Всеки четвърти варненец под 15 години е посягал към дрогата

Марихуаната остава най-разпространеният наркотик
21
Всеки четвърти варненец под 15 години е посягал към дрогата
Снимка: МВР

Най-малко всеки четвърти варненец на възраст над 15 години е употребил поне веднъж в живота си някакво незаконно наркотично вещество. Сред пълнолетните пък не се наблюдават различия по отношение на образователно ниво, социален статус или полова принадлежност. Това са част от тенденциите, очертани в Градския годишен доклад за употребата и разпространението на наркотици във Варна. Той бе представен вчера на редовно заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества, съобщиха от общинската информационна служба.
 
Марихуаната остава най-разпространената дрога сред всички възрастови групи. Марихуаната на пазара има български произход и е била отгледана във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се наблюдава предлагане на марихуана от чуждестранен внос.

На второ място по разпространение се нареждат амфетаминови производни и кокаин. Опиатите/опиоидите са значително по-слабо разпространени, в сравнение с минали години, когато хероинът беше проблемно вещество №1.

През 2019 г. са заловени 123 грама хероин, 25.5 кг кокаин, над килограм амфетамини (прах), килограм метамфетамини и 15.3 кг канабис (зелена маса).  На територията на Варненска област са извършени общо 402 полицейски задържания и същият брой досъдебни производства, свързани с наркотични вещества. Приключени са 75 наказателни дела, свързани с наркотици, по които са осъдени 90 лица.

Все по-често се открива пряка връзка между агресията на пътя и употребата на наркотици от водачите на МПС, се посочва още в годишния доклад за употребата и разпространението на дрога във Варна.

Още новини от региона четете в chernomore.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: наркотициВарнадрога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
0
 
! Отговори
ХФ преди 3 години
Тревожно! Язък за хубавия град, обитаван от такива хора с криви разбирания за живота!
18
9
 
0
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Кой какво ползва нямам идея, но вечер прелитат някакви с 150 в града, моторджиите и те не е ясно дали са само на адреналин, дива работа. Не знам колко знаят, но алкохол и разни дроги, водят до промяна на мозъка и връзките м/у невроните. Човек почва да е нестабилен емоционално, променят се реакциите и оценка на ситуацията. И това може да стане трайно, а не като вземаш/пиеш. Питайте психолози, имат пациенти и го вижадт всеки ден.
17
8
 
3
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Пуших марихуана в продължение на 2-3 години, всеки ден. В един момент реших, че е глупаво, и спрях- Не съм имал и един път да "копнея", да се боря със себе си, да ми напира да пуша пак. Това беше преди 20 години. Оттогава съм пушил общо 3-4 пъти по веднъж, нито е "отключило" отново навика, нито нищо. Сравнено с цигарите, които не съм пробвал, но слушам драматични истории за отказването, и алкохола, където хората правят цели психотерапии, за да го спрат, тревата ми се вижда доста слаб наркотик.
16
8
 
1
 
! Отговори
Шуменският преди 3 години
Затова са протестите във Варна.
15
8
 
0
 
! Отговори
Еее преди 3 години
Не всички са от владиславово и възраждане.
14
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте бе пичове кой друса хероин?Някакви пропаднали типове.Тва е най-долнопробният наркотик на планетата Земя.Употребяват го предимно клошари,бездомници некви такива.Тва всъщност е примитивно обезболяващо синтезирано от фирмата Байер преди 100 години.Придобило е известност през световните войни защото обезболява бързо,за дълго и е евтино.Нормален човек няма да употребява това е се едно да си купиш автомобил на въглища.
13
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 11"особено полезна е за отключване на психични заболявания при тийнеиджъри (които може би иначе никога не биха се отключили)"Днес в днес беге - Пишем всекви спкулации!
12
8
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Да лекува,особено полезна е за отключване на психични заболявания при тийнеиджъри (които може би иначе никога не биха се отключили). Тревата повлиява положително само върху определени заболявания, а не върху 12-13-14годишни здрави пубери.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми затва във Варна са супер яки и готини хора има клубчета дискотеки барове купона е на макс.За задръстеняците кренвирша мекия и да залягат над ракията.
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте слагали тревата до хероина! Невежество! Тревата лекува! Вместо да бъде унищожавана, марухуаната трябва да се легализира и България ще има огромна полза от това.
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам съседа пред блока,около 45годишен,към 50-55кг,безработен,седи на пейката при бабите с биричка в ръка постоянно.От време на време иска пари на заем.Обут с дълъг панталон и жилетка в средата на август,сериозно сбръчкал се,силно подутите му крака си личат през дългия панталон и по походката,тъмно пожълтяла кожа....да алкохола,цигарите и наркотиците убиват, убиват както заедно така и поотделно.
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варна си е столицата на дрогата, дори в София отстъпват, въпреки че са 2 милиона :(
7
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До5. Да бе не е , ама неможеш без нея. Или си на по твърдо от Русия
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варненската митница знае много. Тя приема всичко от Изтока. От там почва моста на модела Евроазия.
5
11
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Да, бе! Как позна? Брей! Марихуаната не била наркотик и даже не се пристрастявало! Сигурно ежедневно я употребявсш и вече ти е исушила мозъка
4
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марихуана не е наркотик. Не се пристрастяваш към това. Към цигарите се получава пристрастяване, значи те могат да се характеризират като "наркотик".
3
8
 
11
 
! Отговори
Джингиби преди 3 години
Ега ти, аз на 15 посягах към покемони и дъвки турбо.
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И всеки 4ти варненец се казва Митьо 18 см с качулка, голф 2ка на газ, 4000 вата с бас и трева.Там са пропаднали тарикати и всеки го знае.Само държавният чиновник не знае.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе четвърти... друг път. Всичко младо от Добрич до Варна друса ежедневно. Особено по Златни пясъци.