Високи нива на амониев азот в стотиците мъртви риби край Черноморец

Анализите са показали и ниско съдържание на кислород
23 сеп 2020 21:09, Петя Славова
11

В стотиците мъртви риби, появили се край язовир "Крива круша" в землището на Черноморец, има висока концентрация на амониев азот и ниско съдържание на кислород. Това са показали първичните анализи на взетите проби, предаде Bulgaria ON AIR.

Това е и вероятната причина за измирането на рибите. Не е ясно обаче откъде е дошло замърсяването, защото в района няма промишлени обекти, няма и изтичане на отпадни води.

"Водата в язовира е малко - приблизително 30% от общия обем, което е вероятна причина за липсата на кислород. Обходихме района, той граничи с полски път и земеделска нива, не сме открили наличие на опаковки, на пестициди", обясни гл. експерт в Басейнова дирекция-Бургас Събина Русева.

До 2016 година язовирът е стопанисван от ловно- рибарско дружество "Лебед" в Бургас. Тогава той е зарибен с толстлоб, шаран и таранка с цел спортен риболов. След това водоемът е предаден за стопанисване на община Созопол, която го отдава на концесия. Според председателя на дружеството язовирът не е стопанисван добре.

"Горният язовир, те са два "Голяма круша" и "Малка круша" е източен, останал е без вода, тоест спрял е притокът на вода от единия язовир към другия, тоест спрял е притокът на кислород , другият фактор е огромното количество риба, който през годините би трябвало да се редуцира", коментира ръководителят на ловно-рибарско дружество "Лебед" Невен Каравасилев.

"Към настоящия момент това е първият такъв сигнал за масово измиране на риба, имаше подобен преди три –четири месеца във Варна, но към настоящия момент това е единственият", подчерта директорът на ИАРА Галин Николов.

Около мястото няма зауствания или изтичане на отпадъчни води. Няма и брегови източници на замърсяване. Мъртвата риба вече е почистена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частникът е лош стопанин.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ка пък никога не може да открият от ктде идва замърсяването,големи енигми.То бива прикриване,ама това вече е трагично.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова нещо като амониев азот няма !
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NH4N3Aмониев азИД
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амониевият азид е химичното съединение с формула NH₄N₃, представляваща сол на амоняк и хидразоена киселина. Подобно на други неорганични азиди, тази безцветна кристална сол е мощно експлозивно вещество, въпреки че има забележително ниска чувствителност...
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КъневСигурно имат в предвид аминиева селитра,а не азот,но амониевата селитра е богата на азот.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нивите до водата,не се ли пръскат с пестициди?Търсели опаковки,а лаборатория нямате ли,за да изследвате проби от рибата ,водата и почвата?
2
0
 
2
 
! Отговори
Готин преди 3 години
До КъневЖалка работа. Образование липсва. Дипломите не стават. Работодателите се надяват, че тези с ,,висшето,, стават. Ама Не!
1
0
 
17
 
! Отговори
Кънев преди 3 години
И за "амониев" азот не бях чувал,от днешните журналисти всякакви новини и "научни" открития можеш да научиш.