Коронавирусите се разпространяват най-малко между юни и септември

"Трябва да сме гъвкави", обясни проф. Радостина Александрова
18 сеп 2020 22:21, Петя Славова
24

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на ноември. Това ще предложи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  Причините – новата вълна на заразата в Южна Европа, очакваната грипна епидемия през следващите месеци и началото на учебната година.

"Ситуацията е динамична и трябва да се реагира спрямо нея. Трябва да сме доста гъвкави и пластични в това отношение. При положение, че сега започна новата учебна година, мисля, че е разумно решение да се удължи епидемиологичната обстановка", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова за "Денят ON AIR".

Тя припомни, че вече доста време живеем с този вирус.

"Може би ще продължим и в бъдеще да живеем с него. Истинската победа над него, докато чакаме ваксината, е да се научим да живеем с този вирус, без да подлагаме на риск и себе си, и хората около нас. Би било добре, ако си отиде. Неговият братовчед си отиде след 2004 г., никой не го е намирал отново", допълни Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът коментира статия, в която се казва, че учени от Оксфорд са се върнали назад във времето и са изследвали кръвни проби на хора от 80-те години до наши дни.

"Целта е била да анализират наличието на антитела срещу коронавирусите, които причиняват настинка при хората. Изводът, който те са направили, е, че периодът, през който най-малко се разпространяват тези вируси, се оказва, че е между юни и септември", каза още Радостина Александрова.

По думите ѝ учените са направили нещо, което граничи с героизъм.

"За 2-3 месеца имаше десетки кандидати за ваксини. Техният брой вече надхвърля 160, някои от тях са във втора и трета фаза на клинични изпитвания. Учените се насочиха към различни пътища за създаването на такава ваксина. Едни от тях заложиха на класическите модели, при които се използва цял вирус. Други път заложиха на съвсем нови технологии - създаване на РНК и ДНК ваксини", добави Александрова.

Тя подчерта, че в момента никой не знае какво е нивото на имунитет, което ние трябва да притежаваме, така че да ни предпази да развием клинична картина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Откъде я изкопахте тая ??! Разберете , че всичките тези ,,професори" , ,,доктори" и пр. , които се появяват по медиите във връзка с Коронавируса и разтягат локуми са абсолютно неадекватни по темата !!! Това е непознато и невиждано досега заболяване и никой от тях не знае как ще се развива , кога ще затихне и т.н. !
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живеят българските нискочелни професори(ки) от статуквото приличащи на помощник готвачка от ПУЦ-а!А професорството от къде e - McDonald, Burger King или KFC?
16
5
 
7
 
! Отговори
Sik преди 3 години
Преди два дена гледам едно видео .Това става в индия. Младо момче в болницата уж е починал от този вирус кур19 и му дърпат шалтера.Обаче какво се оказа момчето е живо.Питат сестрата защо е направила такова нещо. Отговор и беше от по големите имам заповед..
15
7
 
7
 
! Отговори
Time virus преди 3 години
Щом учените от Оксфорд са намерили начин да се връщат назад във времето, ако не престанете с тези безмислени противоепидемични мЯрки и простотии, някой може да се върне "назад във времето"
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли се оправдавате. ЗНАЕМ, ЧЕ ЛЪЖЕТЕ
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това трябва да е женският вариант на Кантарджиев.
12
14
 
3
 
! Отговори
Антивирусоид преди 3 години
Това лелче дали има коронавирус в пууутката? Или там нищо не вирее?
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Нема се повтрои! Прекалено близо е до избори. Ще извнервят всички за макс
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приготвяйте документите за градските КППтаИ който няма, да си купи куче да може да излиза за час -два без да го глобят. Почва се лека полека втора серия на умирай трудно с ковид
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всичко чуто и изживяно тази година, повече никога няма да си сложа противовирусна ваксина.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отивай да печеш чушки за зимата, офцо!
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В почти цяла Европа ситуацията с вируса отива на зле. Държави, които бяха добре, сега отиват на зле. За Испания и Франция всички знаят, но не са само те. Зле са и Португалия, Белгия, Холандия, Австрия, Швейцария, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Швеция, Дания, Гърция, а най-зле е Люксембург.
6
16
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Майко и този индивид ли е професор? Нищо чудно, че сме на тоя хал.
5
14
 
16
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Тая Джаба Хатянина дали някога през живота си е направила нещо за здравето и физическата си форма, че ни дава акъл как да живеем!? Съдейки по визията и - не! И защо това пихтиестото мисли, че ''чакаме ваксината''!?
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Митко, Миткооо,Чети, преди да каканижеш дивотии. Какво не разбра? Никой не ти казва, че е намерен пак коронавируса от 2004, напротив. Не си ли чувал, че се съхраняват кръвни проби, та се чудиш как са се върнали във времето? А "мисълта" ти за пускането на нови е резултат от самопромиване на мозъка ти, случва се, когато четеш дивотии в Интернет, а знанията и способностите ти не стигат да разбереш кое е истина и кое е фантасмагория.
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото нямало да има вирус, есента ще има вирус, ама може и да няма, ама това е само прогноза, само имат доказателства, че маските пазят. Да им таковам....на некадърността самозванска.
2
13
 
5
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
След като братовчедът на ковид-19 си е отишъл през 2004 и никой не го е намирал отново , тая па как успя да го намери , че и статистически проучвания и заключения да направи ?!Явно става дума за коронавирусите , които ще бъдат пуснати след този ...
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е той септември почти мина. МАСКИ ДОЛУ!!!!!!