Проф. Овчаров откри уникален мавзолей-ротонда на Перперикон

Той датира от VI-и век
16 авг 2020 12:39, Красимир Ангелов
21
Проф. Овчаров откри уникален мавзолей-ротонда на Перперикон
Снимка: БГНЕС

Екипът на проф. Николай Овчаров е разкрил останките на уникален мавзолей-ротонда на епископите от VI-и в., съобщи археологът. Това се случва след близо 2 месеца усилена работа на скалния град Перперикон.

"Както очаквахме, в началото на тазгодишните проучвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през 6-в е бил именно на Перперикон", обяснява ученият пред БНР.

Според предвижданията тя трябвало да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип през 2015-2016 г.

По думите на Овчаров учените са открили няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години, отчете археологът.

"Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя", заявява проф. Овчаров. Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди.

Те са проектирани още в античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим - храм на всички езически божества.

Разкопките на Перперикон продължават и след месец при тяхното приключване се очакват нови и интересни резултати, допълва Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18 АнонименТи да не мислиш, че археолозите знаят всичко ? те повечето изказват гръмки предположения за да има сензация
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са така наречените кръгли сгради или ротонди.Те са проектирани още в античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим - храм на всички езически божества------Какво ви кара да мислите, че и това не е пантеон на езически божества?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Личи си кой не е чел:))))))))))))))))))))))))))
13
4
 
1
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Смеория, професори, смехория;))) Сам знаете, че тези скално изсеяени помещения са малко под върхът, там дето е вашата базилика, но беха потънали в гората;))) което автоматически не ги прави раннористиенски;))) Те може да са си помещения от древният скалноизсечен град, които впоследствие да са преизползвани от фанатик-ристиените. Нъл сам ги видей и снимах навремето. Тогава, вие още не бехте стигнали дотам в разчистването на гората;)))
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗападняците напоследък ни крадат историята с техните новоизмислени фанатазии..........Абе точно обратното си е но нашите български варианти на научна фантастика нещо не хващат никакъв декиш.:)))))))))))))))----Да,крадат ни историята!Не само,че ни крадат историята ,но и ни протубват съвсем нахално НАЦИСТКИТЕ си измишльотини от 19 век,просто не сте чели напоследък какви глупости се пишат,без основания и без никакви доказателства,само за спорта да фалшифицират историята!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Западняците напоследък ни крадат историята с техните новоизмислени фанатазии..........Абе точно обратното си е но нашите български варианти на научна фантастика нещо не хващат никакъв декиш.:)))))))))))))))
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разгледах снимки,като гледам дебелината на стената,а и това,че наблизо има скални църкви,съмнявам се да е от 6 век,струва ми се ,че е от по-късно.А такова чудо като "епископи" не имало изобщо в Средновековието в България!Западняците напоследък ни крадат историята с техните новоизмислени фанатазии,без никакви сериозни доказателства и ни пробутват фалшификациите си,лошото е,че нашите учени им припяват на глупостите,но да не забравят,че така създадоха румънската,украинската и други фалшиви нации
9
2
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Тоя е толкова археолог, колкото Бочко е инженер.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Открил е дипломната работа на Тошо и партийците от БКП = Герб, БСП, ДПС, Воля, Патриоти и пр.
7
2
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Десетилетия перперикон беше тренировъчна база за иманярите в южна България.После го откри Овчаров, и стана професор.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епископи е нямало в началото на Средновековието,нито е съществувала такава титла тогава!Това,че основите на сградата са в кръг,не означава нищо,такива кръгли сгради има и на други места в източна Европа,много преди византийските или римските.А сградата с какво предназначение е била,трябват доказателства.
5
2
 
8
 
! Отговори
Оркестър.Тaшaкларъ преди 3 години
Е как го е открил като храма си стои там от столетия!
4
3
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Тракийските учения са по- стари от Шумерските.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, ама Орфей е бил афри-американец.
2
6
 
8
 
! Отговори
Оставка крадци! преди 3 години
Фалшификатора на История яко точи кинти от Бюджета.
1
5
 
4
 
! Отговори
Ист преди 3 години
Нито една религия не се е зародила от нищото, а е имала своите предвестници. Орфей е един от тях. Обективно даже ислямът се е зародил 6 века по- късно въз основа на приспособено християнство, изкривено спрямо местните владетелски желания. Трябва да се търси най- старото учение на света. То обединява всички хора. То е разковничето за световен мир.