В Неделино обявиха бедствено положение заради безводието

Водоемите и резервоарите са на 10-15 % запълнени с вода
11 сеп 2020 17:45, Красимир Ангелов
11
В Неделино обявиха бедствено положение заради безводието
Снимка: БГНЕС

В община Неделино беше обявено бедствено положение заради безводието, съобщава БНР.

Водоемите и резервоарите в региона са на 10-15 % запълнени с вода и режимът, който е въведен отпреди 10 дни не дава резултат, за да има достатъчно вода за питейно-битови нужди, каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

По думите му анализите показват, че водните тераси на реките, които преминават през териториите на община Неделино са пресъхнали и шахтовите кладенци не качват достатъчно вода, която е необходима за потребление на общината.

В селата положението също е много критично, тъй като там водата основно е чрез каптажи, които са на гравитачен път и са повърхностни и също са пресъхнали, поясни градоначалникът.

Кехайов обясни, че е поискал пренасочване на вода от съседни общини.

"Този проблем в община Неделино е почти всяка година през месеците август и септември, тъй като тогава се очертават периоди, които са без валежи, включително и включването на Неделино към проекта за водоснабдяване от язовир "Пловдивци" на община Рудозем, тъй като тръбата ще бъде докарана до Мадан. От там трябва да бъде доставена вода и до Неделино, тъй като чешмите на община Неделино не са достатъчни да задоволяват потребностите на населението", посочи кметът.

Той допълни, че е изпратил писма до МОСВ и до премиера с искане за усвояване на допълнителен ресурс и за предприемане на спешни мерки по тези мероприятия.

Проблемът с безводието в община Неделино е от предходни години и критично се задълбочава в края на месец август/началото на септември при продължителна суша, коментират от ВиК Смолян, откъдето се надяват в рамките на 10 дни да овладеят ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
подп.Калитин преди 3 години
Та нали там живеят избиратели на ДПС, що ни е грижа нас християните !Нека дойде техния вожд от палата в Росенец, та да им пусневодата . . .
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в 21 часа и осем минути се произвеждат 7(седем) мегавата ток. Инфото на ЕСО ли не е реално или трябва да се пълни гушата на някой фототокопроизводител?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам справката на Енергийния системен оператор и към 20часа 58 минути фотоволтаиците дават 7(седем) мегавата енергия, а слънцето е залязло Над половината Сърбия. А Луната все още не е изгряла. Краде се за като за последно. А в Неделино може би нямат и гора, та затова нямат и вода или от водата се прави ток, за народеца - ШОК!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нема и 5 000 община - гледам два христиански храма, знам че има и най-малко две джамии. две училища, предполагам, болница, читалище и ... е и вода!? молете се!
4
0
 
10
 
! Отговори
Като преди 3 години
Има безраборно ВЕЦове, ще има източени язовири. Независимо колко вали. Краде се от всичко и по много, а после ни баламосват.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Климата се изменя в полза на морския туризъм. Става за море до края на октомври.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може в планината да няма вода, просто тъпите общинари не могат да си свършат работа... Пък и то една община 5 хиляди, да вземат да я закрият.
1
1
 
5
 
! Отговори
Фен преди 3 години
гарантирано от ГРОБ