Производители на храни да плащат изследване за опасни съставки при сигнал

При възражения бизнес операторът може да поиска повторно изследване
26 авг 2020 15:05, Ния Христова
9
Производители на храни да плащат изследване за опасни съставки при сигнал
Снимка: Pixabay

Производителите на хранителни продукти да бъдат длъжни сами да плащат изследването за наличие на опасни съставки в храните, ако бъде подаден сигнал от потребители за проблем с качеството им, предаде БНР.

Проект на нова Наредба за условията и реда за вземане на проби и лабораторно изпитване на храни е публикувана за обществено обсъждане.
 
Производителят също ще трябва да плаща за изследването, ако при инспекция от експерти на Агенцията по храните се констатират някакви несъответствия, водещи до съмнения в безопасността и качеството на храните, или пък ако самият бизнес оператор поиска изследване.
 
Ако производителят има възражения относно резултатите от дадено изследване, ще се отваря втората проба, взета при контрола- регламентира още наредбата, която ще се обсъжда до 18 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ище почнат едни сигнали... А с инспекцията по храните ще стане също като с Пънчев и НОЩ... заразени, заразени, заразени...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирка на черепа, съставен от 300 левента на бира, ще изпълни поредното си реалити - спи на кръстовището.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че трябва да има контрол над това което ядем, трябва, но нали има хиляди комисиики и разни други контролни органи. За какво точно ще им плащаме от наще данъци тогава.
6
0
 
13
 
! Отговори
Лаборант преди 3 години
Те така или иначе си го плащат изследването. Затова винаги всичко е наред, защото са си платили на лабораторията да им напише фалшиви данни.
5
0
 
10
 
! Отговори
Това преди 3 години
не се ли нарича КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. Този дето най-има полза да няма установяване на нарушение да плаща пробите.
4
0
 
14
 
! Отговори
Lubaka преди 3 години
Работя в мандра Рикас -Сливен и сиренето което правим е с палма и подобие на нешасте с малък добавък мляко ( за вкус )До сега още никой не е направил тест на нашият продукт !
3
0
 
7
 
! Отговори
милена русева преди 3 години
то и сега е така, щом производителят носи отговорност за качеството и безопасността на производството , той си поема и финансовите разходи за това. Но пробата се взема и предава за анализ от Официалното контролиращо лице.
2
3
 
6
 
! Отговори
Защо???? преди 3 години
Защо имаме най-некадърните управляващи? Защо тези некадърни управляващи вземат само глупави решения? Защо никой от ОП ГЕРБ не е поне на средно интелектуално ниво?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали в хранителните продукти има нещо друго освен опасни съставки ?Това трябваше да бъде заглавието на публикацията !