Защо ректори на университети се разписват срещу многохилядни заплати?

"Ще получават възнаграждения спрямо рейтинга на всеки ВУЗ", заяви Сергей Игнатов
24 авг 2020 11:01, Ния Христова
111
 
Ректори в България получават заплати три пъти по-високи от тази на премиера. Ректорът на Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Контролирано ли е харченето на публични пари и пари от студентски такси във висшето образование?
 
"Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград.
 
"В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов.
 
Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение.
 
"Правени са много опити, но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър.
 
Проф. Игнатов е на мнение, че заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски.
 
"Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той.
 
Той посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.
 
Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение спира този процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този професор е египтолог; струва ми се, че беше и боксьор. Дълги години беше доцент и щом стана министър на МОН, първата му работа беше да разтури ВАК, защото тази научна структура не пускаше току така кандидатите за научни степени и звания. 8 месеци след възцааяването си стана професор. За 2 години НС на ВУЗ-овете при липсата на ВАК "произведоха" около 700 професори и 1700 доценти.
105
1
 
1
 
! Отговори
@к.99 преди 3 години
До АнонименПроверете къде са завършили Л.Местан, бившият шеф на РЗС, бившият министър на МВР М.Маринов, Терзийски, Хаджиев и др. ЮЗУ е "ковачница" на висше образование Право на политици и милиционери. Те са го започнали и завършили, когато са били вече на високи постове.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ректорите на този университет се избират през последните 17 години само от една катедра - Математика. сетне тя се раздели на две, но кадрите са от едно и също място. Обърнете внимание: първо проф.Мирчев изкара два мандата, сега проф.Юруков. От това започнете: защо математиците буквално са присвоили този най-отговорен пост на ЮЗУ и вече толкова години не го пускат и как останалите професори и доценти немеят пред тях. Първо шеф на катедрата беше Гюдженов, Мирчев беше доцент, Юруков - асистент.
103
0
 
1
 
! Отговори
Социализация преди 3 години
Така е. Имат нужда. Особено, ако не са се социализирали по време на пубертета.
102
0
 
6
 
! Отговори
До Свидетел преди 3 години
И ВУЗ-овете ни са като БАН.На 100 студенти се намират по един-двама, които наистина си заслужават дипломите. В БАН пък на 100 докторанти един-двама наистина имат качества за научно-изследователска дейност.Дали ще ги оставят да правят наука обаче или ще им пречат с всички сили,това е друг въпрос.Но ако докторантурите се правеха само в университетите, тогава ще има малко по-голям шанс сред докторантите да попадат и отличните студенти,които разчитат само на знанията си, а не на връзки и протекции
101
1
 
9
 
! Отговори
Свидетел преди 3 години
В сферата на образованието работя повече от 15 години и ме е срам от професори които нямат интелект и за главен асистент. Срам падение и безочие. Образованието прилича на една фамилна мафиотска структура.
100
2
 
7
 
! Отговори
6 преди 3 години
Висшето ни образование вече не е висше !
99
0
 
2
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
по голяма *** от колонията БГ няма никъде ,хем си плащаш хем си купуваш изпити
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЮЗУ не е частен университет.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Югозападният е официалният университет на Държавна Сигурност - там си коват кадрите милиционерчетата, така че - нищо чудно, че ректора го позлатяват периодично.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия там - претендиращите да са частни... и болници и университети, какво точно дирят на държавната софра?Да си изкарват парите частно, от къде на къде от моите данъци ще си раздават такива заплати???
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По цял ден правят далавери. Образователната система произвежда само некадърници. Купуват и продават дипломи, а обучените от тях млади хора не са подходящи за нищо в реалната икономика.От години няма нито едно заслужаващо внимание научно постижение на излишно многото университети.И колкото по-зле работят, колкото са по-скапани резултатите им, толкова повече пачки гушкат. Тук говорят за уж законни, а има и незаконни доходи.
94
0
 
4
 
! Отговори
101 преди 3 години
До94Къде са тези лектори и даскали,които са те учили и образУвали,че си станал такова образувание?Покажи ги да ги.....!..поздравя
93
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 3 години
до 94И ти сигур имаш вишшуКато гледам колко сиобразУван(а).....
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Издръжката на университетите се усъщствява от министерството на образувание. За да получава един лектор по голяма заплата от министъра . показва ,че министъра не си гледа работата.
91
0
 
6
 
! Отговори
тъп докторант преди 3 години
Не могааа!
90
2
 
14
 
! Отговори
АМИ , КАК ЗАЩО...? преди 3 години
ЗАЩОТО НИЩО НЕ ПРАВЯТ ....А ТАКИВА УНИВЕРСИТЕТИ У НАС --С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ!ПРОИЗВЕЖДАТ НЕКАДЪРНИЦИ ...С ДИПЛОМИ!НИЩО ПОВЕЧЕ!!!
89
3
 
5
 
! Отговори
плащам де преди 3 години
Направете ми статистиката ...
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Търси и ще намеришКак де?
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 75 и 77В стига! Нито нивото е такова, нито сме изпълнили всички норми на индивидуални европейски доходи,че да гоните техните правила!!!