееш с едните клишета от преди 25 години.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как нема да лъжат нали има келепир , пък е вече са твърд електорат при нови избори.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До овнТова ли ти е отговора на "смешно евтино"?
33
12
 
5
 
! Отговори
овн преди 3 години
То и Ханс произвежда пет пъти повече от Гошо, обаче Гошо се огледал в заплатата на Ханс...
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това беше ясно,държавата на кокошкарите, мафията и теИ дето гледат да те прекарат. Диво племв