Заради коронавируса, една пета от хотелите - затворени през юли

Броят им заедно с къщите за гости е намалял с около 20%
13 сеп 2020 07:45, Петя Славова
17
Заради коронавируса, една пета от хотелите - затворени през юли
Снимка: БГНЕС

Броят на работещите хотели и къщи за гости през юли тази година намалява с близо 20 на сто спрямо същия месец през 2019 г. Това сочат данни на Националния статистически институт относно дейността на местата за настаняване през месеца. 4 и 5-звездните предложения се радват на най-голям интерес от страна на чужденците.

Според информацията стаите в тях наброяват 112 900, а леглата 251 400 като при легловата база намалява спрямо миналата година с 22.5 на сто, предава "Монитор".

Още по темата

По време на продължаващата епидемична обстановка значително спадат и нощувките в родните места за настаняване – регистрирани са близо 62 % по-малко в сравнение с 2019 г. Най-засегнати са тризвездните хотели. В тех са осъществени 18.3 на сто от нощувките на чужди граждани и 27.3% - на българи.

Чужденците, гостували у нас, най-често са почивали в луксозните хотели, където са регистрирани 73.5 на сто от нощувките им, броят на българите в 4 и 5-звездните места са настаняване пък е наполовина. В местата с една или две звезди са региситрирани съответно 8.2 % от нощувките на чуждестранни граждани и 37.2 на сто на българи.

В броя на пренощувалите в страната лица също се наблюдава спад от над 52 % на годишна база, през 2020 г.. те достигат едва 613 200. Регистрираното понижение при чужденците е в размер на малко над 77 %, при българите пък е с 12 на сто. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юли 2020 г., са 427 000 със средно по 3.1 нощувки. Чужденците пък са 186.2 хил. и са реализирали средно по 5.1 нощувки.

Приходите от нощувки през юли 2020 г. достигат 122, 4 млн. лв., или с 64.6% по-малко в сравнение с юли миналата година. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани със 77.1% и от българи с 11.6 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Добре че не се налага да ходим на море..Само че и планините са такива-боб чорба с 2 филии и наденица тип ''кучешки празник"-6,20BGN. Преди това са те оскубали 10лв за нещо като паркинг... Добре че не платихме нощувки предварително и айде чао.Та мисълта ми е, че сегашните българи не го умеят туризма, само разни по-малки частни обекти са по в час. Аз познавам човек от софийско с хотел в Царево и варненци с хотелче в габровските села. Решили да опитат!!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи 80% от хотелите работят. Браво!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От около 1999 година морето е България не става за почивка. Това е реалността. Не разбирам що за човек ще отиде на море в България, вместо на истинска почивка на море някъде по света?! Сега заради коронавируса, ако не могат да излязат в чужбина, по-добре да отидат на вилата си ако имат или да си останат вкъщи.
12
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Знае се, че няма нормални хора на почивка на море в България.
11
2
 
2
 
! Отговори
Даниела преди 3 години
Вчера се върнах от Приморско. Толкова много хора никога не съм виждала в български курорт. Нямаше свободни стаи нито в малките хотели, нито в квартирите. за обяд или вечеря нямаше места в ресторантите, чакаше се на опашка. На плажа трудно се намираше свободно място... В суперите, капанчетата за пържена риба, сандвичи, банички и т.н се виеха огромни опашки. Същото беше в Созопол и Царево. Не е вярно, че българите нямат пари, не е вярно, че летния туристически сезон, за южното черноморие, е слаб.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОРОНАВИРУС НЯМА!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро една трета от хотелите са работили на черно и нямат нищо декларирано. Като не идват чужди туристи през туроператори се работи само кеш без бележки за българите. Края на юни в равда, където плажовете са малки и даже каменисти някои, хората си скачаха по главите. Нито дистанция, нито дезинфекция имаше. И какво, води се че е нямало турсти ли? Ами на предпочитаните места с хубави плажове пак е нямашо хора, така ли? Как пък не
8
2
 
7
 
! Отговори
Име преди 3 години
че то е септември вие за юли пишете
7
4
 
7
 
! Отговори
Drd преди 3 години
Добре че догодина гърците ще са огладнели и няма да слагат тая простотия с тестовете
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хотела отпадна като вариант, има двустайни апартаменити с всичко вътре необходимо на в пъти по ниска цена. Иначе и аз не съм виждал толкова народ по морето, дори на 07.09 цялата магистрала от Бургас до София беше кола до кола.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен трябва и ваз да ви затворят, ама в Лудница!!
4
5
 
19
 
! Отговори
Вир0с преди 3 години
На слънчака и на златните, ако кихнеш на балкона, можеш да заразиш някого от съседния хотел.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората останаха в страната, заради тестовете в Гърция, иначе още повече щяха да затворят.
2
4
 
22
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Нз кой и кво е затварял но аз толкова хора в Созопол юли и в Поморие август не бях виждал !
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А трябва всички да затворят докато отмине епидемията.