Русенци блокираха Дунав мост с искане за чист въздух

Хората от града се оплакват от остра задушлива миризма
11 сеп 2020 07:11, Ния Христова
4
Русенци блокираха Дунав мост с искане за чист въздух
Снимка: БГНЕС

Демонстранти от Русе, които настояват за чист въздух, затвориха за час пътя към граничния пункт Дунав мост вчера. В автошествието и блокадата се включиха и антиправителствените демонстранти.

Още по темата

Протестът не беше голям, но участниците се разединиха, а пристигането на общински съветници от ВМРО предизвика напрежение между тях.
 
Патриотите дойдоха, за да покажат, че са съпричастни с борбата за чист въздух и изразиха несъгласие с изказването на министъра на околната среда Емил Димитров, че Община Русе сама трябва да финансира изграждането на измервателна станция. Въпреки това бяха освиркани от искащите оставка на правителството.
 
В социалните мрежи някои оприличиха миризмата на бакелит, други на пушек от пожар. Хората от града твърдят, че вече седмици наред всяка вечер не може да се диша. "Ние се страхуваме, че много хора ще искат да напускат Русе. Както се е случвало преди 30 години. Защото не е нормално да си затваряме прозорците през лятото, защото във въздуха има химически субстанции", каза пред Нова тв Михаил, жител на града.
 
Заради поредното обществено недоволство кметът на града Пенчо Милков поиска от правителството да бъде базирана станция за замерване на вредни емисии от промишлени предприятия. Това бил единственият начин да се установи източникът на замърсяване.
 
Предприятието, което е сочено за замърсител, имало споразумение с екоминистерството и по план е трябвало да осигури нови технологии за пречистване на миризми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
До2 преди 3 години
Шише ракия на екс и проблемът ти е решен!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам по-слаба гравитация.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идат да демонстрират пред кметството в Гюргево, а най-добре пред министерския им съвет в Букорещ! Само на 45 минути път им е.