Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание
20 сеп 2020 07:35, Ния Христова
227
Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.
 
В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.
 
"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише Вълчев в писмото.
 
Образователният министър допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.
 
"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
0
 
! Отговори
P.S. преди 3 години
Вие не разбирате. Докато Симеончо не получи удар по главата с тежък метален оранжево черен предмет (например щанга) той ще е с философията: Тая година о.***.х каквото можах, догодина пак! Но това е проблем на ДС. Черна не черна ръка на H.E.V костюма ръкавиците са черни!Hazardous Environment Vehicle.
131
0
 
2
 
! Отговори
И последно: преди 3 години
Ще обясня мотивите си защо закона за висшето образование трябва да литне през прозореца с великата дума:Еврика и да пишете нов! Една дума: Приемственост! Този закон не осигурява приемственост между средно и професионално образование и висше образование. Стария закон позволяваше - бакалавър, магистър, асистент, доктор, главен асистент, доцент, професор, академик! Светни ме как това може да стане сега! Симеончо и това ли о.л.а.й.не.в.и мамин. Твой хора на удобни места!
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът компетентен? Забравихте ли неразборията с провеждането на НВО и ДЗИ - колко пъти се променяха датите и организацята, колко беше сигурен за всичко, че накрая отмени изпитите в 4 и 10 клас. Ами указанията в началото на дистанционното обучение - да се провеждат само часовете по БЕЛ и математика, да не се пишат оценки, а накрая съвсем друго се изискваше? Това ще да е от компететността му .
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорът има право да намали часовете с 5 минути - особено ако се учи на две смени и/или има т.нар. целодневна организация на учебния ден /занималня/. Вече на доста места са се възползвали от тази възможност. Може би натиск може да окаже и Общественият съве към училището, ако си е на място.
128
1
 
0
 
! Отговори
И още: преди 3 години
Симеончо мамин Черногорски май е традиция на твоя род да нарушавате конституцията грубо и превратаджииски и все едно тия закони не важат за тебе мамин! А Людмила Живкова и Георги Марков май бяха: You are the one thing in my way!Палавник! Знаеш ли на стари години ми се иска да разбереш чрез *** си значението на латинската дума:Cranium - череп. Крадливата ти гъзообразна форма има нужда от образоване, че Aggression comes back to you!
127
1
 
0
 
! Отговори
Какво искам? преди 3 години
Искам много просто нещо, което след 30 шуробаджанащина се оказва много сложно и трудно. Има българска народна поговорка: всяка жаба да си знае гьола, тоест вирчето. Има и друга поговорка: На всяко гърне мерудия! Е сега коя поговорка е по-правилната? Значи ония рошавите свещенни гарги ще са на всяко гърне мерудия - демек никнат насекъде - къде им е работа и къде им не е, без ценз, в нарушение на конституцията и кодекса на труда "Вероучение". И искам също един да му вкарам пластмасовия череп в ...
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев е печен, но практиката със събиране на безотчетни пари няма как да я спре само с думи и призиви. Пиявиците като се впият, трудно се пускат после.
125
1
 
3
 
! Отговори
Обяснявам 2: преди 3 години
Разбирате ли, че *** в публичния сектор Образование е огромна - Илияновщината и Калинките на Баал са много и хайде да се не разправяме за министър Красимир Вълчев. Приказват ми някви "По делата им ще ги познаете", а същите тия дето ми ги говорят тия работи, служат на истинският Адолф Хитлер и Баал!Аз виждам, че и това "Вероучение" е наследство от прасетата си Симеончо!Ще оправим тая работа!
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се намалят часовете поне с 5 минути?
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава свестен министър - затова, че цяло лято дрънка глупости? Всеки ден в продължение на два месеца даваше разнопосочни сигнали. Да направи нещо по въпроса с предстоящето онлайн обучение, да не би да разкри т.нар. центрове за дистанционно обучение? Как така разреши на всеки, който желае, да се обучава неприсъствено? Защо тихомълком отложиха атестирането на учителите? Защо в последния момент поправяха почти новия закон за образованието?
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците и училищата са намалили много, но броят на класовете не чак толкова.А и като следваме хамериканския модел, то в клас там 12-18 ученика. А тук се смятат като маломерни.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, Вълчев, плащай ти бе! То пари си трябват.
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 119 - Да , прав си Вълчев е добър вариант за министър ,има точни виждания какво трябва да се прави ,но обкръжението му е зле и там той почти не се справя с номерата им така е и по места в Инспекторетите - уж са демократи от ГЕРБ ,но повечето са пребоядисани ко..му..ня..ги иили потомци на номенклатурата и се карат по старому освен това законът на М.Дамянова и та..й..фа..та и е ужасен повечето наредби и указания си противоречат..определено му е трудно на Вълчев сам в тази г..лу..т..ни..ца
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако през 1990 г. са се родили 105 180 деца, то през 2013 те са били 66 578...........около 2600 паралелки с първолаци след 7 години и двата случая.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами който иска да вярва, че у нас има стотици хиляда училища, да вярва. Каквито и факти и доказателсва да се представят, ясно е, че ще е напразно. В крайна сметка имате интернет, вярвам, че можете и сами да проверите информацията.
117
8
 
4
 
! Отговори
Обяснявам: преди 3 години
Някой хора много ще ме намразят от това, което ще кажа МОН не е имал по-читав министър от Красимир Вълчев през последните 30 години. И докато министъра по всякакъв начин поправя свинщината на прасетата преди него и води много тежка битка ония ще изпростачи и поилиянчи нацията.
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
115, типично по даскалски. Малко за това, малко за онова ... и въпросът със събирането на безотчетни средсва е решен. Давайте следваща точка от дневния ред.
115
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До АнонименАма до 90 -а година в 1 клас можеше да има 40 ученика, а сега по закон 26 максимум!Айде хващай пак молива!!!
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, не казвам, че няма мошеници ред учителите.Зная само, че на последната екскурзия дадох парите на момичето, което се беше заело с още няколко други деца и родители да организира нещата - разбира се, без част от документацията и съвестта ми е чиста.
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтига с тези екскурзии де! Не са задължителни, като не искате не пускайте децата!Ако цената е 40 лв, то 15 отиват за транспорт, малко за застраховка, музеи.А фирмата не е благотворително дружествоНито учителят е длъжен да работи на пълни обороти през почивния ден!.