Трябва спешно да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера

Тя заблатява езерата, а потокът от туристи е огромен
Обновена: 24 авг 2020 21:59 | 24 авг 2020 21:15, Ния Христова
56
Трябва спешно да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера
Снимка: БГНЕС
"Хиляди хора, пеша и в джипове, посетиха през почивните дни Седемте рилски езера и не подозираха, че така езерата се съсипват", каза Александър Дунчев, доктор по горско стопанство, дългогодишен експерт по горски политики на WWF - България, пред БНР.
 
Езерата са част от защитена местност.
 
"Хората, с които говорехме, не знаеха, че лифтът там е незаконен. Той няма актуален ОВОС, от 1998 година е изтекъл, имаме защитена зона Натура 2000 от 2007 година, която изисква специална оценка за съвместимост доколко лифтът и всички туристи, които качва в района на езерата, няма да доведат до увреждането им. Имаме и Закон за защитените територии, който изискваше да се направи преценка дали този лифт няма да увреди и наруши режимите на Националния план за управление от 2001 година, съгласно който пише: „Това е зона в Националния парк за ограничаване на човешкото въздействие“, а не за увеличаване на човешкото въздействие", коментира Дунчев.
 
Александър Дунчев е на менние, че всички закони сочат, че този лифт на това място е недопустим. Фирмата "Рила спорт" е собственик на лифта. А самата фирма сега е собственост на четири офшорни компании, посочи той.
Още по темата
 
"Тези офшорки в момента прибират по половин милион лева приходи годишно – чиста печалба. А ние в момента наливаме европейски средства за покриване на щетите от багерите, които се бяха качили на Рила да ремонтират пътеките".
 
На въпроса какво може да се предприеме, за да се опази природата и Рилските езера, и да се намали започналата ерозия в района, Дунчев заяви:
 
"Заблатяването на Рилските езера е в резултат на ерозията на туристическите пътеки, на биогенни отпадъци, които хората създават в района, това е доказано от редица експерти и учени - наши и чужди. Но замърсяването върви много преди построяването на лифта и ние сме сигнализирали за това. И планът за управление 2001 година имаше за цел именно да ограничи туристопотока не на хиляди хора, а на групи от по 7 до 10 човека. А виждате какво е сега…".
 
Дунчев е категоричен, че съществуват достатъчно закони, според които, ако има данни за увреждане на природните забележителности, министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за спиране на дейностите, които водят до това увреждане.
 
"Факт е, че хората, които отиват там, не замърсяват с нищо тази красота, която те искат да видят и ние не можем да ги спрем. Това, което може да се направи, е държавата да си влезе като управленец на езерата и чрез обществен и експертен дебат да попитат как тези езера могат да бъдат опазени. По света има много такива примери. Ограничаване на потока от туристи, въвеждане на такса вход, определяне на различни пътеки за ползване", изтъкна Александър Дунчев.
 
Ерозионните процеси дори при тези мерки обаче няма да бъдат спрени, обясни експертът. "Първото езеро, което ще стане блато след десетки години, ще е Рибното езеро", каза Александър Дунчев.
 
"Трябва да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера чрез каменни прагчета, а не чрез насипване на чакъл, ние имаме богат опит как се овладява ерозията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
5
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Да ги направят специална зона с предварително резервирани безплатни билети, до 1000 на брой. на всяко място в света е така
25
4
 
9
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Сега една фирма на Шиши ще ги оправи пътеките, цената ще е народна, все едно ги подпрат със златни кюлчета. Те има добър опит с тази технология - овладяли са ероията на поне две шкафчета до момента...
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами забранете достъпа до езерата,определете само един ден в месеца(събота или неделя) в който да ходят.Или ограничете мястото до самите езера,да нямат право да влизат навътре.
23
18
 
7
 
! Отговори
Рашо преди 3 години
Рила е за сички веей. Ша ви дам едни природозащитници. Тез да най големите шарлатани. Там на езерата със жипа съм ходил, скара сам прайш САС дървени въглища, къпал съм се вав рибното, мандръсал сам планинарски ерозия не съм видял дай имало.
22
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не сте посмяли да пипнете Мальовица! За тая планина ще ви изселим от България! Който има дух да се катери! Който иска лесното, да ходи на кино в мола! Рилските езера ги опропастихте с тоя лифт. Всякакви кърлежи пъплят с него, за нулевото уважение към това свещено място, няма и да подхващам! Дори и китайците знаят, че има свещени места, които изискват разрешителен режим, при тях това е Кайлаш. Махнете лифта от езерата, не докосвайте Мальовица, оставете поне нещо свято което да запазимза внуцит
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре ги източете и така ще спрете притока от туристи - нет озера, нет туристов
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не съм екозащитник или от зелените *** НО ! Лифтът трябва д абъде СПРЯН!
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕрозията няма как да се спре, може да я "забавят" свличащата маса към пътеките, ама отдолу всичко си пропада.----------Ерозията се спира,като се направят каменни стъпала по пътеките,а извън пътеките се засажда зеленина - дръвчета(най-вече),храсти,тревисти растения.Именно дърветата спират ерозията на почвата и да не остават само голи чукари,през соца са садили дръвче по дръвче - цели хълмове и гори,за да спрат ерозията на почвата.
18
6
 
3
 
! Отговори
ха така преди 3 години
Нещата не са толкова прости....има много начини за решаване проблемите и един от тях е повдигната пътека...над земята...
17
2
 
30
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Спрете лифта и джиповете. Да ходят пеш до горе. Ако пак напират много, поставете такса, която ще ограничи посетителите.
16
9
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
За Беър Грилс да яде жабета може! А за туристи не!
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от малoyмни ограничения. Просто закриват лифта и забраняват всякакви МПС-та от хижа "Пионерска" нагоре. Така ще си има естествен подбор и на езерата ще си ходят най-големите ценители след няколкочасов преход, а всички онези кифладжии и кифладжийки, които са основните замърсители в момента, ще се пренасочат към някоя молска атракция.
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ерозията няма как да се спре, може да я "забавят" свличащата маса към пътеките, ама отдолу всичко си пропада.
13
2
 
8
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 3 години
Лифта нямал ОВОС! А има електромер?!
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кьораво и сакато се изсипва на езерата ежедневно. Спрете *** лифт! Оставете природата да си почине от пълзящите кърлежи! Оставете планините само на тези, които имат волята и силата да се качат сами. Тези, които уважават планината! Вървете да гледате "замъка" в Равадиново. Той е за кифлите и позьорите.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вход от 50 лева ще реши проблема.
10
18
 
4
 
! Отговори
Отвори се Рила преди 3 години
Рила трябва да се отвори! Да се направи достъпна.Да се прекарат още лифтове и влекове.Да се направи още една хижа на Мальовица.Въжена линия между Мальовица и Орловец.До Злият Зъб и Мусала с инвалидна количка.Урдини езера- достъпни за къпане, без ***.Забрана единствено за Дъновисти - по цялата планина. Забрана да се надписват камъни с мъдрите им мисли!
9
5
 
11
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
И тая ли планина съсипахте? Българска му работа
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом прочетах за такси за достъп се сетих защо е тази загриженост за да сложат бариера!
7
4
 
28
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Подпора стена на няколко етажа с джакузита ще свърши работа. Мъжът на една министъра ще я проектира. Гарантирано от гроб