Реплика на тракийски кораб радва в язовир "Копринка"

За изграждането му е използвано само дърво
Обновена: 22 авг 2020 16:15 | 22 авг 2020 16:11, Веселина Йорданова
44

Реплика на тракийски кораб е във водите на казанлъшкия язовир "Копринка". Изграждането на кораба е продължило близо 5 години, като той е направен по древна технология. Не са използвани съвременни материали, а само дърво.

Направен е от Атанас Димитров, който следва точна реконструкция на такъв кораб на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор, предаде Bulgaria ON AIR.

"Направихме тракийски боен кораб отпреди 3200 години, птицеглав тракийски боен кораб, с който са достигали до Египет и са участвали в боевете от коалицията на морските народи", каза Атанас Димитров.

"Възхитен съм, защото това е правен кораб по технология отпреди 3 200 години и е копие на този вид кораби. В нашето съвремие да се построи подобен вид по този начин плавателен съд е доста трудно, най-малкото, че няма метал - всичко е направено с дърво", коментира мореплавателят Дончо Папазов.

Идеята е корабът да се превърне в туристическа атракция в Долината на Траките. "Мисля, че ще бъде много добре, когато хората започнат да се учат да плават на него. Туристите да започнат да се качват, да го оглеждат, да видят как се плава, да разбират за една древност, която е уникална", обясни Атанас Димитров.

Работата по кораба продължава, по стара технология дървото в него трябва да се накисне през следващите месеци, след което се очаква и първият му плавателен курс. Той ще бъде задвижван от гребци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: дървоязовиркораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.