Липсва контрол върху качеството на маските, какво носим?

Да се купуват от специализирани магазини и аптеки, уточнява лекар
21 сеп 2020 14:50, Петя Славова
30
Липсва контрол върху качеството на маските, какво носим?
Снимка: БГНЕС

Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това става ясно от репортерска проверка в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на "Всичко за 1 лев", така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, разказват родители.

Децата ги харесват, защото са шарени и имат картинки. За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да използват шлемове, отколкото "тези незнайни материи". В началото на учебната година родителите са категорични, че регулаторните органи трябва да си влязат в ролята. Други призовават сертифицирани маски да се раздават на децата в училище.

Още по темата

Досега столичната Регионална здравна инспекция не е правила проверки за вида на маските в магазинната мрежа, става ясно от думите на д-р Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със съмнително качество.

Д-р Гайтаневска съветва маските да се купуват или от специализирани магазини за медицински изделия или от аптеки.

Домашно изработените маски от плат трябва често да се перат и почистват. Колкото повече пластове има една маска, тя защитава по-добре, но когато избираме маска за деца, тя трябва да бъде удобна, без да пада, но и без да предизвиква запаряване, подчерта Ирина Гайтаневска пред БНР.

Маските, които приличат на шлемове, оставят повече място за дишане, но при тях важното е да се спазва дистанция, посочи д-р Гайтаневска. "Тоест тя по някакъв начин ги защитава, но не бива да се прегръщат, целуват и играят много близо с останалите дечица, което за тях е нормално – все пак те това искат, те затова се събират помежду си. Трябва постоянно да им се напомня."

Материята е много важна, трябва да може да се диша, категорична е Ирина Гайтаневска. Тя вижда рисковете в оцветители, които са били използвани при обработката на плата, както и в наличието на други алергени и коментира, че "колкото е по-обикновена маската, толкова по-добре".

Красивата, симпатична, интересна и забавна маска може да накара детето да я носи, но не бива например да има прекалено много щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, отбеляза д-р Гайтаневска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 26Родното училище ежегодно произвежда хиляди необразовани безкнижници.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само необразован безкнижник вече би мислил, че парцалите, които всеки надява по магазините, предпазват някого от нещо и че има смисъл от този маскарад.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То къде има контрол в тази държава? Само където може да се пъхне нещо под масата. 10%, 20%.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие всички големи богадаши се извадихте тука да си давате парите за заразоприносителни ***
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо толкова настояваш да ги носим?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо трябва да ги купуваме от Аптеки? *** пример,маска KN95 с BFE(ефективност на бактериална филтрация) 99% струва в големите вериги магазини ДОСТА по евтино!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Аз от както ги въведаха маските ходя с една и съща маска.Използвам я за за отбиване на номера. Даже не си покривам нито носа и нито устата с нея.
17
3
 
2
 
! Отговори
митя преди 3 години
красивиииии маски продавааааам!айде на красивитеееее!
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злите езици твърдят, че в една балканска република вместо маски хората носели дубейски фурми.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от три месеца ходя с една и съща маска. Да не съм милионер да сипвам всеки месец по 200 лв. Бг спекулантите продават тия маски на безбожни цени, докато във всяка цивилизована държава ти ги дават безплатно. У нас даже и лекарите плащат за предпазни средства от собствения си джоб.
14
2
 
3
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Аз лично нося маска-*** и като гледам и другите около мен са със сходни...Едва ли предпазват, по-скоро дразнят.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То маските са вредни за какво качество можем да говорим.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15А препаратите как ги виждаш във водата?ГМО-то виждаш ли го също? и 5Г вълните ли виждаш?
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТЗначи, като цяло тази статия е абсолютна тъпня.Да, маските които се продават в магазините, като цяло не отговарят на медицинските нормативи. Но са напълно достатъчни да спрат голяма част от разпространението на вируса чрез слюнките които изкашляме или изкихваме. Казвам голяма част, а не напълно. Същото важи и за шалове, бандани и т.н., стига да не са много рехави.За радпространението на вируса, чрез въздуха, просто трябва да се спазва дистанция от около 2м.Разбра ли сега?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм го виждал още този вирус. Знаете ли, че грип не съществува? Една от най- големите измами в човешката история е създаването на Грип от медиите и дезинформираноста в която е вкарано човечеството с помоща на СЗО. Няма вирус който да се запространява по въздух, дори не съществуват вируси във вида в който ви ги представят. Коронавирус е продукт на чемтрейлс, препарати във водата, ГМО, ваксини и 5G.
9
10
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
90% от умниците носят маски като от на баба ми гащите! Много ясно, че не вършат работа! Аз си поръчвам маски с ff3 защита, струва 10 лв, сменям я всеки ден! Но как да обясниш на Бай ***, че здравето е по - важно и ше ревне, че няма пари, да, но за мазна холестеролна баница и цигари и ракия има, но за това ше каже няма! Няма такава нация!
8
5
 
14
 
! Отговори
Шюкри преди 3 години
Аз си слагам бикинките на Aйшетo на cypaтя и нямам проблеми!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идея си нямате колко цехчета от електората на дпс бълваха денонощно маски, шити от каквото им падне.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТЗащото целта е да спре слюнките които изстрелваш.За тази работа и шал върши работа.Най-голямата част от вирусите се разпространява чрез слюнката.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да са качествени като внесоха фурми вместо маски.А той, Божков е виновен, наплескаха прокурочетата пратени да го върнат и дадоха малко фурми, че да заблажат наште ***.