През XXI: Живот в лишения за 1.3 милиона българи през 2019 г.

Хората живеят на кредити, харчат за лекарства, нямат за битови сметки
15 сеп 2020 08:39, Петя Славова
76

По данни на НСИ за 2019 г. най-бедните 10% от българите получават едва 1922 лв. годишно или 160 лв. месечно. А от социалното министерство отчитат над 1.3 млн. души, които живеят под прага на бедността. И предлагат неговият размер да се повиши с 6 лв. за следващата година.
Още по темата

Татяна е сред хората, които трудно се справят с финансите си. Жената получава минималния размер пенсия на месец. Налага й се да работи, за да се справи с разходите си. "Взимам кредити, погасявам ги с наеми от земи", разказва тя пред Bulgaria ON AIR.

Споделя, че много от познатите й са в подобна ситуация.

По думите й около 100 лв. дават за лекарства и не се справят със сметките, издържат се с кредити.

Предложенията за прага на бедността срещнаха подкрепата на бизнеса. Синдикатите приветстваха идеите частично. Друга мярка обаче не получи одобрението на социалните партньори – при неверни данни от ТЕЛК решения, медицински комисии към НОИ да искат допълнителни изследвания и преразглеждане на определението. А мотивите на синдикати и работодатели са различни.

От ресорното министерство направиха анализ и на прилаганата икон.мярка за подпомагане по време на пандемията, известна като 60/40. Социалните партньори настояват тя да бъде удължена и след 1октомври, а от бизнеса призоваха за разработването на цялостно антикризисно законодателство за справяне с подобни ситуации за в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
16
 
! Отговори
Борд преди 3 години
Защо ли си мисля, че много от тези са нашите *** сънародници, висящи на социалната система, никога не вкарали и стотинка в държавата чрез данъци.
12
0
 
16
 
! Отговори
От преди 3 години
друга страна пък е пълно със здрави като бикове хора, а минали през ТЕЛК и получаващи пари за трайна и в голям процент нетрудоспособност. Или са асистенти на трудно подвижни лица. Това при някои групи е масово.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1А ДПС, БСП и ДСБ/Да България какво произведоха? Последно за година и половина Орешарски 15 милиарда дълг.
10
8
 
5
 
! Отговори
Ням преди 3 години
смисъл от подобни статии - всипки знаем, че сме дъно!!!!
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Радев скоро ще представи новия документ за излизане от кризата.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5,некадърен и мързелив значело да даваш на държаватакато едно време добър и лош било съобразено с прищевките на църквата.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко от тези 1,3 млн. имат образование, трудов стаж поне 15 години и могат ли да вършат изобщо нещо? Колко от тях получават социални, здравни (ТЕЛК, пакети от БЧК), за "приемни семейства", за отопление и прочие помощи?Някои от тях търсят ли си изобщо работа, или са на постоянна помощ за безработни и никога не са работили? )
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Налага й се да работи". Това ми хареса. Защо получава малка пенсия? Какъв живот е водила, че и се налага да пие толкова лекарства? Майка ми 44-ти набор само за кръвно пие. Баща ми 36-ти чай за голяма нужда. Не харчат 100лв.за лекарства. А са работили тежка работа на норма, отрови и след работа, и в почивните дни тежък труд лично стопанство земеделие и животни. Къде са децата й? В какъв имот живее? Какви са и разходите? Съседката им има 80-90лв.телефон месечн!!! Ама някой плаче! Я да видим защо?
5
4
 
15
 
! Отговори
Мирен преход преди 3 години
Всички набързо забогатели през периода 1990 - 2000, трябва да бъдат тотално разсипани и разорени, копеленцата им, които в момента го играят политичета и бизнесменчета, също. Тъй като милиционерите от герп, не могат или не желаят да го направят, оставка!
4
14
 
12
 
! Отговори
Пак преди 3 години
да го напиша, въпреки минусите. Само некадърните и мързеливите нямат пари. Не се ли вземе човек в ръце и сам да се справи - няма как. Да чакаш държавата или някой да ти подхвърли нещичко е унизително. Пък и не се получава да не си внасял сериозни осигуровки, или да си с малко стаж и да искаш голяма пенсия! Няма как да стане!
3
2
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
смятат да вдигнат нивото с 6лв догодина!!!!а и всички били съгласни!някой въобще замисля ли се за тези хора или само се харчат пари за срещички и обяди!!!!
2
6
 
25
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Вече 10г.нс власт са ГЕРБ и ДПС.Те произвеждат мизерията,за да има за чекмеджетата.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да!С тези мерки от най-бедни ще ги 'повишим' към едва свързващи двата края, каквито са останалите 89% българи!