Непълнолетни се трудят по морето без разрешение

Към 200 са издадените разрешения в Добричко
27
Непълнолетни се трудят по морето без разрешение
Снимка: БГНЕС

Непълнолетни, които работят без разрешение в туристически обекти, е установила Инспекцията по труда в Добрич.

Става дума за петима, един от които работел в животновъдството, съобщи на БТА директорът на областната инспекция Ангел Петков.

По думите му ведомството е дало общо 196 разрешения за работа на деца под 18 години в Добричка област от началото на 2020-а - предимно във ваканционните селища по Черноморието.

От инспекцията напомнят, че непълнолетните не могат да полагат нощен и извънреден труд. Децата се трудят при намален работен ден от 7 часа - в периода от 6 до 22 часа, а ненавършилите 16 години - от 6 до 20 часа.

При кампанията за контрол на трудовото законодателство във ваканционните селища по Черноморието Инспекцията по труда прави проверки включително през нощта и в почивните дни, като установените нарушения са свързани предимно с работното време.

В туристически обекти не са осигурени задължителните почивки, няма поименни графици за разпределението на работното време и други, посочват най-честите пропуски от дирекцията.

Областната инспекция по труда е извършила близо 800 проверки за изминалите седем месеца на годината предимно в търговски обекти, хотели и ресторанти, селското стопанство, строителството и други.

Установени са около 3400 нарушения - по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, по закрила на трудовите права, по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и други. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са направени 127 проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
И ти като се вмиришеш след време (а то бързо лети), ще получиш коментар, подобен на твоя.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непълнолетни могат да работят в хотел, ако хотела е на баща им (семеен). Останалото е експлоатация на детски труд, която великите законодатели като Цецка и Барни, узакониха. Все пак трудовото законодателство в бг е само пожелателно и всеки си прави каквото си иска.
21
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Няма нищо лошо, че децата работят, но дали им плащат толкова колкото трябва и по точното работно време? Като знам манталитета на мутро-бизнесмените у нас, язик за труда на децата.
20
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Еййй, мутрите пак намериха кой да им работи за без пари. Ама само стойте и гледайте до кога, гарантирам ви, че другото лято по заведенията ще работят само бабите им, жените им и децата им.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старци ли искате да ви сервират по морето бе урод0комундери.Мирише на старческа помия цялата държава от вас попиканковци.Оставете поне на морето децата да работят вашта майчица отрепана и сметАлцхаймеровазадгробна.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работим нали трябва да изкараме пари.Не давам и лев на бизнеси на старци не плащам и лев данък за държавния старчески дом.Само млади трябва да раборят персонал. Евтаназия на всички дъртофели мръсни.Децата работим че трябва да плащаме пенсии за 2млн вмирисанд дъртооо държавно и вкочанени бюрократ дъртаци.Докато не бъдат изтребени тази държавна администрация и пенсиите подравнени за всички до 350лв България при втора корона вълна я чака война и ще виибеммакятзмртъсна старческа.
17
0
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Аха ... отчетоха дейност с тези разкрити нарушения ... !Обаче в ресторантите на доносниците на Полицията НЯМА открити нередности !!БЕГАЙТЕ БЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
0
 
14
 
! Отговори
Radi преди 3 години
Всеки е работил като млад без договор лятото ...... Хайде не се правете на толкова законни.
15
0
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Много ме съмнява Ницше някога да е написал/казал такава простотия - това са някакви свободни твои съчинения! Неговия стил по-скоро се изразява в "Човекът започва там, където свършва държавата." и "Държава се зове най-студеното от всички студени чудовища." - хладен разум, това е Ницше.
14
1
 
18
 
! Отговори
:) преди 3 години
Навършилите 14 трябва да имат право да се трудят. Възпитава. Иначе виждаме как масово смучат наргилета и се чудят каква глупост да свършат... и така до 18.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
До ЖоИ аз съм така приятел. От 14 годишен работя. Първо беше в интернет клубове. Съвместяеах учение с работа, като покрива най-вече петък и събота нощните смени. Това си беше мой собствен избор и не ми беше гадно. Както каза човекът по долу по-добре да работят вместо да се дрогират
12
0
 
14
 
! Отговори
Жо преди 3 години
До Анонимен АлкохоликГодината беше 1965.Живеехме бедно, баща ми и майка ми работеха в пощата със 70 лв заплати.Бях на 15 години (малолетен), когато започнах да работя като пощальон в Китен, към Окръжна станция на съобщенията Бургас.Разрешиха ми да работя на 4 часов работен ден. Заплатата ми беше 30 лв.Така премина лятната ми ваканция.Имам Трудова книжка и там е записан трудов стаж от 3 месеца през 1965 г.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата трябва да работят, да се научат на трудови навици, в това няма нищо лошо, напротив възпитава отговорност, самочувствие и амбиция. Не знам защо инспекцията по труда трябва да издава разрешение един млад човек да работи, това е тотална глупост, бюлократщина която губи време и затруднява всички.
10
0
 
14
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Няма лошо , младите трябва да се научават как се изкарват пари , да са дисциплинирани от малки, не да карат джипове и пълнят гърдите със силикон с парите на мама и тате ...
9
2
 
1
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
Тея дето са ги наели нема да ги раследваме
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи от работа в крайна сметка но според мен такива инициативи трябва да се стимулират отколкото да се порицава.
7
5
 
5
 
! Отговори
Ами така е преди 3 години
някои се трудят за жълти стотинки и ги проверяват и глобяват, а други рушат и хвърлят яйца за хиляди левове всяка вечер и никой не може да ги пипне. Боже боже, колко мъка има по тази земя, боже!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Честните хора с търговия не се занимават '' - Фридрих Ницще
5
0
 
4
 
! Отговори
Anai преди 3 години
И аз 2009-та работих бях на 16 и взимах 1500 лева.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно се оцелява в тиквокрацията, ако не си от шайката...