Откриха над 3 тона пестициди край старозагорско село

Отровите стояли в стари сгради с десетилетия
27 авг 2020 15:40, Красимир Ангелов
17

Снимка: БГНЕС

Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово, съобщава Радио Стара Загора.

Отровите са били на това място вероятно още от 80-те години на миналия век. Наличието на  препаратите в селото е било отбелязано в създадения преди време регистър, но едва сега е станало ясно, че те не се намират в обезопасени постройки.

По първоначални данни старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години, обяви министърът на околната среда Емил Димитров.

Той уточни, че отровите ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция.

При проверката стана ясно, че част от препаратите са пръснати в бивша стопанска постройка без покрив, без врати и със свободен достъп за всеки. На 200 метра от нея се намират останалите складирани пестициди, отново в необезопасена постройка без врати и в опасна близост до водоизточник.

При дъжд водата отмива опасните вещества и те попадат в подпочвени води или във водоизточник, ползван за водопой на животни, обясниха експертите от френска фирма, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите.

Според експерти откритите препарати съдържат изключително опасни вещества, съдържащи арсен, живак и сяра.

Огледът е във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
сега преди 3 години
бе търсят новичока може да го пуснат в кафе машините ,които не са скачени с водопровода.Наливат вода с тубите.
14
1
 
4
 
! Отговори
дедо Пешо преди 3 години
Какви отрови бе? Ние колко сме изяли от тия. ако не беше 10 ноември и тези щяхме да изядем.
13
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
ГЕРП и Борисов са виновни
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12И по Берово време също, ако трябва да сме по-точни...
11
0
 
9
 
! Отговори
Корна-фейк Бойкикове преди 3 години
Партия ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни и за това безобразие от преди 40 години !
10
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ............... 11Сградите са от стопанския двор на ликвидираното ТКЗС. Задължение на ликвидаторите от Филип Димитрово време са били и тези "отрови"! Ликвидираха земеделие и животновъдство, препаратите за агрозащита от плевели и инсекти останаха за по-нататък! Някой е поискал да купи парцелите и се е вдигнал шум! Естествено знаели са, какво имат там!
9
0
 
4
 
! Отговори
............... преди 3 години
Откриха над 3 тона пестициди край старозагорско село..........Наличието на препаратите в селото е било отбелязано в създадения преди време регистър...........Как откриваш нещо, което е регистрирано и се знае, че е там? Нито заглавието заглавие, нито статията статия. Всички тези складове се водят на отчет и подлежат на ежегодни проверки. Не би трябвало да се допуска сградите да са в такова състояние. Някой си е затварял очите.
8
2
 
5
 
! Отговори
До7 Герб разруха. преди 3 години
Ти както си тръгнал и за неуспеха на Априлското въстание и стрелбата срещу папата, ще обвиниш ГЕРБ...Ползвайте и мозък от време на време бе хора ,че така сте смешни......Явно не си живял достатъчно и ти е в повечко слободията.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май измисленият си ти ? Това ИЗМИСЛЯНЕ НА ДЕЙНОСТ ли е бе юнак.Толкова капани ни завеща социализЪма....Като почнат да се разпадат панелките след 10-15 години ,кой ще е виновен и пак ли ще е измисляне на дейност?...Държавата е жива и никакви отровни триа и озлобени мутри заедно с ,,подпалвачът" президент не може да я убият.9ти септември няма да се повтори,въпреки бесилките и ковчезите които са приготвили черногледци като теб.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво,30 не сте ги знаели че са там,така ли?Пълни глупости.Просто никой не е искал да се занимава.Пълно безхаберие и непукизъм
5
3
 
2
 
! Отговори
ГЕРБО_РАЗРУХА преди 3 години
СЛЕД 10 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ КАТО ТОЗИ СКЛАД ИЗГЛЕЖДА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ?!?МУТРИТЕ - ВЪН !
4
7
 
8
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТОВА НИ Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ ТКЗС -ТАТА НА КОМУНИСТИТЕ- СОЦИАЛИСТИ !!!!!!
3
8
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Където е минал светлият комунизъм - зад него само пустиня е останало...
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига открития! На всички хора по селата е ясно, че там където е имало ТКЗС-та винаги има и такива безстопанствени полусрутени сгради пълни с отрови. Вместо да направят регистър и планово да започнат изнасянето и унищожаването им те правят открития.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време хвърляха ДДТ,торове и други пестициди на поразия за по големи добиви!Отровиха почвите!