В условия на криза българите кътат все по-малко средства

Спад със 7.6% на годишна база, показва статистика на БНБ
Обновена: 24 сеп 2020 09:00 | 24 сеп 2020 08:53, Петя Славова
19
В условия на криза българите кътат все по-малко средства
Снимка: БГНЕС

Въпреки пандемията българите продължават да кътат пари в банките. Спестяванията на домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД), се равняват на 57.7 млрд. лв. към края на август 2020 г. Те обаче бележат по-нисък темп на растеж от 7.6% на годишна база, показват данни от паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

От началото на годината спестяванията нарастват с между 7-8%. Очаквано най-голямо забавяне в темпа на растеж има по време на карантината - март и април. Тогава растежът на депозитите е съответно 7.2 и 7.6 на сто за година. Следва постепенно възстановяване до 7.8% към май, през юни нивото му се запазва, но оттогава показателят отново тръгва надолу, като стига до 7.6% към края на август 2020 г.

Депозитите на неправителствения сектор са 88.8 млрд. лв., а годишното им увеличение е 8.9%. Депозитите на фирмите са 27.547 млрд. лв. към 31 август тази година (12.2% ръст). При финансовите предприятия депозитите също растат с 5.2% до 3.547 млрд. лв. Заемите на компаниите нарастват с 2.2% на годишна база до 34.313 млрд. лв.

Най-скорошните данни на централната банка показват още, че дори с влошени финанси, българите не се притесняват да теглят кредити. Заемите на домакинствата са 24.9 млрд. лв., което е с 7.4% повече спрямо година по-рано. Ипотеките вече са 11.5 млрд. лв. (12.3% ръст), а потребителските кредити възлизат на 11.7 млрд. лв. (6.2% ръст). При другите кредити, като такива за лечение или обучение, обаче е налице спад от 24.4%, като те достигат 444.1 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
банкер преди 3 години
Смисълът да ги държиш на 0% лихва в банката ще го разберете когато ви оберат жилището и всички спестявания под дюшека. Тогава не 0% лихва, ами и на отрицателна ще ти се иска да ги беше държал в банката.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре на влог с 0% лихва отколкото да ги дам за за някой коптор на двойна цена
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15, та то какво ли не е проблем в България? То и в КТБ виртуалните пари (непренебрежима сума) на влог, виртуално се изпариха яко дим, но обществената тълпа бързо забрави горчивия урок и с удвоена вяра се хвърли в прегръдките на банкстерите.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Смисълът е, че можеш да си плащаш сметките като в 21ви век а не като в 18ти.Друг смисъл е, че парите ти са виртуални, т.е. няма опасност някой да ти разбие къщата и да ти ги събере, което не е като да не е проблем в България.Дори само за това е достатъчно да си ги държиш на влог.Тия дето си ги държите в буркани под леглото сте същите, което пищите когато ви влязат в жилището или като нещо стане с него.
14
4
 
9
 
! Отговори
програмист преди 3 години
До 4Ако трябва да съм честен нямам какво толкова да правя с парите си които не харча освен да ги държа на влог.Колкото и дразнещо да им прозвучи на някои не успявам да си похарча заплатата - за живот ми стига около 1/3 от парите които изкарвам.Имам си апартамент , вила и кола - нямам спешна нужда да събирам пари за нещо.Обмислям по-дългосрочна инвестиция в ценни книжа ,но и това си е занимавка.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4:"Някой компетентен да обясни какъв е смисъла да си държиш парите на влог когато лихвата е 0,00%?"Ами смисълът е да се плащат такси внасяне и теглене за банките!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В условия на криза обикновените българи изнемогват, защото цените се вдигат ежедневно и по този начин тежестта на кризата 100% ляга на плещите на най-бедните.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хах смешници.. аз си държа всичките пари в злато,сребро,акции и кеш... за банкстерите само 7% от парите ми за онлайн търговия през визата...
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СЕЛЯНИННяма как новото правителство да каже "тези пред нас", защото ще са същите хора.:)))))
9
0
 
17
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
За последната година нищо не се е променило, освен че покупателната способност е спаднала, с около 20 %. Казано с други думи - обедняване. И това, ако не е инфлация...Масово печатане на банкноти, нови заеми. Фалита на държавата се забавя умишлено. Новото правителство ще каже: тези преди нас. Ще настане едно прехвърляне на горещ картоф. А България, ще си е все така най-бедната страна в Европа.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малкото спестявания които имам си ги държа кеш вкъщи. Какъв е смисъла да ги дам на банката за 0% лихва и при голямото мяу да се редя на опашка за да си ги изтегля.
7
2
 
5
 
! Отговори
Смисълът преди 3 години
е да ти е по-трудно да ги хвърлиш през балкона.
6
2
 
3
 
! Отговори
Доларът преди 3 години
ще падне под 1.50 до края на годината.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауууу, България на Бойко е намалила спестяванията в свирепа световна криза.Е, тва е, а при БСП как хубаво бешеееееее ....... тогава такива проблеми нямахме (щото и спестявания нямахме).
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой компетентен да обясни какъв е смисъла да си държиш парите на влог когато лихвата е 0,00%?
3
0
 
11
 
! Отговори
az преди 3 години
Нали направиха лихвата по депозитите 0. Какво очакват? Да не говорим, че финансовата криза даже не е и почнала. Другата година да се притесняват.
2
4
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Девалвира, ама друг път. Еврото се покачи спрямо долара и другите валути послефната година, цените на международните пазари падат, имотите не се покачват, инфлацията и тя не се качва... Реално в момента има смисъл да държиш евро/лева
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврото девалвира, вие какво искате - да трупаме книжни бележки ли? Индустриалното производство има спад и стоките поскъпват.