За 15 септември: Броим 5 лв. за цвете, и този празник ударен от коронавируса

Цветарският сектор е със занижени очаквания
Обновена: 14 сеп 2020 07:08 | 14 сеп 2020 06:45, Ния Христова
51
За 15 септември: Броим 5 лв. за цвете, и този празник ударен от коронавируса
Снимка: БГНЕС
Непосредствено преди началото на новата учебна година хората трябва да подготвят по 5 лв. за цвете и 10 лв. за букет. Представители на бранша са недоволни, че неяснотите около 15 септември орязват предварителните поръчки, съобщава "Монитор".
 
Цветарският сектор също бе сериозно ударен от пандемия от коронавирус. Работещите в магазини и борси из цял свят бяха принудени да изхвърлят своята продукция.
 
Според някои цветари у нас една от основните причини за намаленото потребление се крие в твърдението, че стръковете са преносител на COVID-19. Някои учебни заведения у нас дори се въведоха забрана за покупка на цветя за 15 септември. Вместо това от училищата призовават да се подаряват книги на библиотеката или да се събират средства за благотворителност.
 
"Очакванията са доста занижени-ще си бъде стандартен ден, а не празникът 15 септември", коментира председателят на Асоциацията на флористите Йоанна Томова. Липсата на клиенти и страхът, че продукцията отново ще бъде изхвърлена принудиха цветарите да заредят магазините си с наполовина по-малко стока спрямо миналата година.
 
Проблеми с доставките до България, причинени от пандемичната обстановка, също не липсваха. Цветята в момента се движат свободно между България и Холандия, където е основният цветен пазар в света, но изкупните цени за родните цветари са значително завишени. Както у нас, така и в Холандия голяма част от производителите преустановиха работа, а това стана причина за значителното поскъпване на цветята. 
 
Еда Мутлу, притежава бутик за цветя в столицата и заяви, че най-купувани за празника обикновено са букетите с едно цвете. Цветята в саксии също започват да стават популярни. Въпреки сериозните спънки пред сектора обаче по цветарските борси и магазини могат да се открият цветя от България, Гърция, Турция и Холадния. От Еквадор и Чили пък се внасят предимно рози. Сред характерните за този сезон цветове, които растат у нас, са розите, далиите и хризантемите.

51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Марга Рит преди 10 месеца
Тази година инициативата е да се подари книга на училищната библиотека или класа. Така децата , в чиито домове няма ни една, ще имат шанс да четат. И не ги мислете толкова учителите...Те работят , за да можете да пишете вие постове срещу тях. И вас учител ви е учил да пишете.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен "как все намирате начин да вкарате короната във всяка новина" да
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
като е толкова хубаво защо никой не иска да с9тава учителцветята не са подмазване ,а уважение за положения труд ,който е несъизмерим с това ,което получават учителитеи трето като измрът старците кой ще ви учи децатаи най-лошия учител е допринесъл с нещо за израстването на децататака ,че кажете на 15 септември едно БЛАГОДАРЯс цвете
40
2
 
2
 
! Отговори
ууу преди 10 месеца
Едно време цветя не подарявахме, не се подмазвахме, станахме хора.
39
3
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 10 месеца
20 лева е кутия половин килограм Lindor. Коя ще е тая жена дето да предпочете увехнали рози пред тия бонбони???
38
3
 
4
 
! Отговори
С какво преди 10 месеца
учителките заслужават цвете??? С това че нарочно на нищо не учат децата за да им преподават частни уроци ? С това че образователната система е в окаяно състояние а те винаги протестират само за по-високи заплати ли? С това че много от тях са некадърни? С това че много от тях пишат високи оценки на който им е симпатичен а не на който заслужава? Ай стига глупости.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе как все намирате начин да вкрате короната във всяка новина.какъв маникюр е модерен през коронакризата, тенденции при прическите в корона кризата, как да прави секс при коронакризата.Вие сте ****!Това не е коронакриза а параноя, гараничеща с терор.Една лъжа, повторена 1000 пъти става истина.
36
7
 
2
 
! Отговори
един преди 10 месеца
Всяка година на 15-ти септември едно и също-колко струвал първия и не само първия учебен ден. Ами който иска отрочето му да учи -ще се бърка.Ако няма пари или не му се дават-да го праща да пасе патките.
35
0
 
7
 
! Отговори
Цветарски бизнес преди 10 месеца
Ден година храни!14 Февруари, 8 март и 15 Септември.
34
1
 
1
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 10 месеца
Според някои цветари ЦВЕТКА БИЛА ГЕРБЕР БЕЗ ПОЛИФКА !НЕ Я ПОЛИВАТ НАЧИ !МИ У ГАШТИТЕ !ПО ТОЧНО ПОД ГАШТИТЕ !МНО УБАФ ДЕН ЗА ГЕРБ !
33
2
 
6
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 10 месеца
За 15 септември:.......БОРИСОФ ТРЪГВА НА УЧИЛИШТЕ !
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никакви букети и никакви цветя. Това е простотия. Парите за букети в нашето училище даваме за дървета, които засаждаме в необлагородени квартали и райони.
31
0
 
5
 
! Отговори
Сметалото преди 10 месеца
Не, че ми дреме кой какво подарявал, ама дайте да не я караме първосигнално. В Русе, само по една от централните улици има 10 цветарници. При 3000 лв. среден оборот на месец имаме 600 лв приход в държавата. Ама то има и наем - около 500 лева. Ето още 10% приход. Ама имаме още и заплати, осигуровки, плащане на тротоарно право, ток, вода - все неща върху които се плащат данъци. Затворете ги бре, дреме ми. Ама пари за пенсии, заплати на учители, полиция, лекари и военни - нанай!
30
9
 
2
 
! Отговори
?? преди 10 месеца
Цветя за учителите - носете им ги на гробищата.Сега като тръгнат децата на у-ще и със средна възраст 55г учителите са Бай бай....
29
6
 
9
 
! Отговори
Ж преди 10 месеца
То това с цветята е само на Балканите! Никъде другаде не получават цветя за началото и края на учебната година!
28
3
 
4
 
! Отговори
?? преди 10 месеца
Ще проверяват ли децата с термометър на входа и ще си дезинфекцират ли ръцете и обувките или ще е пълна анархия? Готови ли са училищата?
27
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 31 Който купи живо цвете,то бунaк е, запомнете!
26
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който къса живо цветето към гроба го повеждаНо добро не вижда същокойто стихове нареждаА картина акварелнаили маслен дубликатмогат да зарадват самодив козел или приматДруго си е мусакатаза обяд,а сутрин кекси вечерята да свършисъс ракия и със секс
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моята даскалка по география я знаем всички че обича чашката. Ако й подарим Джак Даниелс вместо цветя...ще има 6-ци за всички докрая на учебната година даже без да ни изпитва. 40 годиша, ама жули си каката подобаващо.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 27 Е, целия клас ще ти благодари искрено, че не си ги набутала с пари за цвете. )))