БАБХ отчете драстичен скок на заразено със салмонела пилешко

Инспектори всяка седмица унищожават десетки тонове заразено месо
Обновена: 16 авг 2020 16:59 | 16 авг 2020 16:58, Ния Христова
10
БАБХ отчете драстичен скок на заразено със салмонела пилешко
Снимка: БГНЕС
Агенцията по безопасност на храните съобщи, че отчита драстичен ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша.
 
Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо. От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, което е внесено от Полша. В 26 от пробите е открита салмонела. За сравнение, през  изминалата година случаите са едва три.
 
От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не представляват опасност за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.
 
"Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде", обясни д-р Кремена Стоева, Дирекция "Контрол на храните" БАБХ, пред БНТ.
 
Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка. Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините. "Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", добави Стоева.
 
"Температура над 70 градуса убива бактерията, така че когато пилешкото месо е добре сготвено не е опасно и не може да ни зарази. Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.
 
„Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ", разясни още д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.
 
България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Решение ще ако полските ветеринари завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
До бабх в скоби преди 3 години
Български айляци и безделници По храните, ако обичате, и фирмичките пишете дето внасят и магазиниъе дето продават, че така нищо не се разбира.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Най добре човек да си гледа бройлери и прасе в двора."--За добре - е добре, ама същите тези ка*ути идва и в двора ти, обявяват ги за болни, глобяват те и ги убиват!Приложиха го миналата година!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами защо внасяме от Полша, Германия, Испания... Все страни за които изнасяхме продукция по времето на "гнилия социализъм:?Кой изби прасетата, овцете и птиците в България, въпреки че не доказа нито една болест?Не са ли същите смешници, които сега ни обясняват колко е опасно пилешкото от Полша. Предполагам, ще препоръчат внос на пишеко от САЩ, като по-безопасно!
5
0
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Дали от Полша или друга държава на ЕС се внасят заразеното пилешко и др. продукти, не е най-важното. Трябва да се изясни, кой е сключил договор с тази страна и дали е необходимо да се внасят посочените продукти само от нея.Трябва да се засили българската селскостопанска политика в полза на местните потребители. Контролът на който и да било продукт трябва да покрива поне 80% от партидата, а не да се правят избирателни и недостатъчни проби. Назначете повече инспектори с добра заплата и морал.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение , че има и една пратка с заразено месо би трябвало да се ескалира в ЕС и да се забрани вноса до гарантиране на контрола. Щом намират от време на време значи че останалото влиза и е пълно със заразено пилешко. Не купувайте пилешко,, това е спасението. Най добре човек да си гледа бройлери и прасе в двора.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм.Защото ако си имахме наше..нямаше да е така.Да им се засилил контрола на поляците. .дръжки! А нашите птици ги унищожихме. ...грип...Не знам си какво..
2
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
колко години пишем че нищо не трябва да се внася от полша това е мошеническатеритория месо гъби яица ябълки още един пример колко е вреден ес за нас
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, това си е лудост .Как така не можем да спрем некачествена , заразена стока????!!.Те даже хора не пускат щото може да са заразени с вирус, а ние доказано заразени партиди трябва да приемаме??!!Много ми е интересно дали така стоят нещата и с останалите членки в ЕС