Николов: Положението с пожарите в страната е почти овладяно

Имало е реална опасност село Равна гора да изгори
2 сеп 2020 12:54, Елка Василева
0
Николов: Положението с пожарите в страната е почти овладяно
Снимка: архив, БГНЕС

Положението с пожарите в страната е почти овладяно. Това обобщи директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в сакарското село Равна гора, община Свиленград.

Николов отбеляза овладяването на три огнени стихии. Продължават гасителните действия над Карлово, където пожарът на е на площ 40 декара в труднодостъпен терен, посочи Николов. Там се е включил хеликоптер, като към момента огнището е локализирано, уточни Николов.

Също е локализиран и вчерашният пожар в землището на хасковското село Александрово, но гасителните дейности продължават, допълни Николов.

Огнеборците са на път да се справят и с големия пожар в Сакар планина между селата Щит и Равна гора, където засегнатата площ е 3000 - 3500 декара сухи треви, храсти и широка растителност. Изгоря и 70 декара борова гора, съобщи Николов.

Още по темата

В борбата с огъня участват 11 пожарни команди и от съседни региони, включват се военни, служители на горските стопанства, пристигнаха две тежки верижни машини, а община Свиленград оказва логистична подкрепа, каза директорът на хасковската пожарна ст. комисар Николай Вълчев, цитиран от БТА.

Положението тук вчера следобед обаче беше критично и имаше реална опасност село Равна гора да изгори, допълни Николов. Органите на МВР са имали готовност да евакуират хората от населеното място. Днес обаче положението е под контрол и считам, че пожарът е на 95 процента овладян, каза още Николов. По негови думи предстои днес и с участието на военните периметърът на огнището от 6 - 7 километра да бъде обходен.

Николов подчерта още, че вероятната причина за огнените бедствия в повечето случаи е човешката дейност и действия, свързани с небрежност и самонадеяност.

Той обърна внимание и върху инцидента със запален с дървени въглища камион на румънския бряг срещу Силистра, който е бил погасен от отзовал се в 6,55 часа тази сутрин български екип на пожарната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари