При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат

Панелките нямало да паднат, но щели да пострадат сериозно
120
При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При силно земетресение от над 6 степен по скалата на Рихтер биха издържали едва около половината жилищни сгради в България.

Според проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), останалата половина от жилищните сгради биха издържали силен трус, без да паднат, макар и с големи повреди, включително и панелните и тези с конструкция ЕПК.

Още по темата

„Немалка част отговаря на изискванията, особено строеното след 1987 г. Може би има един период през 90-те години, когато е възможно да има пропуски поради бума на строителството тогава и леко занижения контрол и надзор“, обясни експертът пред „Монитор“.

По думите му най-рискови са по-старите сгради, които са тип „безскелетни конструкции“, като например тези с дебели глинени стени, без стоманобетонен скелет. Също така някои със скелет, но чиито преградни стени от тухли четворки нямат добра връзка с него. Вътрешните стени са с прекалено голяма площ, без вътрешни обрамчвания за връзка със скелета, т.е. бетонните колони са на големи разстояния. „Такива повредени сгради видяхме наскоро в Албания. Там железобетонната част беше оцеляла, но стените вътре бяха паднали. Подобни сгради има и в България“, добавя професорът от УАСГ.

Според болшинството експерти особено рискови при силно земетресение са и къщите по селата, строени без проекти и с нискокачествени материали. Много често в тях липсват основните носещи елементи - антиземетръсни шайби, колони, дори пояси. Подобен тип конструкции няма как да устоят на очакваните за територията на нашата страна силни земетресения.

Част от сградите у нас са строени до средата на миналия век и не са били изчислявани срещу сеизмични въздействия, но те имат някои немалки предимства. Правени са с качествени материали, тухлените стени са с голяма дебелина и са от плътни тухли, които имат високи якостни качества. Старите кооперации са сигурни, ако в тях не са правени преустройства, особено в партерните етажи, без да са предвидени мерки за усилване. Не е тайна, че през последните 30 години партерните етажи на много постройки бяха преустроени в магазини. Бяха премахнати основни носещи елементи, което влияе отрицателно на сеизмичната им устойчивост.

Важен елемент от осигуряването на антиземетръсната устойчивост на сградите са научните изследвания. От известно време се лансира идея за закупуване на нова техника в България, позволяваща да се имитират земетресения, и по този начин да се тестват строителни материали и конструкции. За целта се търсят и необходимите средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
С. преди 3 години
Не давам 'акъл' а давам пример че нещо което работи в Англия и прочее (щом обединеното кралство толкова те дразни като израз) не би проработило в България защото има земетресения, а там няма. Ако ще и на луната да живея, стандартите за строителство в различните държави са различни.Малък к** мести ли се иначе, че нещо ми е трудно да си го представя :)
105
1
 
0
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Тази статия съм я запомнил - 1:1 я пускаха след пернишкото 2012 .. защо се появява пак точно сега .. а миналата седмица, в Сряда мисля в Американското правеха някакво учение, виеха сирени и говореха от уредбата "Duck out and take cover, stay away from the windows" - от години минавам от там и никога не съм чул да правят подобни тренировки .. какво ни готвят тия "приятели" наши .. Пернишкото дали не беше упражнение за нещо ..
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох боже, в "Обединеното Кралство" живеел и дошъл да ни осветли с мъдрост в коментарите, момент да си го преместя ..
103
0
 
4
 
! Отговори
Assen4o преди 3 години
Целият квич е поради факта, че повечето българи са собственици на жилищата си, а не наематели. Без ипотеки и други шитове. Това докарва до лудост нямащите и си измислят постоянно какви ли не булшитове - земетресения, криви панелки, криво саниране .
102
3
 
1
 
! Отговори
С. преди 3 години
Живея в сграда в Обединеното Кралство която е над 200 годишна. Стените са видимо наклонени и дори едно огледало да подпра на тях ме дразни защото стои накриво. Дограмата е еднослойна и прозорците са стари и дървени, клатят се от вятъра, но това не пречи защото тук няма истинска зима. И земетресения няма, затова и не ме е страх да живея в такава сграда, има си своя чар. В държави като Италия или България не бих рискувала, други са условията.
101
3
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
До 105!Вярно е което пишете за Англия и Франция ,но.... Париж не е сеизмично активна зона,същото се отнася и до Лондон! Южните части на Европа са силно застрашени от такъв тип бедствие. Аз съм бил в Париж и не си спомням да съм видял грозни панелни блокове. Възможно е да има ,но тези старите сгради от времето на френската революция са масивни и не са панелен тип строени за месец с нискокачествени материали. Така че ситуацията е достапо-различна от Бг.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето кратка справка за разрушителни земетресения с епицентър софия и околността през последните 2 века и половина:1818 г.-земетресение между 6,0 и 7,2-толкова колкото е магнитуда на голямото земетресение,което срива японския град кобе от януари 1995 г.1858 г.-магнитуд 6,6.вследствие на това земетресение на някои минерални извори им намалява дебита на други се увеличава.софийското земетресение е усетено чак в пловдив и янина (днешна гърция).1917 г.земетресение разтърсва софия-5,2 степен.
99
0
 
