Десетки стават жертва всяко лято на опасното мъртво вълнение

Явлението продължава почти през целия август
Обновена: 22 авг 2020 16:51 | 22 авг 2020 16:50, Веселина Йорданова
24
Десетки стават жертва всяко лято на опасното мъртво вълнение
Снимка: БГНЕС

Между 25 и 35 души всяко лято стават жертва на опасното мъртво вълнение по Българското Черноморие. То се появява в края на месец юли и продължава почти през целия август.

При мъртво вълнение най-опасното място е брегът и точно там най-често се случват фаталните инциденти. На охраняемите плажове червеният флаг сигнализира, че къпането в морето крие рискове. Повечето случаи на удавяне обаче стават на неохраняеми плажове, предаде БНР.

Мъртвото вълнение е природно явление. То се образува по нашето Черноморие при източен вятър и когато ветровитото време продължи повече от един ден. Този вятър носи към брега по-голямо от обичайното количество вода и след утихването на вятъра се появява мъртвото вълнение.

Опасността идва оттам, че близо до брега се появяват подводни ями, които са дълбоки един, два метра.

Горещият август е причина хората да търсят прохлада в морето дори, когато флагът е червен. Често те влизат в конфликти със спасителите и отказват да се подчинят на призивите им. След почти 20 дни силен вятър по Южното Черноморие, от 2 дни морето утихна, каза старши спасителят на бургаския плаж Веселин Илиев.

"Всичката вода се движи по посока на брега, обаче тази вода трябва да се върне обратно в морето, защото има един кръговрат на водата и тя се връща на определени места, през 100-200 метра се образуват едни такива подводни течения, така нареченото мъртво вълнение и те са с ширина около 15 до 20 метра и се изливат в обратна посока от брега към морето и там, когато попаднат хора по-слаботелесни или по-малки дечица или по-възрастни, това течение ги отнася навътре. Има опасност да се удавят, това е 90% от случаите", каза той.

От 15 години спасителите по морето могат да използват буйове за изваждането на хора при мъртво вълнение. Това са пластмасови туби с въздух, с аеродинамична форма, с 3 дръжки, за които могат да се хванат тези, които се давят. Буят се издърпва с въже на брега, без да се налага хората да плуват. Така се спасяват тези, които са изпаднали в беда, без водните спасители да влизат в контакт с тях.

Моряците имат едно правило и то е - на море да не губим чувството си за опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
До Анонимен 15Ей,като не можеш да плуваш недей да казваш на хората какво да правят.Трай си и не давай грешен акъл.Недей да влизаш във водата и ще си жив.
15
0
 
1
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
До ТръбаХа ха
14
10
 
2
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
До Анонимен 15Бля,Бля.Какви са тия лупости.Трябва да можеш да плуваш и излизаш.Ти като не можеш да плуваш как ще ми плуваш настрани и ще излезеш.И къде ще свърши това мъртво течение?На километър настрани.Просто глупавите хора,където не могат да плуват влизат и се давят.Аз само на вълни влизам, иначе ми е скучно да влизам.Но съм тренирал плуване и развивам 10км.в час и преборвам мъртвото течение ,което е с по-малка скорост.Просто не го усещам,а то дърпа отдолу хората където ходят по дъното.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MenТака е прието да се казва, мъртво вълнение :)Иначе няма как една вълна да те завлече надолу, това си е смъртоносно течение, вълната си е вълна :))
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основното което трябва да знаете е че при мъртво вълнение трябва да плувате настрани успоредно на брега а не към него! Чак след като излезете от ивицата на мъртвото вълнение тогава плувате към брега.Хората се давят или защото не могат да плуват а в същото време се опитват да преборят вълнението като плуват със всичка сила срещу него към брега. Така бързо се изморяват и в паниката глътват вода и потъват.
11
0
 
9
 
! Отговори
Men преди 3 години
Това не е мъртво вълнение, а мъртво течение. Различни неща са.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасно е за хората които не могат да плуват и нямат опит с морето.Иначе за млад и здрав човек който може да плува и знае какво да прави при мъртво вълнение няма никаква опасност. Затова учете децата си от малки да плуват добре и се информирате за да знаете как да реагирате адекватно при различните ситуации които в които може да попаднете докато сте на море.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се правят на големи плувци, така ще е :( Аз плувам от 4 годишна възраст, имаше случай, поне така са ми разправяли родителите, че съм щял да се удавя от мъртво вълнение, когато съм бил на 6 :) Добре че са ме извадили навреме, не че е голяма загуба за тролчетата :))
8
2
 
9
 
! Отговори
Галин преди 3 години
до Трба - ало удавника...мъртвото течение никога не дърпа НАДОЛУ..дърпа НА ВЪТРЕ...според мен водките преди да влезнеш до кокалчетата са ти били повече./.
7
0
 
12
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Всяка година се случва така. Това е като телефонните измами. Постоянно се говори, но винаги има жертви! Отново! Или незнаещи, или неможещи или самонадеяни. И много често - млади хора! И там са родителите - те са хората с опит. Като се знам какъв съм бил като малък, направо не ми се мисли за моето дете. За това, когато каже искам на море - добре, но задължително разговор с него, отделяне на внимание и няколко филмчета по въпроса. Другата опасност е алкохол+плуване!
6
6
 
4
 
! Отговори
Умряло вълнение преди 3 години
"Опасното мъртво вълнение" - задълбочени и компетентни мнения, както в статията, така и в коментарите.За да се спасите, дръжте се за буя.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм 100 кг мъж, ама като го пробвах веднъж какво е - влязох до над глезените, хваща те водата - все едно някой много силен те дърпа с всичка сила навътре. Влезеш ли до над коленете, едва ли ще може да се върнеш обратно.
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това течение ги отнася навътре в морето. Те се панкьосват и с всички сили се опитват да плуват към брега, но течението е много мощно и ги дърпа все по-навътре. Попадналите в беда бързо остават без сили и се давят.Ако ви се случи, не се паникьсвайте, дишайте равномерно и не плувайте към брега, а паралелно на бреговата линия докато не излезете от зоната на течението."Зоните на мъртвото вълнение са с ширина около 15 до 20 метра"
3
17
 
7
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Поредната безсмислена статия.
2
4
 
8
 
! Отговори
Драгинко преди 3 години
По морето спасителите са на по 50- 60 годин. А кажи за дОбро ил лОшо!?!
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само така ви се струва - всъщност е кови19.