Средната заплата в София е 1841 лв., най-високо платени си остават IT-тата

Над 15 хиляди съкратени заради пандемията
18 сеп 2020 18:00, Петя Славова
289
Средната заплата в София е 1841 лв., най-високо платени си остават IT-тата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради коронавирусната пандемия има около 15 хиляди съкратени. Но в София хората не биха започнали работа, ако не получават поне 1000 лева чисто, като допълнително имат социални придобивки.

Сред другите им изисквания са почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време. Това са част от условията, които хората, останали без работа поставят в бюрото по труда.

Средната заплата в столицата през март е 1841 лв., въпреки че тогава бе обявено извънредно положение. Тя е със 75 лв. повече от предходния месец. За година средната заплата се е вдигнала със 117 лв., предава "24 часа".

От началото на годината в столицата са обявени общо 15 785 свободни работни места, сочат данните на Агенцията по заетостта. Те са с около 5479 по-малко в сравнение с предходната година, което е обяснимо предвид настъпилата икономическа криза и затварянето на много бизнеси, обясняват експертите.

Най-много хора се търсят в сектор "Административни и спомагателни дейности", следван от сектор "Търговия" и "Хотелиерство и ресторантьорство".

Още по темата

В сектор "Търговия" средната обявена заплата за хипермаркетите е 1250 -1350 лв. В по-малките вериги магазини е 1000-1200 лв.

В училищата обявените работни места са за учители с минимална работна заплата от 920 лв., но се дават допълнителни пари за прослужено време, както и бонуси. За хигиенисти в училище е обявена минимална работна заплата от 610 лв.

В областта на ресторантьорството и хотелиерството заплатите са между 800 и 1200 лв. Най-много получава  в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв.

В сектор "Строителство" заплатите са с голяма разлика и варират между 1000 и 3000 лева в зависимост от това дали обектите са в България, или в страна от ЕС.

Медицински кадри не се задържат продължително в бюрата по труда. "За краткия престой те получават по няколко предложения, от които могат да избират. Често привлекателни за тях са офертите за чужбина. В Германия средната заплата за медицинска сестра е 5000-6000 евро", дадоха за пример експертите.

Най-високите обявени заплати - около 4 хил. лв. са в областта на информационните технологии, създаване на софтуер, аналитик софтуер, търговия, в областта на медицината и търговски представители на фармацевтични продукти.

"В тези сфери няма текучество, защото се предлагат високи заплати и социални пакети", обясняват още експертите от бюрата по труда в столицата. Към края на юли работа са започнали 15488 души.

Трябва да се има предвид, че над 60% са специалисти, които не желаят да правят компромиси и да приемат по-нискоквалифицирани длъжности, обясняват още специалстити.

Заради пандемията около 15 000 работници и служители са били освободени от работа в София. Най-много са от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм", следвани от "Търговия", "Преработваща промишленост" и "Други дейност".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ако не бяхте пърдяли по диваните 6 месеца по ковида, а да бяхте научили нещо, прочели някоя книга, онлайн трейнинг, щяхте да сте по-добре. Сега гледайте къде е най-евтин газа и зареждайте от там!
175
5
 
20
 
! Отговори
Един приятел преди 3 години
Като ви заключиха март,ядохте програми ли хахаха,тичахте за хляб и тоалетна хартия,само че паржолата някоя я е отгледал ,доматите ги е гледали и обрал някой,шофьор ги е докарал до магазина,някой там ги е подредил и това са хора не само програми както се видя 21 век за 6 месеца няма да е век на IT ами ще е на земята и каквото тя даде.Ако няма хляб яжте пасти.
174
3
 
3
 
! Отговори
Имигранта преди 3 години
Колко тъ..п трябва да си,да стоиш тук и да се обесняваш колко искарваш и кво харчиш?!?!?!?!?
173
9
 
9
 
! Отговори
fool преди 3 години
До Анонимен 197Веднага ти казвам 3% от всички работещи се осигуряват на максимално осигурителния доход (основно ИТ-та) и дават приходи колкото 50% от всички работещи които се осигуряват на минималния. Защото *** не дава на държавата, ама иска пътища и здравеопазване, но без пари, заплатата по картата на минимума и другото на ръка. За това сме на този хал. ИТ-тата дават близо 7% от БВП по данни от последната финансова година.
172
1
 
7
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
Е значи ако бъхтите за 610лв минимална заплата-477лв чисто не ви стига! В София.
171
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе да ви питам тука всезнайковците , какъв процент от БВП дава ИТ сектора и колко хора работят в него.Стига сте писали глупусти .Въпроса вече е как ще ги стигнем ....албанците.
170
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 194Всеки специалист си е специалист в областта и качеството му се измерва във възможността му си върши добре работата. Да кажеш, че в едната област са качествени, а в другата не, когато говорим за професии, е малко ... абе малко несравнимо е.
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще да са 200 000-те души с по 9000+ лева месечни доходи на Горанов ...
168
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с тия пикливи ит специалисчета има много други по качествени специалисти
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВескоВеско хакера му викали ...
166
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До въпросиТова е, че IT вече включва ***, на който му дават да закачи компютрите в офиса с клавиатури, както и някой, който разработва и тества квантови компютри. Да се стане програмист, не е толкова трудно, трудното е, да стане добър такъв, а е много важно, да подбереш точни технологии за работа.Академиите, изненадващо вършат работа, но след академията, трбява да си напънеш ***, но ако имаш време - давай с "Компютърни науки".Английсият е важен, защото всичко е написано на английски.
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ITИ каи ми моля те, кой собственик на IT компания е на "заплата" ...аххахахахаха! Поне лъжи добре, другия път!
164
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости на мен 1800 лв на месец ми е само лизинга на колата бе!!
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ITАха, ясно - значи си просто наследствено псевдоаристократче, което не си е подавало носа от фирмата и високата ограда на къщата си.
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе верно ли в Софето вземат толкпва.Ще им стигнат значи за противогази през зимата.
161
1
 
13
 
! Отговори
До 180 преди 3 години
Незнам се пише НЕ ЗНАМ, умнико за 7200;) неграмотни с претенции. Мама и тате ти плащат заплата или подаяние за да не се дрогирал много. Опитай сам, момко. Ще смениш тона;)
160
2
 
1
 
! Отговори
178 преди 3 години
Забравих - аз съм строит. Инж., Съпругата е счетоводител. Дипломи и езици му е майката;)
159
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София една чистачка взема колкото професор в провинцията!
158
7
 
1
 
! Отговори
174 преди 3 години
На ПУЦ а,университет ли му се вика вече. Това не са ли средни медицински кадри?!:))))И по-кротко живота в БГ не е по-лош,стига да знаеш как да го живееш!!!:))))
157
14
 
2
 
! Отговори
IT преди 3 години
Майка ми и баща ми са собственици на фирмата в която работя. Незнам колко им е заплатата но 100% е по-голяма от моята.. А аз получавам 7200 всеки месец.