Пчелари се притесняват, че може да останат без средства

Секторът им се отглежда като част от животновъдите
10 сеп 2020 08:20, Петя Славова
14
Пчелари се притесняват, че може да останат без средства
Снимка: Bulgaria ON AIR

Пчелари се притесняват, че ще останат без подпомагане в новия програмен период до 2027 година. Техният сектор не е отделен, а се разглежда като част от животновъдите, съобщава Bulgaria ON AIR.

А след сушата тази година добивът за сектора е нищожен. Пчеларите определят добива на мед като трагичен. Основната причина за това е значителната суша през лятото, която е унищожила пашата. Това увеличава разходите на пчеларите, а средства няма.

Те са притеснени, че няма да получат и помощ по оперативните програми. В работната група, която оформя новия програмен период, не е включена тяхна организация.

Така се оказва, че в изискванията за получаване на помощ пчеларите ще трябва да се борят със земеделци и животновъди и най-вероятно няма да могат да отговорят на ранкинга. Хората вече са изготвили декларация към министъра на земеделието, в която настояват да бъдат включени в работната група и за преразглеждане на рамките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
0
 
! Отговори
Пчелар Номер 1 преди 3 години
Като се притесняват ще ходят да протестират, а не да си стоят у дома! Пак чакат някоя месия да ги оправи...
9
10
 
0
 
! Отговори
Корморан преди 3 години
Плачковци и неграмотници. Как един път не се похвалите? Все нещо ви пречи.
8
8
 
6
 
! Отговори
..пчелар преди 3 години
Този невеж, който е казал, че не му дреме може да се гръмне, защото без пчели нищо няма да стане... Пък и също да кажа всеки се бори за едно парче хляб
7
5
 
3
 
! Отговори
У преди 3 години
Изобщо не ме интересуват "професионалистите", защото дават сироп, пеницилин, после борят акара с разни химии, димки и т.н., а някои даже с готовия мед си играят. Истинските пчелари са хоби-пчеларите и там качеството и здравето на пчелите е приоритет. Здрави пчели, без излишни подхранвания, без антибиотици.. Изобщо не става дума за пари. Пчелите и без пари са оцелявали и вероятно ще ни надживеят като вид. Жалко, че на малко им се занимава вече, а и много се пръска.
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагли, кажете колко пари ви дават от тон мед. Стига ревахте всички земеделци, пчелари и прочие
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ме разплсчете бе! Недейте писа тъй
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пчеларството е съсипано, както почти всички отрасли в България. Много професионални пчелари започнаха втора работа, защото изнемогват. Стоманено лоби изкупува меда на едро на безценица. От ниската цена на пчелния мед губят всички по веригата. Има пчелари, които отчаяни от смешното заплащане на труда им, започват да хранят пчелните семейства целогодишно с инвестиран захарен сироп. Прекупвачите го вземат от пчеларите и този *** се продава за пчелен мед. Купувайте мед директно от познати пчелари. Иначе ще ядете ***.
3
8
 
11
 
! Отговори
Предал се преди 3 години
Имаме ли още пчелари? И как може да притесняваш от нещо, което вече е предрешено? В Боколандия пчеларството е хоби, хобитата отнемат средства, не ти дават такива. Това са фактите за съжаление
2
14
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Тва на българина все някой му е длъжен с нещо...
1
26
 
0
 
! Отговори
Катето преди 3 години
Моя мъж има 200 кошера. Кат се сабере медат се бърка в съотношение 1 към едно сас глюкоза и така са удвоява добива и меда става още по хубав. Сички така действат. Им а някои сас захарен сюроп слагат ама са усеща