Увеличава се ерозията на почвата в Рила заради туристите

Те излизат извън обособените пътеки
11 сеп 2020 13:00, Нели Христова
45
Увеличава се ерозията на почвата в Рила заради туристите
Снимка: БГНЕС

Заради големия брой туристи, които нарушават правилата и излизат извън обособените пътеки, все повече се увеличава ерозията на почвата в района на Седемте рилски езера.

За да се спре този процес от Национален парк „Рила" предвиждат мерки, които в момента се обсъждат на среща между експерти и еколози. Сега служители на парка следят за ограничаване на човешкото въздействие в района, има и наложени санкции на нарушители.

Извършва се рехабилитация на туристическите пътеки, а хората трябва да се движат само по тях. Целта е да се ограничи негативното въздействие на туристите върху почвата като се определи маршрут, по който те да се движат.

"Това е предвидено да стане чрез поставяне на скален материал, каменни плочи, дървени парапети, които да насочват и ограничават отклонението на туристите. Дървени мостчета ще бъдат поставени на места, както и табели с информация за правилата на поведение и насоката на туристите", каза Красимир Андонов - директор на Национален парк „Рила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм трябва да се развива разбира се. Но с ясна представа и визия за бъдещето. Това е безумие да се съсипе Рила парка заради свръх посещаемост защото сега е много куул да се качим на езерата и да нащракаме селфита и да се тагваме аджеба къде сме били. Глупаво е. Навън хората пазят националните си паркове. Има и места където е ограничен дневният приток от туристи именно за да не се наруши естествената екосистема. Много добра инициатива. Парковете трябва да се пазят.
39
1
 
4
 
! Отговори
Емил голия охлюв, преди 3 години
Шъ прайм асфалт в Рила, да няма ерозия. Пък и да усвоя някое евро.
38
2
 
3
 
! Отговори
фундаменталист преди 3 години
Невъзвратима е ерозията на държавата заради министри.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА какво става като на една поляна се съберат 3000 "еко" активисти (БЕГЛИКА ФЕСТ). Колко са фикалиите и да не говорим на сцените и денонощното дум-дум и всичко това на територията на защитена местност. Щом е с подкрепата на Тома Белев може и не руши природата.
36
1
 
1
 
! Отговори
програмист преди 3 години
Най добре е да се направи виртуална разходка в рила кво ше щъкат реално да ерозира планината а туристите да горат калории нафиле и после немоо да се израни тоа нарот и аиде гмо
35
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Как ще изчезне Рила смешен сектанте? Тези неща си ги разправяйте не секта сбирките ви! Планината е там и трябва да експлоатира премерено и с разум, за да привлича туристи. Какво ми даваш за пример черноморието? Там местните хора развиват туризъм и живеят добре, не са потънали в мизерия, като хората от югозападна България. Омръзнаха ми социопати като теб, за които човешкия живот не струва нищо, такива като теб ще си получат заслуженото един ден.
34
2
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Мен не ме интересуват твойте секта представи за "Ос_рахте Рила" и т.н., аз държа да имам свободата да посещам Рила и хората в региона да живеят добре. Твърдо против съм всякакви ограничения, напротив туризма трябва да стимулира, това е от изключително значение за много региони на България. Да цапаш е много по-различно от това да развиваш туризъм, да се обобщова по този начин е признак на слабоумие.
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Да, ама хората идват заради планината и нейната величественост и чистота. Като това изчезне, изчезват и хората, изчезва и развитието. Освен ако не искаш да я направиш на мина за камъни, така ще има работа докато не я сравните със земята и не я бетонирате.Пример -> Българското черноморие.Освен това, ограниченията в такъв тип паркове означават, паркова охрана, водачи, глоби за замърсяване, такси за изкачване и т.н., което не спира развитието на района.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важни са хората, тяхното здраве и благополучие, а не някакви езера, тревички, зайчета и т.н.! Защо хората в региона да тънат в мизерия, а да не печелят от туризъм? Защо трябва да ликвидираме цели региони на България заради шепа болни мозъци и техните гуру-шамани смучещи милиони от субсидии и дарения!?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Както казах - Нормална логика.Като ти липсва, си мислиш за забрани и бой, а не как Рила да остане Рила и да не се превърне в бетонното черноморие.После ще кажеш - "Ос_рахте Рила" и ще идеш да катериш Олимп.
30
3
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Кой пък си ти ще ми казваш къде мога и къде не мога да ходя? Това че твоето мозъче е промито със зелени сектански простотии, не значи че аз ще приема да ми налагаш как да живея! Рила е на всички и ще ходят там колко и когато си поискам, няма да искам твоето разрешение, а ако ми се правиш на интересен ще ти неритам дупето.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какво разбираш под природа? Пущинак с бродеще лисици, червеи, пеперуди и т.н"Като ти е пущинак, какво търсиш там? Стой си в градо и си слушай чалгата.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Не са екоталибански простотии. Просто е нормална логика. Много световни маршрути са с ограничен брой туристи на годишна база и със специално наблюдение, а вече и забрани.Ето една проста сметка 500 души дневно, да кажем че едно 50-60 се облекчават извън хижите, мятат *** и т.н. На пръв поглед не е много, но за месец стават 1-2 тона помия, които при дъжд отиват в езерата и региона. И като прибавим атв и коли...А какво става като това се приложи за 20г-30г...
27
2
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Ето ви типичен екоталибан - агресивен фанатик, тръгнал да коли и беси неверниците.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тая планина свалям всяко правителство от власт! Не ми пука какъв цвят сте и на кой чуждестранен диктатор сте пристанали, не ме интересува коя ви е религията, чисто и просто ще държите ръцете си далече от светините!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екоталибански простотии! Едни човечета си повярвах, че Рила е тяхна лична собственост и ще определят кой може и кой не, да ходи там.
24
1
 
8
 
! Отговори
?!??!? преди 3 години
Не разбирам как някой човек като се разхожда би предизвикал ерозия. Поредното малоумие.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 19Какво разбираш под природа? Пущинак с бродеще лисици, червеи, пеперуди и т.н. а хората да ходят да копат домати.
22
1
 
2
 
! Отговори
плстроите още лиф-- преди 3 години
-- тове и и всички дето се чудят къде да се разкарват вместо да бачкат като бабите си по кърищата ще ходят на горичка и планинка ! Та м където има път за да се избегне деневилацията при изкачване и там където има ЛИФТ от народ в Събота и Неделя не можеш да се разминеш не само в Рила ,така е и в Стара планина ,пътеките станаха тесни ! Ако има какво да те дръпне до билото после ставаш цар на планината ,аиде качи се за еди ден на 2000 м. н в. и после се върни до изходната точка за един ден ...
21
3
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Какви пари те гонят, бе диввaк? С пари можеш ли да си купиш нова природа?