Радев: Поклон пред дръзките и храбрите!

Президентът поздрави българите по повод Съединението
Обновена: 6 сеп 2020 21:17 | 6 сеп 2020 21:10, Петя Славова
575
Радев: Поклон пред дръзките и храбрите!
Снимка: БГНЕС

На фона на скандирания и освирквания започнаха тържествата по повод 135-ата годишнина от Съединението на България в Пловдив. На място са председателката на парламента Цвета Караянчева,президентът Румен Радев вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати и други официални лица.

След словото на кмета на града Здравко Димитров, последваха думи на президента, при които  освиркванията утихнаха. Ето и какво каза държавният глава:

"135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана.

Тъкмо Тракия, Средногорието  и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от родината. Докато в Търново, свободна България се сдоби с Конституция, на българите от Източна Румелия бе натрапена  органическия устав - една нефелна конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици.

Още по темата

Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост.  В онези дни Възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие, един просветен народ от вярата на нашите възножденци, се събира под общата стряха на родината и няма сила, която да го спре.

Победата на българските капитани  над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението а акт необратим, а българите са готови да устояват свободата си. Хора - дръзки се намират винаги в нашата история, дори когато народът ни изглежда примирен.

Говоря го от няколко години при срещите ни с вас. До скоро го правих с надежда и очаквания. До скоро почитахме славното минало на нашите герои, победите на нашата страна от историята, но историята неумолимо се движи напред.

Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата", единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота - Свободата, справедливостта, равеноството пред закона.

За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие.

Българите са братя и със знанието на един древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и продължават да пишат най-светлите страници от историята на България.

От Съединението, от Възрожденската история знаем, че лъжите, репресиите, хитруването и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето съзнато бъдеще. Поклон пред дръзките и храбрите! Да живее свободна и единна България!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов като го уволни народа,мафията сигурно ще го назначи за сутеньор,който ще държи проститутките по неговите магистрали...
442
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след отровното трио, *** е най-големия подстрекател на протестъри.
441
2
 
0
 
! Отговори
До 350 преди 3 години
направил нещо?350Подкрепям ИТНпреди 17 часа 0 6Все още подкрепям ИТН, но ако Слави продължава да се крие като Бойко, смятам Прибиха народа, Слави си прави предавания...Слави има още няколко дни да предприеме нещо или свалям доверието си в мига в който ми изтече тестовия период за сайта му!Сериозен съм! И имам доста критики вече! След 2-ри####И ,защо мислиш,че някой го интересува твоята подкрепа!?
440
1
 
4
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
Зеления чорап ме изненада на празника. Не дръпна обичайната погребална реч а се държа почти нормално. Като пиша нормално имам предвид нормално за ко му ня га.Дали на някой от съветниците му не дойде малко мозък в главата и му каза ,че по този начин само бетонира Борисов, ще разберем в последсвие.
439
1
 
4
 
! Отговори
Кур за Радев ! преди 3 години
Два за Черепа!Метежът им се провали!
438
3
 
4
 
! Отговори
Да 359 преди 3 години
Не нормалните хора, а послушковците си седят вкъщи. Заради такива като тебе напуснах България. Останахте само послушните и . Тия къде са излезли са си тука кой заради вируса кой на почивка, ама лятото ще свърши. Студентите ще заминат и тогава баце пак ще ви с 200.###########Като си напуснал държавата,мий си чиниите и тоалетните и не ръси мозъци тук.
437
10
 
1
 
! Отговори
Bg. преди 3 години
Най достойния президент досега,спрямо другите мишки които бяха преди това. Бог да те пази.
436
2
 
9
 
! Отговори
Фотошоп преди 3 години
Журналята опитват всякакви разкрасителни техника за да изкарат 400-500 катуунаря, няколко стотин хиляди. Ъгъл на снимане, шумотевица и демагогско говорене. Протеста е фалшифициран, те за фалшиви избори говорят. Не става бе, е става марргиналите да определят властта
435
12
 
2
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Поклон пред генерал Радев, истинския Български Президент!!
434
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пострекател,насъскай протестърите.
433
3
 
6
 
! Отговори
До 457 преди 3 години
преди 1 час 2 3Всички обединени срещу мафията ГРОБ...на 10 септември...те са вече пътници в последния влак за ГРОБ........ ####Като 2 септември ли!? Колко да сте обединените. Има няма 500 човека с полицаите и журналята. Как точно ще свалите ГРОБ.
432
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 461На 22 септември ГРОБарите пак няма да смеят да се покажат...ако 2-ото народно въстание срещу мафията не ги помете дотогава..Нали се преброихте колко сте на 2 септември. Как мислите ,че два файтона безделници ще свалите правителството .Май наистина ползвате ,някаква дрога. Друго обяснение няма.
431
0
 
6
 
! Отговори
Историята преди 3 години
Показва че възстанията и бунтовете се провеждат от изпадналите, бедните, мизерните, а те са такива защото са с лошо качество. Просто некаддърници. Но, организаторите винаги са богати сиви кардинали. Въпросът е, кой е кардинала.
430
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изводът е никога повече президент - бивш военен.
429
9
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 години
А в коя мишa дупка се скри башмутрата и не присъства на честването на Съединението?
428
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя комунисти лепи по паметниците,като моуха на мед.
427
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Поклон пред дръзките и храбрите" - той визира сибе си..."дръзко" дигнал юмрук и "храбро" извикал: "мутри вън", а после се скрил под юргана.
426
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-452,сто пъти е по-добър,от деси плевнелиев,комсомолския секретар.
425
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-454,ако това твое желание,се отнася и за най-младия комунист,в редовете на герб-комунисти,б.м.б,аз съм съгласен ,с теб
424
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквъ президент е това подобие на военен.