Д-р Кунчев: Ако се спазват мерките, училищата ще са безопасни

Това не е нормален вирус, подчерта пак главният държавен здравен инспектор
13 сеп 2020 11:30, Петя Славова
75
Д-р Кунчев: Ако се спазват мерките, училищата ще са безопасни
Снимка: БГНЕС

"Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко едно училище, според своите условия, може да ги доразработи и да каже какво трябва да се прави". Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Особено чувствителни сме към училищата, защото децата ни са там всеки ден по няколко часа", подчерта д-р Кунчев и добави: "От 52-те страни от европейския регион на СЗО нито една не се е отказала от нормалния начин на обучение. Друг е въпросът при какви мерки и препоръки".

Още по темата

По думите му, когато се събират много хора на едно място, рисковете се увеличават, но: "Сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, ако всичко това се спазва, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, защото сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса навсякъде".

Доц. Кунчев беше категоричен, че не може да се превърнат училищата в остров, където да не се среща коронавируса, но може да се намали рискът до приемлива степен, така че да стане едно от най-безопасните места.

Според експерта не е разбираемо пренебрежителното отношение към вируса, дори отричането на опасността от него: "Не, не е обикновен вирус!", заяви той.

"Когато се сравняват данни трябва да е минимум на 14-дневна заболяемост. Процентът на новозаразените се влияе и от желанието на хората да пътуват в чужбина и им се налага да направят тестове за коронавируса", обясни д-р Кунчев и подчерта, че за него интересни са изследванията, които се правят в Националния център по заразни и паразитни болести, където се тестват контактни и хора с клиника и съмнения, там процентът на заразени стига от 15% до 23%:

"Това е по-показателното, защото изследваш насочен контингент. Другото е случайно изследване на хора, които по някаква причина желаят да се тестват".

24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в България през последните 14 дни, посочи д-р Кунчев, което определи като добро, ниско ниво, но предупреди, че ако масово не се спазват мерките, може в рамките на 2-3 седмици да се достигнат "висоти".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
10
 
! Отговори
Йордан Йончев преди 3 години
Този е абсолютен престъпник. Нагъл, безочлив и безскрупулен. Тази година два пъти ходих с децата си на море. Ходили сме навсякъде без маски- на плажа, в ресторанта и магазина. Имаше големи тълпи от хора, много чужденци, също без маски. Нито ние, нито някое от останалите приятелски семейства се разболя от каквото и да е. Разговарях с местните хора. И те не познаваха болни, въпреки че всеки ден сервираха или обслужваха стотици. Закономерният въпрос е КЪДЕ Е ТОЗИ ВИРУС Д-Р КУНЧЕВ? Оставате децата!!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвор за мазният предател!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсионерКой заразява ве? Ееее боже от както почна това бях 5 месеца в Лондон. Един не срещнах вееее. един. Прибрах се тук и тук така.
60
0
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
В класните стаи с маски , а в училищния двор без маски . Тичане , бутане , борба , плюене....
59
7
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Там е работата че мерките няма да се спазват. Това са деца , особено по малките.Ще стане страшно.Само дистанционно обучение.Вируса мутира и заразява млади хора и деца.
58
1
 
2
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД ЗА преди 3 години
д-р Мунчев заговорника отцепредател.
57
1
 
4
 
! Отговори
XIKS преди 3 години
ДА ТОВА НЕ Е НОРМАЛЕН ВИРУС - ЗАЩО НЕ ГО КАЖЕШ ПО СМЕЛО - ТОВА ИЗОБЩО Е ИЗМИСЛЕН ВИРУС ОТ СЗО С ЦЕЛ ПАНИКА И НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ...
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да събереш 25-30 души в една стая по време на пандемия и да твърдиш че това е сигурно място е силно слабоумно твърдение."------------------------------------Сигурно. Само дето в момента НЕ СМЕ В ПАНДЕМИЯ! На светлинни години сме от показателите за пандемия. Не сме и били в нито един момент от март до сега.Че ние и по показатели за епидемия дори не сме. За да се обяви епидемия, трябва да има 200 болни на 100 000. От ковид в момента са около 20 на 100 000. И то - не болни, а вирусоносители.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 ХЕИ беше най-корумпирана та институция. Сега....?! е както винаги.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път правят сравнение с други държави, но премълчавайки доста факти, като брой деца в класна стая, хигиена, дезинфекция в училищните сгради, обществено здравеопазване и превенция. На светлини години сме от създаването на що гиде безопасна среда за децата ни.От понеделник ги мятаме направо в горящото ядро на вируса.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторче..я обедни как хотелите по морето с по 1000 човека на ден спазват мерки кото полувината са деца на различна възраст маски имат само персонала ,ако е вярно че маската много пазела,Ами като влезнат в басейна на 50 см,с на плажа същата работа,защо мъчите децата бре гадове
51
0
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Да бе, да, в класната стая без маски, а извън нея с маски. Много безопасни мерки сте взели. Да не говорим пък за ефекта от маските.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв вирус? онзи който от 7 милиона умори няколко десетки ли ? Че те по пътищата умират повече. И от онкология още повече... някой да се грижи за тези хора?
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милеем за народа!
48
1
 
13
 
! Отговори
ресто преди 3 години
Господина от снимката да каже за джипа и колата от магазина. Двата апартамента в София,май и в Синеморец има апартамент. Как забогатя толкова бързо.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен преди менЕ И???
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тези ром,,ски училища как бе???
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Аз пък недоумявам колко трябва да си просст та още не си разбрал че маските не са да пазят този който я носи а заобикалящите го.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРИ 5 ЗАРАЗЕНИ ЗАТВОРИХТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕБИВАВАЩИТЕ ТУК - БЕЗ ПАРКОВЕ И РАЗХОДКИ, В МАГАЗИНА ПО ГРАФИК, БЕЗ РАБОТА И КПП - ТА...., А ПУСКАХТЕ ОТВЪН ДА ВЛИЗА ЗАРАЗАТА. И СЕГА ПРИ 6000 ЗАРАЗЕНИ - НИЩО!?