До 90% е спадът на чуждите туристи у нас през това лятото

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят през април
Обновена: 17 сеп 2020 07:13 | 17 сеп 2020 07:00, Анисия Иванова
61
До 90% е спадът на чуждите туристи у нас през това лятото
Снимка: БГНЕС

Спад до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти като Албена и Слънчев бряг.

В края на сезона в курорта Албена отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година. Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели. Освен българи, в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

"Отворихме около 40% от нашите хотели. Три седмици наред можем да се похвалим с една много добра заетост над 80%, но за съжаление останалото време заетостта беше между 50% и 60", каза пред БНТ Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в Албена АД.

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

В Слънчев бряг месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване. През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година.

В Слънчев бряг едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон. Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

Целта е да успеят да платят заплати на персонала, на доставчиците и загубата да е по-малка, се надяват от бранша.

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в Слънчев бряг, са от Беларус.

Според данни на Института за анализ в туризма спадът на чартърите е около 80% за това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До Адам СмитМъчат се да разпродават апартаментите рускоговорящите, защото са некачествени и трябва всяка година НЕмалък ремонт.Таксите поддръжка на затворените им комплекси са нереално високи.Има кандидат купувачи руски евреи, дето изнудват сънародниците си да продават наистина на безценица, заедно с обзавеждането.Тези хитри евреи си прават сметка, изгодно да отдават под наем апартаментите...
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През януари спада на чуждите туристи ще е около 100%, а както някои български учени или политици прогнозират може и да е повече!Тъй, че нищо ново!Лек ден!
7
1
 
16
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Като стройха хотели на поразия,не помислиха.Сега се тръшкат,ама вече е късно.
6
9
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
До АнонименС този курс на рублата руснаците са доникъде. Масово разпродават на безценица купените на времето апартаменти по нашето Черноморие.
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас от Русия и Беларус не ни трябват туристи.
4
1
 
23
 
! Отговори
О,о преди 3 години
40% отворени хотели, с 80% заетост, в резултат от 90%-ен спад на туристите.Тази статистика е скарана с математиката, 10% от миналогодишните туристи не могат да запълнят 40% от хотелите на 80%. Дори професорът от ЦИК и информационно обслужване не може да изкара такива сметки.
3
2
 
14
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Красавицата Ангелкова като беше министър можеше и самолета и почивката да им плати само и само да не лежи сама на плажа.
2
3
 
16
 
! Отговори
Пустиняк преди 3 години
Който го е страх от СПИН, спинка сам.Който го е страх от корона, прави плаж у тех си на балкона.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дан лъжиш