Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки

Печатат фалшиви бонове с измислени QR кодове
15 авг 2020 07:45, Петя Славова
141
Намалено ДДС, но кръчмари пак лъжат с касови бележки
Снимка: БГНЕС


Въпреки по-ниското ДДС от 9% ресторантьори продължават да крият данъци от държавата със стари, но и нови хватки.

По зададен сигнал се вижда как някои от търговците избягват облагането, като не издават касови бележки на клиентите си, а се скриват зад вратички в разпоредбите или директно ги фалшифицират, съобщава "Монитор".

Такава се оказва практика в  известен ресторант в столичния квартал "Люлин", наречена "приключен бон", на която е записано, че "сметката ще бъде фискализирана след плащането й". Въпреки че е изчакал като е платил консумираното, сервитьорът не му носи фискален бон. Практиката е добре позната от години както на бранша, така и на разработващите софтуер за търговците, и контролните органи. "При такива случаи клиентът трябва да поиска и получи фискален бон с QR код. Ако не е издаден се подава сигнал на телефон 0700 18 700", коментира случая говорителят на Националната приходна агенция (НАП) Росен Бъчваров.

Важно е да се знае, че клиентът също може да бъде глобен, защото е напуснал заведението без фискален бон, а с т. нар. "информационен".

"Сивият сектор може да се ограничи само със сигнали до НАП, това е подигравка с нашите усилия да преговаряме с държавата и компромисите, които получихме. И е чиста нелоялна конкуренция", смята председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. "Но отговорност носи търговецът, а не разработчикът на софтуера за касовите апарати, защото не е негова работа да следи фискализацията на продажбите", допълни Алибегов.

Ситуацията може да се промени с бъдещата Наредба Н-18, върху която тепърва бизнесът ще работи с държавата. След 2 години обсъждания, няколко крайни срока за влизане в сила и огромна съпротива от страна на бизнеса, финансовото министерство се отказа да въвежда новите изисквания за касовите апарати, но те все пак важат от 31 юли. Според асоциацията за развитие на бизнес софтуер от НАП обаче запазват мълчание по темата.

"Едно от добрите неща на промените в наредбата е да се води регистър на започналите продажби преди да бъдат приключени, но нещата не се случиха", казва Ясен Танев, председател на асоциацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
7
 
! Отговори
АнонименГражданин преди 3 години
Някой да е очаквал нещо друго? Да отидат в САЩ и да правят такива мурафети.Кожата ще им съдерат.
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лажи лажи Вере,лажи кой ще лажеш.Българска народна песен.Тя и държавата е лъжлива.
109
0
 
3
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Де отидоа коментарите бре? над 100 коментара изчезнах за секунда. Някой май не е изтрезнял още :D :D :D
108
0
 
12
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Ми върнете им 20% товото ДДС. Държавата да обърне другия край на тоягата. Те добро им направиха, те пак си крадат. Е аман от тарикати. Връщайте им 20% ДДС и никакви преговори. Който не му изнася, да затваря и да тръгва да си търси работа. Точка по въпроса.
107
0
 
11
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Де се е чуло и видяло, кръчмар да не лъже!
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-лесно е да си на Държавна заплата ! -безгрижие,безотговорност и безпардонност!Народа бъхти ,за да те храни ,а ти началник високо -Бог далеко ! Държавната администрация трябва драстично да се съкрати ,инак ще фалират държаватамалкия бизнес Масово фалира - огледайте се !
105
1
 
5
 
! Отговори
БИЛА преди 3 години
БИЛА ЛЪЖЕ В СМЕТКИТЕ НАЙ-МНОГО ЗАЩОТО ФАЛИРА !
104
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 години
Върнете старото ддс на мошениците. Ама баце иска да се хареса на всички и игра по свирката на оня ричи. Това "подпомагане" на кръчмарите бе една от първите мерки, нали без кръчми живота няма смисъл, но се оказа пунта мара, наглите не заслужават нищо.
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И пари да започвате да им давате, вместо данъци да взимате, мошениците са си мошеници и ще продължат да укриват доходи. Само постоянни проверки и реални наказания ще ги превъзпитат.
102
1
 
11
 
! Отговори
‘От Дунав мост преди 3 години
А добро утро! Само сега ли го правят? Винаги в Русе по центъра и навсякъде издават междинен бон, а не фискален бон. И в другите градове е така! Ами по пазарите? Някой ако са му дали касова бележка да каже. И във всички сектори е сиво, тъмни сиво и даже черно, никъде никой не проверява, затова държавата ще бъде винаги бедна. Калинките от НАП нищо не проверяват, всички данни получават онлайн, а защо не ги намаляват, ясно нали, пазят ги за корпоративния вот, а приходите отиват по джобовете на мафия
101
5
 
4
 
! Отговори
NPC протестиращ преди 3 години
Бойко е виновен за безморалното поведение и примитивен манталитет на българите. Без Бойко България на 3 планети. Без Бойко пенсии по 5 цифри. Без Бойко всеки пенсионер ще получава вила на морето, личен социален работник и 6 почивки на остров по избор всяка година.Бойко лош. Оставка.
100
0
 
2
 
! Отговори
Китай преди 3 години
В китайските ресторанти не издават
99
0
 
1
 
! Отговори
да неби само приходи преди 3 години
До Анонимендругите фирми да не би да имат само приходи???Що се отнася до почерпките на проверяващите, спазвайте закона.Аз пък знам милинери с ресторанти.
98
0
 
11
 
! Отговори
само найвник преди 3 години
Само наивник може да вярва че ресторантите ще спрат да лъжат като им намалиха ДДСто.Трябва да се наложи на ресторантите ефективна система за събиране на данъците.Не може едни да си плащат като попове а ресторантите да крият данъци.Държавата на може да си събере данъците от ресторантите а ще лъжат винаги.Повечето които държат ресторанти са МИЛИОНЕРИ.
97
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,знаете ли колко разходи има ресторант ? - наем няколко хилядарки , ток,вода ,оборудване -печки,хладилници,маси , заплати,осигуровки, счетоводство,касови апарати . Пари пари мн пари ! И никой не ти гарантира че ще имаш клиенти ! Познавам няколко човека ,които вложиха по 200 хил и Фалираха !А за "почерпките" на нап,хеи,пожарна,инспекторат ................ ?
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема не е в ДДС-то, кръчмарите не искат да те нахранят, а да те оберат
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с 200 да им намалите ДДС-то, това няма да увеличи градусите в ракията
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Най-добре може да разбереш един човек като работиш с него , а заведенията са сборища на лъжци ''
93
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
E как да накараш някой дето е отчитал 3% от оборота си да почне да показва поне 13% - никак :)
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нападжия да си -само ходиш и тормозиш -нищо не произвеждаш - Жив Капуш ! ни те интересува от къде клиенти, от къде пари та да вложиш ,- Нищо ! Нямаш грижи никакви !