Защо ректори на университети се разписват срещу многохилядни заплати?

"Ще получават възнаграждения спрямо рейтинга на всеки ВУЗ", заяви Сергей Игнатов
24 авг 2020 11:01, Ния Христова
111
 
Ректори в България получават заплати три пъти по-високи от тази на премиера. Ректорът на Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Контролирано ли е харченето на публични пари и пари от студентски такси във висшето образование?
 
"Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград.
 
"В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов.
 
Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение.
 
"Правени са много опити, но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър.
 
Проф. Игнатов е на мнение, че заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски.
 
"Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той.
 
Той посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.
 
Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение спира този процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
рейтинг ли? преди 3 години
Защо още ме боли?Защо ми падат пломбите?Защо не се лекува от вируса, който умира от ***?Защо не са умни тези, които трябва?
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКТО СТАНА ТАКА, ЧЕАВИАТОР СТАВАШ САМО С ПАРИ ОТСОБСТВЕНИЯ ДЖОБ. ТАКА И ДРУГИТЕ СЛАДКИ ПРОФЕСИИ.ТОГАВА ДА ВИДЯ НА ТЕЯ РЕКТОРИ ЗАПЛАТИТЕ!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да карам самолет, а не трактор!
63
1
 
9
 
! Отговори
Проф.Константинов- преди 3 години
А какво стана с лустрацията декомунизацията!? Тоин ти ри минтири...Половината от тез Ректуми ( пардон ..Ректори)..гнусни ЧЕНГЕЛАРИ от ДС? Да не говорим пък какви *** са- няма ги ни в SCOPUS, ни в Web of science...Ама не е луд този що яде зелника,..а този що му го дава...
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 58Разбирам, че не е много честно, още повече, че лекарите, които дадохте за пример, рядко остават в България. Но няма как да се върне старата държавна поръчка от едно време. Нали преди две-три години обявиха приоритетни специалности. Нещо да се е променило? Не се е. Пак няма кандидати точно за приоритетните. Не можеш да задължиш хората да учат това, което не искат.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде всеки да си плаща, както е за всичко!
60
0
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
До Анонимен И ВСИЧКИ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ЛЕКАР, ЗЪБОЛЕКАРИ И АДВОКАТИ, А ПОСЛЕ ... ТЕ ДА НИ СМЪКВАТ И КОЖАТА ОТ ГЪРБА?НА ЗАПАС ЗА ТОВА ПЛАЩА ТАТИ!!!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да изглежда, че безбройните кандидати на науките, доценти и професори, не са си купили местата, защото не отговарят на никакви критерии. Имашего и преди. Мечтата на простака и слабия студент.С толкова професори и кандидати на науките на глава от населението, другите да ни дишат прахта от скоростта ни на развитие!Начин за избиване на комплекси на немощен осъзнат недостиг на интелект.Купи, но няма резултат.Каскет на тиква. Не може да си купиш ум.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм Домусчиев и живея добре!
57
0
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
"Това, което става в България е, че никой не контролира нищо, не само образованието, нищо...нищо....аз мисля че народа трябва да контролира всяко едно плащане на управляващите.....иначе ще си гнием в мизерията и ше трием билетчетата на Божков или някой друг.....Трябва гражданско общество което да изисква.....НАРОДЕЕЕЕ
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51А бе, вижте сега. Все пак е добре държавата да влага пари в нещо малко по-високотехнологично, а не в обучението на плочкаджии. Може ли все пак по-голямата част от парите за образование да не е за плочкаджии. Какво ще кажете?
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм икономист и съм вечен клиент на бюрото по труда...
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А АЗ СЪМ ИНЖЕНЕР И НЕ МИ ПЛАЩАТ ДОБРЕ!
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм зъболекар и нямам пациенти, но дойде ли ми някой го дера ЯКО.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм икономист, но икономика няма.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм учител и само ходя по интервюта за работа.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм юрист и продавам краставици.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА БЕ , ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НА ХОРАТА С ТЕЗИ ПРОФЕСИИ!ДРУГИТЕ НЕКА СИ ПЛАЩАТ ЗА ГЯВОЛУКА ДА УЧАТ НЕЩО, ДЕТО НЯМА ДА ГО РАБОТЯТ!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Не достигали плочкаджии? Значи няма пазарна икономика. Когато не достигат кадри, се качва заплащането на труда. Ако няма плочкаджии, това означава, че не им плащаме достатъчно, или че обучението им е толкова сложно и скъпо, че държавата не може да си го позволи. А ако не сме склонни да им плащаме повече, значи можем да минем и без плочкаджии.
47
0
 
5
 
! Отговори
нали сме бедни? преди 3 години
Е хайде да направим абсолютно всички доходи, минали през НАП, да са .....между 2000 лева и 10000 лева. Не говоря за "ПОМОЩИТЕ"!!!!!!!!!