5
 
! Отговори
ДА БЕ преди 3 години
".....А тия, които ще издържат, няма да стават за живеене...".......................................Е, поне няма да си събираш дома с лопатата.
98
3
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
...само строените през СОЦИАЛИЗМА... !
97
0
 
5
 
! Отговори
ХМХ преди 3 години
Цените може да растат ако пуснат от изток дръпнатите. Те ше изкупят сичко . Зависи кои ще пуснат в България - латиноси или от изток. Българското племе го пръснаха по света щото нема граници и младите търсят купона - Хаваи Малдиви Ибиса .
96
0
 
17
 
! Отговори
Гергин преди 3 години
Абе аз като разправям на разни "инвеститори", че далаверата с имотите свършва, те викат " Ще растът цените! Двойно ще скочат! " и тълпите брокери им припяват. Само,че като почнат да вадят от джоба ( застраховка имот, данък, ТБО, поддръжка, енергиен паспорт....) , а да не слагат нищо ( няма наематели) и почват да им увират циментовите глави, че са си мго наврели яко... Злато да бяха купили щяха да са много повече на сметка.
95
0
 
11
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 3 години
Този Доктор Инженер член кореспондент на УАСГ Петър Павлов , .... *** е .Защо не е направил Изследване на което да се базира Дипломната му работа за Техникум ?Перник е Пример - преди няколко години ни удари Трус от 6 степен , защо този Господин не Цитира някакви изслседвания на Сгради в Перник - има всякакви Къщи , Панелки , Ново Строителство , Глинени Къщи , Гредоред ... Обвинявам този д-р че говори пред медиите като жена без мъж - нито едно Доказателство или Пример .
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мойте ще издържат, има си яка барикадка, между стените е леяко желязо, има си провизии, тай че ша сам добре. Койт не е умен кат мени няма дай добре.
93
3
 
12
 
! Отговори
civil Eng преди 3 години
В англия има къщи по на 300 години и нямат зор да ги събарят вие тука голям зор ви тресе че имало панелки по на 60 70 години. Баси *** племе. Голям зор да паднат цените на старото строителство. Във Франция има също така къщи по на 300-400 години и нямат намерение да ги събарят за кефа на дбилите.
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако някой ви каже,че няма страшно и територията на българия не е сеизмично опасна не му вярвайте-достатъчно е само да прочетете за крупник 1904 и каварна 1901 това са земетресения с магнитуд като разрушителните трусове в япония и индонезия 7-8 по скалата на рихтерсофия-6,6 степен 1858 гпрез 1818 г също софия също е разтърсена от земтресение,според едни степен 6,0 според други 7,2и разбира се 1917 г-5,2 степенкрай каварна дори има свидетелства за залят град вследствие на цунами от земетресени
91
0
 
5
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До ЯЩе ти го включат в наема. И ще купиш още един на хазяина си.
90
0
 
9
 
! Отговори
мхм преди 3 години
защо е нужна тази скъпа техника, при положение че в цял свят отдавна знаят кои материали стават и кои не. взимайте пример от япония..
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До civil EngПълни глупости.Най-силно е засегнат гр. Свищов, където са разрушени много промишлени и 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени.[1] Съборени са 5 училища, 50 са силно повредени. Разрушени са 21 административни (вкл. тази до гарата) и търговски сгради, други 35 са повредени.[1] Засегната е църквата Света Троица, която е напълно възстановена едва през 2004 г
88
4
 
15
 
! Отговори
ew преди 3 години
по здраво от панелката няма. Стига да е строена преди 89г.
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До civil Engустояли са защото повечето панелки 1977 година са били нови или на максимум 10 години...сега тези панелки са на 50 дори 60 години.и като знам българинът как кърти където му падне и бута носещи стени и веранди и терси и не знам си какво...