За 15 септември: Броим 5 лв. за цвете, и този празник ударен от коронавируса

Цветарският сектор е със занижени очаквания
Обновена: 14 сеп 2020 07:08 | 14 сеп 2020 06:45, Ния Христова
51
За 15 септември: Броим 5 лв. за цвете, и този празник ударен от коронавируса
Снимка: БГНЕС
Непосредствено преди началото на новата учебна година хората трябва да подготвят по 5 лв. за цвете и 10 лв. за букет. Представители на бранша са недоволни, че неяснотите около 15 септември орязват предварителните поръчки, съобщава "Монитор".
 
Цветарският сектор също бе сериозно ударен от пандемия от коронавирус. Работещите в магазини и борси из цял свят бяха принудени да изхвърлят своята продукция.
 
Според някои цветари у нас една от основните причини за намаленото потребление се крие в твърдението, че стръковете са преносител на COVID-19. Някои учебни заведения у нас дори се въведоха забрана за покупка на цветя за 15 септември. Вместо това от училищата призовават да се подаряват книги на библиотеката или да се събират средства за благотворителност.
 
"Очакванията са доста занижени-ще си бъде стандартен ден, а не празникът 15 септември", коментира председателят на Асоциацията на флористите Йоанна Томова. Липсата на клиенти и страхът, че продукцията отново ще бъде изхвърлена принудиха цветарите да заредят магазините си с наполовина по-малко стока спрямо миналата година.
 
Проблеми с доставките до България, причинени от пандемичната обстановка, също не липсваха. Цветята в момента се движат свободно между България и Холандия, където е основният цветен пазар в света, но изкупните цени за родните цветари са значително завишени. Както у нас, така и в Холандия голяма част от производителите преустановиха работа, а това стана причина за значителното поскъпване на цветята. 
 
Еда Мутлу, притежава бутик за цветя в столицата и заяви, че най-купувани за празника обикновено са букетите с едно цвете. Цветята в саксии също започват да стават популярни. Въпреки сериозните спънки пред сектора обаче по цветарските борси и магазини могат да се открият цветя от България, Гърция, Турция и Холадния. От Еквадор и Чили пък се внасят предимно рози. Сред характерните за този сезон цветове, които растат у нас, са розите, далиите и хризантемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата директорка за втора година вместо цветя сложила една кутия за дарения уж за училището!?Къде отива тази кутия после,колко пари има в нея,има ли право така да проси-никой не знае.
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не знаете защо се подаряват цветя,защо се четат стихове или си купуваш картина-жалко за вас.Останете си при мусаката,ракията и секса.
10
0
 
8
 
! Отговори
И този празни ударен преди 3 години
Но не от коронавирус а от некадърни политици.
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учителите нищо не трябва да се подарява.Те взимат заплата.
8
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с цветята е голяма глупост.Учат децата още от малки да се подмазват.После се чудим защо в България корупцията е голяма.
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората трябва да приготвят"...В кой закон пише,че трябва да се подаряват цветя за 15 Септември?Детето ми учи в Испания,там цветя не се подаряват,водиш си детето,и учителите ви посрещат.Съвсем нормално и естествено.Прекратете тези безумия с цветята.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Някой май е станал с д.у.пето на горе......"Някой хора живеят в другото полукълбо на плоската земя.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата Директорка пусна официално съобщение да не купуваме цветя, а книги ... Приема се за даденост и наше задължение да подаряваме цветя на госпожите ...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ямболскиБоклук.....и тук лиСереш каскет смачкан?
3
18
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Броим смс друг път. Никога на даскал китки няма да дам. Даже ага умре няма да му купя ,а от парка чемшир. Нищо по цял ден не правят. Барат си оная работа и вземат сума пари. Па най яко е даскал по физическо и дистанционно обучение. Гледа младите по скайп ,показва си мъжеството и лъска бастуна .
2
10
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Най-*** нещо на този свят е да подариш цвете, уж като уважение към някой. Аз моята като дойде за сефте у нас да правим секс и направих мусака и тя беше направо очарована, а ако искам да изразя уважение към някой ще му купя кутия шоколадови бонбони или бутилка уиски. Защо да е цвете? Нещо което ще увехне до дни и ще бъде хвърлено.
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили деца, не ни подарявайте цветя на 15.09! Купете си с парите за цвете един хубав тефтер или бележник и записвайте най-интересните истории от училището! Цветята ще изсъхнат след дни-спомените ще четете на внуците си! Ние знаем колко много ни обичате.... и без цветя.