В шуменското с. Златар се молят да имат вода поне 2 дни в седмицата

Селото е на тежък воден режим, чака се по график
5 сеп 2020 16:37, Анисия Иванова
20
В шуменското с. Златар се молят да имат вода поне 2 дни в седмицата

Безводие в шуменското село Златар. Години наред през лятото хората в селото са подложени на тежък воден режим заради сушата.

Идването на водата се превръща в малък празник за Веска Атанасова. Жената признава, че ще е доволна дори на два дни вода в седмицата.

"Цял месец вода няма, няма. И днес има, не знам защо има, бързам да пера", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Хората в Златар чакат според графика реда си за вода. Режимът обаче невинаги се спазва и често водата не идва.

Дебитът на каптажа на селото е силно намалял – от нужните 4 литра в секунда, има около литър. Към него се подава вода и от съседното село Драгоево. Обемът е много малък – едва 200 грама в секунда. Причината - заради загуби по трасето.

"Влязъл съм в контакт с управителя на ВиК-Шумен за осигуряване на екипи, търсене на скритите аварии в Драгоево, за да може да ги премахнем. За съжаление, и там водопреносната мрежа е в окаяно състояние. Губи се почти равномерно в цялото населено място вода", каза кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.

Междувременно се ремонтира и водопроводът по две централни улици в село Златар – като целта е да се намалят загубите на без това оскъдната вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Няма вода преди 3 години
Гарантирано от ГЕРп!
14
0
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Идвайте на протеста в София,бре хора. Сега е моментът да ви чуят. Как може в 21 век хора да се молят 2 пъти в седмицата да имат вода? Как може управляващите да го допуснат? Бойко с джипа що не дойде да инспектира това село?Там не живеят ли българи. Иначе се бие в гърдите,нали??
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви трябва вода!Избирайте ГЕРП! Не ви трябва вода!Избирайте ГЕРП!Не ви трябва вода!Избирайте ГЕРП! Не ви трябва вода!Избирайте ГЕРП!
12
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Ми не лъжа. На 64 г. съм, ама още нямам признаци на деменция. Гледай старите филми да видиш хубав, уреден двор и закачено едно поцинковано казанче с кранче, което се пълни с кофата. И тва сигурно щото чешми е имало по къщите.
11
5
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Да, построи язовирите, ама повечето бяха за поливане.Като ходихме на бригади по селата /1975 -1982, включвам ученически и студентски/ ни настаняваха по къщите. Вода от селските чешми около мегданя, а повечето имаха кладенци за поливаме и животните. И като не ни се носеше вода с кофите, се къпехме от кладенчовата.Е, не беше хептен вода за къпане,ама като ти стопли бабата водата в бакъра, все ставаше.И нямаше баня, а някъде в пристройка или в тъмното зад къщата.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте да е обединяваме и да садим гори, защото с тая власт няма да видим бял ден. А горите са фундамент за да имаме пълни язовири и да нямаме засушаване.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Банско за 2 часа по магистралата, банани в Кауфланд за 3 лева килото, нови метростанция и павета в София.... Какво повече искат крепостните селяни... сега и за вода се оплакват....
8
0
 
9
 
! Отговори
ЗагубатаНаВода преди 3 години
Загубата на вода по трасето е недопустимо разхищение на този безценен ресурс и трябва да се предотврати веднъж завинаги, а виновниците да бъдат съдени!
7
2
 
11
 
! Отговори
мхм преди 3 години
после гласувайте за магистралите на бойко, когато нямате пари за тол и хляб и вода
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се молят?Сигурен съм, че има по-ефективни методи. Примерно румънците какво направиха?
5
0
 
9
 
! Отговори
Язо ВЕЦ преди 3 години
Нали в София има нова станция на метрото, за какво ви е вода?
4
0
 
17
 
! Отговори
Нямам думи преди 3 години
"Строиме пътища, икономиката расте, не разбираме защо хората протестират." Ми ей за това. Забравихте хората, в това препускане да угодите на чорбаджиите си. Вода има, тръбопровод няма. 21 век. България.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само там е така "цар далеко, бог високо" и да се молиш файда няма оставени са всеки да се оправя както може.
2
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Демокрацията иска жертви. Боце ще им пусне вода за рождения си ден
1
3
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НА КОЙ СЕ МОЛЯТ ЩОТО И ТОВА ИМА ЗНАЧЕНИЕ