Кризата не успя да засегне пазара на недвижими имоти

Очакванията са за с 5 на сто спад на цените
10 сеп 2020 17:00, Ния Христова
67
Кризата не успя да засегне пазара на недвижими имоти
Снимка: БГНЕС
"18 % спад за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти в за първото полугодие на годината", каза пред БНР Добромир Ганев – председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". 
 
"За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим", поясни Ганев.
 
За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди сделки. Подобно е положението и в другите градове – разчете още Ганев:
 
"Пазарът е жив, независимо от пандемията и кризата, пазарът е добър. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%". 
 
Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за 4 години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.
 
"Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина и те също закупуват имоти или дават под наем", каза още Ганев.
 
"Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията, заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отичат се и малко по-ниски цени на наемите."
 
"Излезе и Наръчник как купувачите да избират агенция за недвижими имоти и брокер и как да се избегнат измами при покупка на жилище. Ние от Национално сдружение "Недвижими имоти" се стремим към защита на своите клиенти, заради прилагането на не толкова добри практики."
 
"Гражданите трябва да подхождат изключително сериозно към избора на компанията и брокера, когато тръгват да купуват жилище. Дали сме няколко съвети - първият е да имаме препоръка от наши близки, използвали тази компания или брокер."
 
"Вторият вариант е да на правите срещи с различни брокери, които да ви насочат към дадена агенция", препоръча още Добромир Ганев.
 
"Много е важно, когато се избере брокер, договорът с него да е с равноправни клаузи", обясни Ганев:
 
"Една от клаузите е срочността, второто е да получавате периодичен отчет какво се случва с имота, третото е, ако предлагате имот, той да се предоставя на целия пазар, не само за тази фирма."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мен сиПреди няколко години, имаше офис (обикновенна сграда) пред която се пъчиха брокерки, смешно ми беше, щото бяха излезли пред "офиса" и демонстративно говореха по телефона с часове :))) Сега това място е закрито, явно им е успешен бизнеса :)
36
3
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Ми прави като него пияницо купувай и продавай по скъпо хахахахахах, направо си открил перпетуум мобиле.
35
1
 
24
 
! Отговори
мен си преди 3 години
Ама какъв спад ???В София се изкупува почти всичко "на зелено"...та даже и "на червено" (преди първа копка). Е, ако е супер-куцо мястото, може и след построяването някой и друг месец да постои, но такива "китайски стени" разпродадени, до пътища, булеварди виждам, че ум не ми го побира откъде и как толкова много хора имат толкова много кинти!
34
36
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Балонаджиите, имотите НИКОГА НЯМА да паднат, добре си го набийте в *** манерkи. Един приятел си купи преди 11 години апартамент в затворен комплекс в Бояна за 70 000 евро, сега го продава за 120 000 Е и ми казва, че всеки ден идват на оглед поне по 2-*** човека и вече дори е решил на кой да го даде.Сам си избира човека на кой да го даде, а вие си пишете, че има криза и никой не купува. Такива мишоци като вас, дето нямат паеи за кило моркови, те не купуват. За вас и 100$ да е кв.м. пак е много
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да ги засегне, като от години е само за лапнишарани :)
32
2
 
38
 
! Отговори
Бам преди 3 години
Имам чувството че тази медия е пуснала абонамент за поръчкови имотни статии. : D
31
1
 
34
 
! Отговори
Ицо преди 3 години
Значи икономиката ни се е свила с 10% последното тримесечие, но пък пазара на имоти е стабилен : D. Е то така казано излиза че даже е в разцвет. А това е само началото на кризата. Купивайте братя фабрики на 8и септември.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29 - прав си, човече! Митове! Аз имам 2 празни апартамента, които давах под наем за 2 дни, макс. Сега са празни. Не, че ще сваля наема. Мога да чакам. Факт, че е криза. Лъжат брокерите
29
3
 
35
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Цял България е пълна с празни апартаменти, да не говорим за къщи по селата, а ненаялите се брокери държат високи цени. Оттам и собствениците надуват. Така се получават нереални цени на имотите. Не може полусрутени къщи по селата с тревясал двор да се продават на 20000 лв.
28
1
 
30
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Кризата не успя да засегне пазара на недвижими имоти" Мине се не мине малко време и обичайните поръчкови статии за цените на имотите в които и четвъртокласник не би повярвал. Ама все пак затова ви плащат това публикувате, трябва си изкарвате някак заплатите разбирам тази ваша морална проституция и такива хора трябва да има като вас, които да се продават.
27
0
 
32
 
! Отговори
гост преди 3 години
Митове и легенди за прости хора.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идете питайте в ТБай кредит вземаш 5 хил след 2 години връщаш 8 трябва да съм луд такава лихва няма и в Ангола
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да вземеш кредит да си купиш жилище трябва сигурна работа а у нас такава, рядко може да, се намери и се купува в големите градове в малък няма кой да купи те залязват
24
1
 
21
 
! Отговори
МИСЛЕЩ преди 3 години
КУПУВАМ АПАРТАМЕНТ -ОТ БАНКА....НА 100 ЕВРО КВАДРАТА
23
0
 
18
 
! Отговори
ОСВЕДОМЕН преди 3 години
Кризата не успя да засегне пазара на недвижими имоти---------ТУКА НАРИЧАТ ЕДНА МАФИЯ "ПАЗАР".....
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха... айде на витошката трева и на доматите с колци :-) Бързайте, че ще свършат...
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5x5 до края на годината. Тези статии са контрапродуктивни именно за заинтересованите. Не си струва. Помъдрейте !!!
20
0
 
25
 
! Отговори
Тръмпна преди 3 години
Вече съм сложил 24часа в графата "лъжливи медии" - сега и вас ли да добавя там?
19
1
 
32
 
! Отговори
Мен преди 3 години
ХАХХАХАХ я изкарайте реалният брой на сключените сделки а не тия дето са направени преди 2 години на зелено и чак сега са вписани. Щото сделки така ще излезе че за половин година напрактика няма. Е щом признавате за 5% .... да не се окаже 35 само...
18
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Луд умора няма.