Яз. "Цонево" - замърсен с фекални води от туристически комплекс

Направено е предписание за демонтиране на помпата
Обновена: 19 авг 2020 09:54 | 19 авг 2020 09:51, Петя Славова
34
Яз. "Цонево" - замърсен с фекални води от туристически комплекс
Снимка: БГНЕС

Язовир "Цонево" е замърсен с битово-фекални води. Това е станало ясно след проверка по подаден сигнал на територията на село Дебелец, община Дългопол. В близост до язовира се намира туристически комплекс, който се оказва, че изхвърля отпадъците си води директно във водоема. Местни жители са притеснени от ситуацията там.

Сигнал за замърсяването подава Васил Кирилов. "Тъй като досега язовирът беше на по-високо ниво, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се оттегли, канализацията остана на сухо и вече се вижда. На места е повредена", разказа той.

Още по темата

Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ–Варна) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са извършили обход около крайбрежието на яз. "Цонево".

На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15м. се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. "Цонево" в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води.

На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. "Цонево", след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ–Варна. Представителят на фирмата е отказал да получи протокола.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я да ве питам, оти стоете у дома?

Защото пак ще ме изтрият мутрите, които трият!
23
0
 
3
 
! Отговори
Дед преди 1 месец
Технологиите днес вече толкова са се развили,че при подобно строителство и липса на канализация задължително трябва да се дава разрешително за ползване само след инсталирането на мини пречиствателна станция.Има много производители и варианти.
Това което се случва е за затвор!Чудя се къде е Гл.прокурор...това за мен е тежко престъпление?
22
0
 
2
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 1 месец
Турситическия Комплекс на язовир Цонево е Партиен - Борисов , Доган и Лиляна Павлова са Собственици . Това ще стане като Присъда и Затвор когато Имаме Действащ Главен Прокурор .
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а защо само предписание, глоба и затвор! Но собственикът бил някакакъв недосегаем, и Гешев няма да го спре. Ето тук трябва зрелищна акция
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да е задължително всеки един обект да има пречиствателно съоръжение, иначе е ясно, че ще е ос**но.
19
0
 
1
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
то и Орлов мост и Перловската река в София са целите осрани. Кого да викнем да пише препоръки и мерки? Столична община? Ако не искат да бъдат глобени от МОСВ май ще е по добре да се погрижат да разтурят катуните. Данъкоплатците не сме им длъжни да им плащаме и глобите.
18
0
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
Решението е изключително елементарно! Местните ако четат да вземат мерк инякоя нощ - прекъсват пожарникарския маркуч и го свързват с бутилка битова газ. След изпразване на бутилката в маркуча към отходната им система, гъвкавата връзка междъу бутилката и шланга се полива и се пали. Гарантирано, повече амърсяване няма да има!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест от РИОСВ, чакат морето ни да се оттегли или да дойде Моисей за да го направи, за да издадат указания на мутрите да демонтират фекалните си помпени станции ?
16
3
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
За всичко може да благодарите на ББ и Доган, двете негласни дружки неразделни и крадливи! писна ми да слушам как няма вода в язовирите при положение, че има достатъчно валежи! Водите на България се крадат от разни предприятия които си плащат на джоб на ББ. В Перник хората тотално ги омаскариха!
Това с водата е тотална липса на контрол, а само финансови интереси на джоб!!!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 3 Водата от язовир Цонево не се използва за питейни нужди! Само за заводите в Девня и за ВЕЦ-а на ония турци.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направено е предписание и какво?Да заровят тръбата по-дълбоко ли?Прави се пречиствателна станция не се пише глупаво предписание!!!!
13
1
 
19
 
! Отговори
Saki преди 1 месец
Двамата братя "индустриалци" ,с врътки заравят италиански акумулатори около селата, другите тарикати, изливат химикали в реките,а третите фекални отпадъци в язовирите. И после ,защо има бум на онкозаболяванията.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Къде е каскетът? Това замърсяване подлежи в ЦЕЛИЯТ СВЯТ НА ЗАТВОР!"

Каскета да сложен на този пост за да пази Тиквата от правосъдието, а не за да върши работата отредена му по закон. Ако собственикът е човек на светата троица Борисов/Пеевски/Доган, значи лично Каскетът ще поеме делото за да го отърве.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския *** и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. "Цонево", след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ–Варна."

А глоба, съд, затвор?
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 44 година цялата държава се замърсява с фекалиите на милиционерската орда крадливи ватенки събирани по ниви, ливади и обори, да стават големци. Това продължава и до ден днешен. Непрокопсаници, при това ***, неуки на с власт. Типичен пример е тупаня от банкя. Жалка история.
9
1
 
26
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
И ТУРИСТИЧЕСКИЯ КОМПЛЕКС Е НА .............
8
1
 
21
 
! Отговори
9 преди 1 месец
Всеки прави каквото си иска в България! Трябва да се вкарва в затвора вече, оправия иначе няма да има...
7
17
 
1
 
! Отговори
Интелектуалец преди 1 месец
Ами трябва да се види какъв процент е наличието на отпадни води във водоема. Ако е до 10% от общото количество няма нещо нередно. Тя водата пречиства и фекалните води се разреждат може да се хвърли хлор или белина да се почисти и става годна за пиене.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наздраве!
Пийте само питейна или питейно-фекална вода!
Докато не сте знаели всичко е било ОК! Значи:

Избирайте ГЕРП!
Напред само с ГЕРП!
Да живее Баце!
Завинаги с ГЕРП и Борисоф!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са най-насраната нация на тази земя!!
Просто няма такива посерковци.