В туризма отчитат загуби за близо 80% през този летен сезон

Около 30% от заетите в сектора са загубили работата си
24 сеп 2020 11:26, Ния Христова
22
В туризма отчитат загуби за близо 80% през този летен сезон
Снимка: БГНЕС

"Това, което можем да кажем за отиващия си летен сезон е, че беше най-трудният, но и абсолютно необичаен за българската, европейската и международната икономика. По отношение на българския пазар бяха направени много усилия от страна на сектора и на правителството". Това каза в ефира на Нова ТВ изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Туристи имаше предимно по Южното ни Черноморие. "Чужденците, които посещават България, по данни от 2018 и 2019 г. са над 9 милиона. Очевидно българският пазар не е готов да произведе такава цифра. 2 милиона би бил абсолютният максимум, ако всички български граждани имат възможността да почиват в страната", каза още тя. 
 
Прогнозите показват, че този сезон загубите ще са близо 80%. "Това са данни верни не само за България, но и за конкурентни наши дестинации", допълни още изпълнителният директор на Националния борд по туризъм. 
 
Карастоянова обясни, че се работи успоредно по два плана. "Единият екшън план е как да се справим с предстоящия зимен сезон и с летния през 2021 г. Коментира се и проблемът от възможни фалити и невъзможността да се обслужват кредити. Така може да се окаже в един момент, че банковият сектор да е собственик в туризма. Това е една много лоша перспектива", смята ескпертът. 
 
Тя беше категорична, че след COVID-19 българският туристически сектор няма да продължи да съществува по същия начин. "Държавата следва да влезе като инвеститор. Да се заложат генерални планове за развитие на инфраструктурата до туристическите обекти като помощ за тяхната социализация", заяви още Карастоянова.
 
Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм обяви, че голяма част от работните места в сектора са били запазени. "Това беше възможно със социално-икономическите мерки. Близо 25-30% от заетите обаче загубиха работата си в туристическия сектор поради невъзможността той да функционира", заключи Карастоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
За коя държава и кои държавни пари пищите бе ?!Имаше държава, но я разрушиха.Имаше платежоспособни туристи, но ги изгониха - тези дето разрушиха държавата.Защо се крият данъци в Туризма ?!Ами защото държавните органи не ги търсят, като в къщи за гости напр.Знаем как се извършват проверките на НАШИТЕ хора.Тоз дето вика, че всичко си дойде на мястото, да бЕга оттука.Объркал си държавата, колега ... !
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормални хора отишли на почивка на море в България.
19
0
 
3
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
Чужденците, които посещават България, по данни от 2018 и 2019 г. са над 9 милиона. Очевидно българският пазар не е готов да произведе такава цифра. *Само човек, който не знае за какво говори използва "цифра", което даже е неправилно, защото 9 милиона не е цифра. Другото, което е потресаващо - 80% загуби. От какво са тези 80%? Няма разумно обяснение. Да беше казала, с 80% по малки печалби, щяха да разбера, ама загубата може да е процент само от друга загуба, което тази не схваща.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,това вече е Лъжа ! - на морето беше фраш хотели,плажове,ресторанти .в спа курортите също , все още е пълно -няма места за 25-26/ 09 .Искат още помощи от Държавната пара !
17
0
 
10
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
какво значи 80% загуба .80% от от хотелите са на загуба или печалбата е с 80% по-ниска. Живи да ги оплачеш! Само Лондон има за година туристи колкото за година цяла България ,но те не се *** с туристите.
16
0
 
8
 
! Отговори
хахаа преди 3 години
Спокойно, зимния ще ударят 100%. С тия цени и това обслужване, от некомпетентен и неквалифициран персонал - тия направо сами се занулиха. Просто беше въпрос на време. Да, верно, отне 5-6 годинки, ама всичко си дойде на мястото.Аз съм доволен.
15
0
 
8
 
! Отговори
Алов преди 3 години
Нека, като ми дадоха развалени миди миналата година бяха на печалба, ни риваха ся малко да пореват и догодина няма да отида на море/ресторант. Да чакат руснаците.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 2Всички плащаме на държавата и така трябва да бъде. Бизнес риска си е за наша сметка. Едни пъти печелим, други пъти губим. Държавата трябва да осигурява условията, а не да издържа некадърни бизнесмени. Някои тази година си бяха заети нормално и си работеха добре. Защо ли? То рекламата им плащаме. То по-нисък данък. То това, то онава. Три години с постоянен ръст. Ами трябва да си готов и за надолу вече. Още миналата година предупреждаваха! Луда експлоатация и криене на данъци в туризма!Е!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никого не му пука, но новината си е супер! Яжте, мутри! Големия яжте!
12
1
 
2
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Браво по тази тема сме единодушниТака трябва де сме единни Приятелине да си завираме главата в пясъка
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер новина галеща ушите..Кеф
10
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Стига с този туризъм! И други хора загубиха работата си, други живота си! Само туризма ли е за спасяване, т.е. да спасим бизнеса на тези бетонираха морето и години наред ограбваха българи и чужденци, отишли да почиват на родното черноморие! Вирусът им беше за урок! Край на плюскането!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как загуби ? боко каза че нъй спасил и 5 милиарда ще раздава да си седят у къщи ;) Вие не взехте ли пари от боко ве ? Ми къде са тогава петте милиарда ?
8
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Повече от десет години са с намалено ДДС, с което си увеличават печалбата, защото не са имали намаление на цените. За 10 години по 10 % имат 100 % свръхпечалба. Сега имали 80% загуби (което не е цялата истина) т. е. пак са с 20 % печалба. хайде да не реват. Никой не ги е карал да търсят леснотията с хотелите. Ограбиха заводите за да строят хотели, сега ще си мълчат.
7
3
 
4
 
! Отговори
Голяма лъжа преди 3 години
Какво направи държавата да спаси туризма? Нищо! А какво можеше да наплави? Нищо! За всички бе ясно че сезон няма да има. Но решиха по ганьовски да лъжат. Кому бе нужно да се лъже за броя на заразените през май и даже да се обяви победа над вируса, да се обещава на бизнеса тълпи от туристи, да се отварят дискотеки и стадиони? Накрая всички го ядоха! Единствените които не загубиха бяха тия дето не се върнаха на плоските лъжи и не отвориха.
6
0
 
21
 
! Отговори
До БАНСКАЛИИ преди 3 години
БАНСКАЛИИ,Отсега сваляйте цените на картите, ако искате да имате сезон!Англичаните свършиха, идват трудни времена!Лесните пари секнаха!Стягайте се!
5
0
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Пет дни вечерях в един и същ ресторант. Скромни сметки - 50-60 лв. Нито веднъж не ми дадоха фискален бон. Не, че ми трябва, ама така ... И това е трета година подред
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национален борд на туризма... И какво точно прави този борд ? Нищо ! Като опре яйцето до dу-пe-тo всички викат помощ
3
9
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Защото държавата се издържа от тяхните данъци и открити работни места.
2
0
 
19
 
! Отговори
Да преди 3 години
Защо винаги държавата трябва да спасява частния сектор?От какъв зор?