Спад на наемите на магазините заради пандемията

Онлайн пазаруването още повече намали търсенето на търговски площи
21 сеп 2020 17:30, Петя Славова
5
Спад на наемите на магазините заради пандемията
Снимка: БГНЕС

Пандемията и ограниченията, свързани с нея, орязаха наемите на магазините с около 10%, пресмятат брокери от имотните агенции. Според Димитрина Раковска, мениджър "Търговски площи" в последните няколко месеца се наблюдава немалък спад в търсенето и съответно реализацията на площи, основно в търговските центрове.

"Наемите там регистрират намаление от приблизително 10 на сто. Все още обаче е рано да се прави равносметка за годината, тъй като временните предоговаряния на наемите заради периода на затваряне, когато моловете не работеха, на много места все още важат. Затова и следващите месеци ще бъдат доста показателни относно каква ще бъде тенденцията на промяна при наемите и съответно на усвояването на търговски площи", смята тя.

"За сметка на това все още е стабилна реализацията на площите от сегмента в търговските паркове. Затова и в близко бъдеще очакваме там ще има по-висок темп на усвояване. Причината е, че те са на открито и е по-безопасно от гледна точка на пандемията.

Коронавирусът оказа положително влияние на реализацията на площи в този подсегмент. Чисто психологически клиентите там се чувстват по-комфортно да пазаруват Причината е липсата на затворени общи части. Форматът на търговските паркове е много търсен от дискаунтерите, защото той за тях е много по-приложим, отколкото в търговските центрове", добавя Раковска, цитирана от "Монитор".

По думите й нарастването на дела на празните магазини идва основно от отпадането от пазара на малките търговци.

Според нея и преди пандемията те не са имали стабилни пазарни позиции и са били повлияни от конкуренцията. "Коронавирусните ограничения по-скоро ускориха това естествено отпадане от пазара. Голяма част , бих казала повече от две трети, от отпадналите от пазара търговци са именно малки бизнеси, основно местни", смята тя.

За момента Раковска констатира царящата неяснота при планирането както при собствениците, така и при ползвателите на търговски обекти, като повечето имат надеждата до края на годината да има стабилизиране на оборотите, които реализират.

Продължава предоговарянето на наемите заради затруднените продажби и по-ниските приходи. Повечето собственици са склонни да се съгласят с редуциране на сумите за период до 6 месеца.

"Поведението на наемодателите е сходно без значение дали търговският обект се намира на улица или в търговски център. Търси се подход, в който да се облекчат временно наемателите, но има и немалко изключения на наемодатели по търговските улици, които не желаят да променят наемните условия поради разнородни причини, като това води след себе си и увеличаване на свободните помещения в почти всички градове", допълва Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в друга фирма.

Според него след период на постепенно увеличение, наемите в шопинг центровете и главните търговски улици вече вървят надолу. За първокласни площи в моловете те са спаднали с 10% през юни. В София за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център те са около 36 евро/кв. м, а на главна търговска улица - близо 55 евро/кв. м. В Пловдив, Варна и Бургас съответните нива са около 27 евро/кв. м, 28 евро/кв. м и 24 евро/кв. м.

От Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) отчитат, че търговските площи са един от най-засегнатите сегменти от пандемията. Особено това се отнася за имотите, използвани като заведения за обществено хранене, които понесоха допълнителен удар и от срива в туризма. Освен това търговията на дребно в България се възстановява най-бавно от всички страни в Евросъюза.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал плъх я наплаши - сега ще дава за ваксина, няма как.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стройте, още стройте, скоро ще идват багерите да събарят. София има нужда от още поне 10 мола, на височинаната на ВМА, че и по-големи. Няма мол в ливадите, вадите и т.н.
1
3
 
5
 
! Отговори
Maritimo преди 3 години
Всички брокери били членове на ГЕРБ, щото са патологични лъжци!