МОСВ: Събрани са над 50 т стари пестициди през последния месец

Емил Димитров: За година и половина-две искаме да изчистим всичко
Обновена: 4 сеп 2020 16:52 | 4 сеп 2020 16:52, Анисия Иванова
7
МОСВ: Събрани са над 50 т стари пестициди през последния месец
Снимка: МОСВ

През последния месец сме събрали 50-60 тона стари пестициди в цялата страна, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес провери хода на започнала акция по разчистване на склад с негодни за употреба препарати за растителна защита в с. Елхово, област Стара Загора. 

Той обясни, че на някои от местата се налага да се копае, тъй като пестицидите са заровени, някои са в бетонни резервоари, засипани с цимент или земя. Други са в складове, които са полуразрушени. Според него най-опасни са тези, които са на територията на бившите селскостопански летища, защото са с висока концентрация.

Още по темата

"Препаратите са изключително опасни, правени са през 60-те години, не отговарят на никакви стандарти и са много вредни и канцерогенни. Тях ги изваждаме с приоритет. Притесняваме се, защото са в ръждясали бидони на по 40 години и скъсани чували. Сега трябва да се извадят, преопаковат, складират и да бъдат изнесени за обезвреждане в чужбина“, каза министър Димитров, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Той припомни, че през миналата година 3700 тона стари пестициди са унищожени по българо-швейцарската програма. Тази година процесът продължава и ако бъде осигурен достатъчен финансов рескурс се очаква в рамките на година и половина-две да може да се изчисти всичко.

Дейността в Стара Загора се извършва от подразделението Tredi на френската Seche Group, специализирана в управлението на опасни отпадъци и разполага с апаратура, която прави експресен анализ и на място се определя какъв е типът на пестицидите и как по-безопасно да бъдат третирани.

Акцията е разпоредена от министър Димитров във връзка с постъпило искане от областния управител на Стара Загора до зам.-главен прокурор Десислава Пиронева от ВАП за съдействие в дейностите по премахване и обезвреждане на нерегламентирано съхранявани негодни за употреба препарати за растителна защита в с. Елхово, тъй като складът там е оценен като рисков.

По-късно министър Димитров провери и изпълнението по почистването на пестициди в два склада в старозагорското село Яворово, които бяха разкрити на 27 август. Той констатира, че в село Яворово старите пестициди от двата склада вече са изчистени и преопаковани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да ги оставят на заврения зет, товачка без никакъв план, идея и т.н. разби българското земеделие. За каквото и да го съдят все виновен
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скоростно ги събират, да не би да гърмят, както някой торове(в Ливан знаят)
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаххаха, през миналата година, без всичкия този медиен шум са унищожени над 3500 т, през последния месец свършиха "много" работа и събраха 50-60т, има-няма още 60(5 години) месеца така усърдно да работят и ще събират, колкото миналата година. Ех,този ПР!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ooo...ot koi zlaten vek e tova otrovno sakroviste?! kitaisko proizvodstvo li e ili e tursko?!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега 10 години къде бляхте, а да внасяхте италиански "суровини".