Ракия, вино - половината от алкохола у нас е нелегален

Специалисти алармират за проблемите
24 сеп 2020 20:14, Петя Славова
38
Ракия, вино - половината от алкохола у нас е нелегален
Снимка: БГНЕС

Половината от алкохола на пазара все още е нелегален, алармират от бранша. Производители и преработватели на грозде искат държавата да затегне контрола и да провери пътя на гроздето.

Качеството на всяка една партида вино, произведена у  нас, се следи в лабораторията на Агенцията по лозата и виното. Очакванията са тази есен винарските предприятия да приберат и преработят поне 115 млн. кг грозде. Реколтата ще бъде идентична като обем, но като тегло ще е с 10 % по-малко от миналата година заради сушата.

Според данни на лозарите обаче поне половината алкохол на пазара е нелегален. А условията, при които е произведен, са далеч от стандартите за хигиена и качество.

Пътят на виното до пазара става все по-труден, заради нелегалния алкохол. "Това е намеса на пазара, която е нерегламентирана", обяснява лозар пред Нова тв.

"Произвежда се в по-малки дестилерии тип "селски казани", но не знаем какво е съдържанието му и дали не е опасен, обяснява Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара.

Регистрираните изби дават проби, но нерегистрираното предприятие не се следи. Нелицензираните производители не отговарят на изискванията на бранша.

Според инж. Красимир Коев от Агенцията по лозата и виното, хигиена липсва на много места, като са имали случаи да се прави алкохол на места, където се отглеждат прасета.

"Много важно е съдовете да са чисти", алармират още от бранша.

Проблеми идват и от суровината, която нерегламентираните производители влагат. Без контрол се стига до некачествен алкохол. Повече фалшив алкохол има при ракиите, отколкото при виното, а изчистването на пазара на некоректни търговци е непосилно. "И най-калпавата заводска ракия е по-добре от най-качествената домашна ракия", смятат още специалистите.

Отравянето с алкохол предизвиква главоболие, отпадналост, но има и по-тежки последици. Потребителите прибягват към такъв вид алкохол, често и заради по-ниските цени. "Тези дребни икономии, обаче може да струват изключително скъпо", предупреждават още специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Заминава ти главата. Кой си мислиш знае за бг ракията по света, че да и я купува?
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се грижат за здравето на българина, нито ги е грижа за качеството на алкохола. Просто искат бизнеса с продажбата на алкохол да е изцяло в техните ръце и да използват държавата, за да монополизират производството и продажбите. Всички други аргументи са чисто лицемерие.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-качествената ракия се прави от спирт и есенция.Най-хубавото вино заминава в чужбина.
10
2
 
13
 
! Отговори
Щерьо, Щерьоооо преди 3 години
20 000 години!??? Както казваше Кръстю Лафазанов - е .. Х. Те. Се. Освен да консумирате дистилационнни и ферментационни продукти вземете и малко се образовайте. Иначе свобода за всички частни производители на алкохолни напитки за лична нетърговска употреба!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже от две бири ме боли глава, наливат в бирата спирт, за да стигнат необходимия алкохолен градус, а уж фабричните напитки били качествени.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитват се да монополизират бизнеса и да накарат българите да им купуват скъпите ***. Това е кампания против традицията много от българите да си приготвят хубаво и качествено домашно вино.
7
3
 
32
 
! Отговори
ай ся глупости преди 3 години
Мен от домашна ракия глава досега не ме е боляла, но от заводски ментета ми е идело да умра на другия ден
6
0
 
7
 
! Отговори
Цар Киро преди 3 години
И то по-добрата половина.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си платиш данък,домашната ракия автоматично става хубава!!!!Въпрос на пари и нищо лично!!!!
4
2
 
31
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Не знам кой алкохол е по-качествен, но мен ме боли глава винаги от купен алкохол!
3
2
 
9
 
! Отговори
Jcjvucucuc преди 3 години
Добре че виното и ракията са ви проблемите бе *** от днес!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩерюВече са нелегални, скоро и дишането без да плащаш данък ще е нелегално.
1
3
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
20 000 години по нашите земи домашно варената ракия и домашното вино са си били съвсем читави, но в ХХ век - видите ли, вече са много вредни и нелегални...