Заради ниско заплащане трима от четирима сменят работата

Случаите - най-вече при ниско квалифицирания труд
15 авг 2020 15:45, Петя Славова
34
Заради ниско заплащане трима от четирима сменят работата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН.

Още по темата

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като:

"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов, цитиран от БНР.

Най-често причина за напускане на работа е ниската заплата в 73% от случаите, но не са за подценяване и останалите фактори, коментира Камелия Петкова от БАН: "Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя".

Проучването е проведено сред 2 460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 29Това е идеята. Като ти е скъпо заминавай си обратно откъдето си изпълзял.
29
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен10Теб кво нещо от соца спомени ли ?Работа и пари има там където има смисъл ,а не там където ти се иска
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма какво да се работи масово в София не се намира нищо за повече от 1000 лв при този скъп живот и тази брутална инфлация цените се вдигат ежедневно не знам как ще се кара
27
4
 
12
 
! Отговори
питанка преди 3 години
е как така сменят работата ?! нали в България работа нямало ?
26
2
 
24
 
! Отговори
Ама как преди 3 години
Според герберунгелите ние сме най- добре в Европа, направо връо.И гледай ти сега рестарт ще правим,що така бе, кой лъже сега?
25
3
 
4
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До 0Тоя е тарикат-комунист,от ония с дебелите пенсии и тлъстите добавки,дето се мислят за много печени!За да твърдиш подобни простотии,особено за клечките под ноктите, се иска *** талант,вродено предателство,"Наръчник на пропагандиста",и рошави русофилски *** с надпис "На гoвeдoтo с любов"!
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярна е статията. Аз издържам едва година на една работа. Ниско възнаграждение, много стрес, много простотия, много интриги от колежки и *** директори.
23
1
 
18
 
! Отговори
...следва нескопосно преди 3 години
"доразработване" и в годишния отчетен доклад на института хвалят готованеца, който е опропастил темата и изтъкват него като инициатор, постигнал всичко сам.И в БАН заплатите са смешни, особено на млади висшисти, които са само специалисти и стоят там с надежда да направят свободна докторантура. Като се увери, че само го експлоатират - напуска.Напускат и със защитени дисертации, ако се уверят, че и след това ще трябва да робуват на връзкарите и по изкуствен начин ще бавят кариерното им развитие.
22
1
 
17
 
! Отговори
Защо не пишат за БАН преди 3 години
след като самият екип, осъществил проучването е от БАН?В наше време и там напускат млади хора, дошли с надеждата, че ще се занимават с наука. Правят ги шерпи - събират материали, обработват ги, докладват за установени зависимости между различни фактори, правят интересни изводи, предлагат хипотези, които обаче трябва да се доразработят. И точно тогава шефът дава темата на някой техен връстник, ама от връзкарчетата, дето я им видиш очите веднъж-два пъти месечно, я не. Следва нескопосно "доразра..
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и със и без ЕС сме си и ще сме това, което сме си :)))))))
20
5
 
12
 
! Отговори
0 преди 3 години
До Знае сеБойко е обучаван и камили да гълга без да му присяда гърбицата. какви са тия фантазии дето ги пишете...
19
4
 
30
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
Значи ,610лв минимална заплата-477лв чисто,след удръжките ви е малко?!
18
14
 
10
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
До ахаВ БСП няма комунисти, а в ГЕРБ основно са комунисти - като Бойко Борисов, който е обучаван в милиционерското училище да убива, да изтезава Българи, да пъха кибритени клечки под ноктите им да избива златни зъби на тези ,които имат и да ги претопява на кюлчета. Така, че по-добре е БСП отколкото комунистическата партия ГЕРБ- тази, която убиваше българи в лагерите.
17
2
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Докато шефове-гадняри ги излъжат и не им плащат и на новото работно място...
16
4
 
39
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Сега знаете, че българинът гладен стои, време не търпи! Ама нали щом имаш фирма, значи си "господар" и трябва да го показваш! Работниците са ти роби и за тях хляб само стига! То е българинът алчен и продажен, само да им джип и да се фука, че е шеф! А повечето работодатели са гъ.зел.ижци на чужди компании или необразовани всезнайковци!
15
7
 
24
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Затова пък се правят магистрали, трупат се милионери, а много напускат милионерството и стават милиардери. Тва пък е съвсем лесно, - еврофондовете се внасят на личните сметки на синовете на народа в тези банки от които идват, заради което Върховното командване в Брюксел им гарантира власта. Защото, тази китна градинка бог е дал на евреите, но за да се настанят, няма как, трябва първо да се разкарат българите.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете състава на министерския съвет, на която и да е висша власт! Прави ли ви впечатление, че рядко ще намерите софиянец? Има хора отвсякъде, от много малки населени места, само май от центъра на София са кът. Което значи, че навсякъде в страната израстват амбициозни хора, но при сегашните условия нямат възможност за реализация. Колко висшисти годишно може да поеме една малка община, а средна?С какви специалности?Къде въобще има нужда от образовани кадри? Като 70% от икономиката ни е услуги
13
11
 
16
 
! Отговори
аха преди 3 години
До Знае се!Бе гласувайте за БСП и ще цъфнете и вържете!
12
11
 
21
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Така е. А престъпниците обединени в партия ГЕРБ още не разбират защо има протести. Защото заради управлението на Рундьо Борисов от Банкя и от неговите разбойници трима от четирима остават бедни - за неможещите да смятат доволни ГЕРБ-ери трима от четирима - това са 75 %. Ето до какво доведе 11 годишното управление на организираните престъпници.
11
1
 
14
 
! Отговори
До тръба преди 3 години
Браво "тръба" супер, много истинско и точно.