Николай Василев: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв

България има нелош фискален резерв, бюджетът е на голям излишък, обясни той
17 сеп 2020 10:26, Анисия Иванова
46
Николай Василев: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв
Снимка: БГНЕС

5 милиарда лева дълг изтегли България от международни финансови пазари. Това стана с продажбата на две емисии облигации. Едната ще се плаща 10 години, а втората - 30.

Парите ще се ползват за покриване на социално-икономическите мерки на правителството в отговор на пандемията от коронавирус у нас, както и за икономическото възстановяване след кризата и за финансиране на бюджетния дефицит.

„Като финансова операция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези трудни времена получи голям заем при доста изгодни лихвени условия“, коментира бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

Той е на мнение, че тези 5 милиарда лева трябва да останат като голям резерв, ако догодина има по-голяма икономическа криза.

Според него обаче този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1,5 милиарда лева.

Още по темата

"България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така“, обясни Василев.

„Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът – защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари“, коментира още той.

По думите му от началото на пандемията досега страната ни не е прахосвала много пари, както други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели.

Също така много малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза. В същото време, по думите на Николай Василев, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.

"Държавите, които ще завършат годината с най-голям бюджетен дефицит, ще имат по-голям спад на икономиката от България. Това се дължи на погрешната представа на политиците в световен мащаб, че когато раздават пари и харчат, спират спада на икономиката. Това изобщо не е вярно. Когато правителствата имат разумна политика, тогава икономиката работи по-добре“, обясни Николай Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 3 години
Кой е Н.Василев !?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите предварително са присвоили тези 5 млрд. лева нови заеми. Какъв резерв, какви пари?
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре де, ако толкова лесно сме "взели" парите, това не означава ли, че сме се "продали" евтино??
38
4
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Примерчета от жевота за червени смехурковци!Ами Бейрут е създавана в продължение поне на 20 века,а го събориха за 5 секунди?!Същата история с Олигарски, Луканков, Гечо Руменов!Слушах навремето разни дрогари как ги хвалеха,колко езици знаели,какви специалисти били?!И само това им казах,колкото по изучен е червения гявол,толкова по бързо ще ви изп,икае в канала!Не иска оране и копане!Няколко секунди,няколко усмивки,няколко подписа с позлатена писалка и хоп,милиардите беха тука,а сега ги нема!!
37
1
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Царя си отмьсти жестоко на - бьлгария
36
3
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Баце има да вдига предизборно заплати на държавните хрантутници, за да изкяри някой глас отгоре.
35
6
 
6
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Изключително много съм намразил к,о,мунягите и троловете им по разните сайтове и тук включително!Защо го казвам?!Основните им мантри и опорни точки са не знам ка а,*** не а така?!И ако имахме сирене щяхме да направим попара,ама немаме ляб?! Ако Борисов не беше направил газопроводите,щеше да е рев и вой до небесата,за пропуснати ползи,за братската дружба!Сега когато ги прави,другата мантра,че бил човек на руснаците?!Не дрогари, Премиера е ЧОВЕК на НАРОДА СИ и работи за него,а не за чужденци!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има безкомпромисна съдебна репресия и персонално дело срещу всеки член на шайката!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Орешарски не беше съсипал страната за векове напред, сега Швейцария щеше да ни диша прахта!Слава на Герб, слава на Бойко!Не ви ли стана ясно, че се гавря с гербавите ***?Долу шайката на мутрите! Оставка!
32
4
 
8
 
! Отговори
ДДД преди 3 години
До 31Тиквата дерибейства 10год., Орешарски 1.За една година показа, че е 100 нива над Тиквата!Ненормалници, какво ви е направил Орешарски?
31
1
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Ех, авторката... Как дългът ще бъде резерв? Дължа 1000 лева на банката, а в резерв дължа още 500 лева на парното.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е тръбата на руснаците и турците да я построим. Взимай заеми ,Боко. Помогни на братушките.
29
4
 
5
 
! Отговори
Пишман опозиция преди 3 години
Като не харчат- защо не харчат ( ето в другите страни как харчели) , като харчат - не е добре да харчат ! Няма угаждане на пишман опозицията !
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко Орешарски не беше съсипал страната за векове напред, сега Швейцария щеше да ни диша прахта!..........***, 10 години сте на власт все някой друг ви е виновен.На калпава ракета Космоса й пречи.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е във фактически фалит.Това е истината.Сега шайката гледа да доокраде каквото може и откъдето може.След това ще се спаси нанякъде,а за нас баламите,дето ги търпяхме толкова време няма да ни остане нищо друго,освен да изпълним култовата повеля на Любо Пенев за супата.
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Орешарски не беше съсипал страната за векове напред, сега Швейцария щеше да ни диша прахта!Слава на Герб, слава на Бойко!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ей Николайчик пишмян икономист кой тегли заем че да го къта под дюшекя нали това се прави за да се вложат в перспективни начинания и икономика на страната да дръпне..иначе "добър"съвет допълвам - да се раздадат тези мангизи по личните сейфове на сегашните министри и прЕателе на Бокшич - те ги пазят няй- добре ако са в държавни институции ще изчезнат..Слава на икономическия ни елит
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги връщат зомбираните фенова на Мутрата.Предимно бабички,дето пари за хляб нямат,ама като чуят за Бойко се подмокрят(или поне им се ще).Дето се вика ако Баце им се изходи в паницата като торта Саахеер ще го излапат.Пример-нещастното бабе от Орлов мост и онова другото от т.нар. контрапротест.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Орешарски искаше да изтегли 1млр всички го оплюха и май затова падна. Как сега този дълг е по-добър от предишния?Не съм комунист, безпартиен съм, само това ми помага да виждам нещата по този начин.Един дълг е дълг, като и да ми го украсявате
22
3
 
14
 
! Отговори
Б.Т.Р. преди 3 години
Управлява ни слугинажа на бай Тошо.Те освен да крадат друго не знаят.