Водата в яз. "Тича" може да стане негодна за пиене

Според експерти причина за ситуацията е сушата през тази година
Обновена: 31 авг 2020 20:58 | 31 авг 2020 20:58, Екип на Bulgaria On Air
5

Продължава спадането на водата в язовир "Тича". Водоемът захранва с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още няколко по-малки населени места.

Според разчетите водата в него трябва да стигне за следващите две години, но съществува риск качеството ѝ рязко да се влоши преди това и да стане негодна за пиене.

При пълен обем от 311 милиона кубически метра в язовир "Тича" сега има 148 милиона.

"Две поредни години нямаше сняг, малко дъждове. През август месец в чашката на язовира са паднали 5 литра на квадратен метър сумарно дъждове", обясни областният управител на Шумен Стефан Желев.

На фона на водната загуба - тази есен трябва да се сключат договори на стойност 126 милиона лева за нов довеждащ водопровод и пречиствателна станция на язовир "Тича".

"Ако тази пречиствателна станция беше построена по-рано, нямаше изобщо да ни безпокои колко е водата в язовир "Тича", защото водата може да стигне до дъното, тя ще се пречиства и няма да стигне лоша вода до потребителите", категоричен бе Желев пред Bulgaria ON AIR.

Сушата през тази година е причина за ситуацията, смятат експертите. Според властите – ВЕЦ-ът на стената на язовир "Тича" не работи от февруари. Само за шест месеца водата в язовира е намаляла с 20 милиона кубика. Преди дни екоминистърът Емил Димитров заяви, че Източна България е пред водна криза и се налага търсене на алтернативни водоизточници. Такъв за Шумен е довършването на вопроводна система Дунав, която обаче разчита на кладенци. Междувременно прогнозите са, че ни очаква горещ и сух септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: язовирТича
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 години
малините и капините в миланово изпиха водата
4
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Причината е малоумството след като през 2005г преля и не само преля язовир Тополница! И главните му изпускатели не сработиха - не ги пробвали как са от години! Река Тополница отнесе прасетата на село Гелеменово в Пазарджик! Река Марица проби дигите при Три водици Пазарджишко и при село Градина след Пловдив! Дотогава язовирите се държаха пълни за поливане. Оттогава държат язовирите на 50% и чакат голямо снеготопене и голям дъжд, ама на - няма!ВЕЦ-вете са другата далавера!
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко българско и родно е негодно!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе чекмеджета да са пълни,какво значи някаква си вода!
1
2
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Според властите ВЕЦ-ът на стената на язовир "Тича" не работи от февруари?? ЗНАЧИ яНУАРИ Е работил!!!!!