Коронакризата спря покачването на цените на имотите

Свиването се вижда особено при новите апартаменти
24 сеп 2020 07:40, Петя Славова
56
Коронакризата спря покачването на цените на имотите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронакризата изглежда е "заразила" и пазара на жилищни имоти у нас, пише Investor.bg. Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие (през голяма част от което бе в сила извънредното положение в страната), сочат данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Спадът бележи обръщане на тенденцията от последните близо пет години, като това е първото понижение на индекса от третото тримесечие на 2015 г. насам, сочи анализ на данните на НСИ.

Още по темата


Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти - с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.

Ограничителните мерки, които бяха в сила през второто тримесечие, дават своето отражение и върху годишния ръст. В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% - най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година - от 5 на сто.

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб - 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база - ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна - на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители - с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко - 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти - с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

Вижте целият анализ в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
Пена преди 3 години
До Анонимен Щенка ти се ама няма как да стане. Може да има нагоре- надолу но общо си е все нагоре. Питай баба си
11
2
 
17
 
! Отговори
Дд преди 3 години
Догодина става веселото. Сега още си свиркат и пеят.
10
4
 
0
 
! Отговори
Благодарение на ГЕРБ преди 3 години
и лично на др. Борисов България ще се превърне в Мека за европейските и мезоамерикански имотни инвеститори. Очаква се потоп от възрастни европейци, които ще изкупят де що има жилищна площ в милата ни татковина, за да се спасят от зимната пансдемия, която за тях е равна на смъртна присъда - поради липсата на ваксина и адекватно лечение от коронавируса. По данни на ФСБ България е закупила 50 хиляди колплекта от руския препарат Афифавир, произвеждан в града побратим на Ботевград.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минаха барманите,сервитиорите,хотелиерите, сега следващите под ножа ще са компютърджиите, дето една крушка не могат да сменят! Балона се спука момчета и момичета. От тук на сетне 60% спад на всичко.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има огромен балон при цените на жилищата,защото населението намалява, а жилищата се увеличават.Въпреки това цените растат.Но не очаквам да паднат цените, щото българите като спестят някой лев и купуват жилище, а като наследят не продават.А и в България кризата изобщо не е толкова сериозна заради демографският срив и безработицата е ниска.Народът е *** и не знае други начини да си влага парите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га теглиха кредити на 2.8% лихва не риваа,ама кой да се сети,че има и една главница на по 200-300бона,която с помощи от социяла не мое се погасява.
6
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен пък едно напудрено брокерче вчера ме съветва да съм купувал,щото цените щели да растат,били се върнали миячите на чинии от европата и се късали нови жилища да купуват.Идвала голяма инфлация като 96-та ама световна вика-всичко ще пада-долар,евро, рубла,само тухлата си е тухла(или итонг или гипсокартон,според зависи)и тя щяла да държи парата.В магазина хляба щял да се продава за цигли,а месото за гранитогрес.И много важно било преди преброяването да купя,преди да се види,че сме 9милиона.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..А АЗ СИ МИСЛЕХ, ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА ЗАЩОТО СЕ ПРОДАВАТ ПРЕДИ ВСИЧКО СТАРИ ПАНЕЛКИ- 50/60 ГОДИШНИ И БАНКИТЕ НЕ ГИ ФИНАНСИРАТ...
4
1
 
25
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 години
Наемам бивши брокерчета за гроздобер. Бонус 3% (без ДДС) над заплатата за декар събрано грозде.
3
2
 
31
 
! Отговори
ЧСИ преди 3 години
Хохо,само да свърши кредитната ваканция и ще се оям убавко на airbnb инвестиционни апартаментчета,на апартаментчета за децата и внуците,на лъскави апартаментчета на сервитьорки,бармани,касиерки,хотелиери,склададжии,плочкаджии дето са взимали 30 годишните кредити на промоция.А,да,ще им продам имотите и пак ще дължат пари,щото вече няма кой да плати 1500евро/м2 за панелка в Младост 2, а кредитчето напудрено на по-висока цена, щото *** и пульо с 5лв в джоба тръгнали да стават имотни инвеститори
2
6
 
12
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Не лъжете хората.Сега е момента за покупа .Последни 2-3 стайни на половин цена . Само от 100 хиляди евроСедд месец ще е късно- Вземи си 2-3 да има и за ромите , като пукнеш от преяждане
1
4
 
29
 
! Отговори
Чувам съскане... преди 3 години
от спукан балон.