Варненци са притеснени от напукан бетон на Аспаруховия мост

От АПИ са категорични, че конструкцията е здрава
25 сеп 2020 09:26, Ния Христова
28
Варненци са притеснени от напукан бетон на Аспаруховия мост
Снимка: БГНЕС
Напукан бетон и оголена арматура на Аспаруховия мост във Варна. Това се вижда от кадри, които са заснети от общинския съветник от БСП Мартин Златев, предаде bTV.
 
Дефектирала фуга е ограничила движението в едното платно. От Агенция "Пътна инфраструктура" не веднъж са опитвали да намерят решение на проблема. 
 
"Притеснението ми е, че няма точен отговор дали тези нарушения по колоните и гредите влияят по някакъв начин на безопасността на моста. Аз призовавам да се извърши една експертиза, защото видимо в моста не се е влизало от много години. Отдолу е... стресиращо", коментира общинският съветник. 
 
Той каза още, че през 2015 г. е обещан ремонт на съоръжението за 35 млн. лв., но такъв не е направен.Той изтъкна, че Аспаруховият мост е ремонтиран за последно през 1999 г. "Направих клипа, защото имаше граждански протест за това, че мостът не е в добро състояние. Не мога да приема поведението на АПИ, които неглижират проблема с моста", уточни Златев.
 
Жители на кв. "Аспарухово", които ежедневно преминават през моста, потвърждават, че клипът доказва спешната нужда от ремонт, тъй като състоянието му е "плачевно". 
 
"Мостът е в пред аварийно състояние - рамката, която носи фугите на металната конструкция и на стоманобетонната част е силно увредена, а това е много тревожно. Тревожно е и състоянието на ролковите лагери, които не са почиствани или гресирани. Необходим е спешен ремонт, защото Аспаруховият мост няма обходен маршрут", обясни инж. Марин Добрев, който е участвал в строителството на Аспаруховия мост през 70-е години на ХХ в.
 
Инж. Иван Досев от АПИ коментира, че за гражданите кадрите от видеото изглеждат притеснителни, но според него няма опасност. "Тези проблеми, които се показват в клипчето са повърхностни пукнатини. В момента мостът е здрав и безопасен".
 
Мостът е безопасен и по думите му е направено обследване в края на 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Направо да го гръмнат като мавзолея това соц. чудовище. За няколко стотин милиона ще направят лек подвижен мост. И без това кораби в езерото влизат през ден-два. Няма фериботи, няма въглища за ТЕЦ-а.
21
0
 
1
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Инж.Досев ще поеме ли вината ако се случи някакъв инцидент със моста?????
20
0
 
1
 
! Отговори
Проверката преди 3 години
показва, че много пари са потънали около поддръжката.Като се събори ще разберете.
19
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Той Аспаруховият мост още през милиционеросоциализма претърпя авария. Питайте старите варненци.
18
0
 
2
 
! Отговори
Кафявата лагуна преди 3 години
Няма значение, важното е, че парапетът беше боядисан в синьо - при СДС, и беше поставена мрежа против самоубийства - при ГЕРБ.
17
0
 
4
 
! Отговори
СофиАнец преди 3 години
Няма да се оплаквате, вие сте си го избрали !
16
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
това което "Лошите" комунисти построиха -Сега Демокрацията не може да го боядиса!!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътна инфраструктура е разрушена, а Агенция Пътна Инфраструктура някак се опитва да решава проблема, ама неуспешно и то - няколко пъти.Все едно да ходите на зъболекар и той няколко пъти да ви чупи зъбите, но да продължава да се опитва...
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафията на Потник ограби града!Рухват пътища, подлези, дано да не видим и мостове!!!Потник оставка! ГЕРБ оставка!Гербавия потник докара града от най-добрия в България до голямо село!
13
0
 
4
 
! Отговори
Gneven преди 3 години
Ей паляци кво правихте всяко лято, години подред, та моста пак е в плачевно състояние. Пак ли прахте парите,бе, мизерници? Висяхме по часове в задръствания в жегите! Къде отиват парите за винетките питам?! То бива, бива да ни правите на ***, но отдавна прекрачихте границата...
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога общински съветник от БСП стана и специалист по мостовете ...?!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Simvolyt na komunizma da se sybori i da se minava s lodki ednodryvki
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е подъл номер на кoмyнистите. Построиха мост, който 50 години по-късно създава проблеми на Строителя. Друго си е да се построи метростанция и да протече от раз.
9
1
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Никой не е избирал пасивната кметица на Варна!Просто го назначиха и няма отърване от него!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основен мост в града. Ако Портних не беше откраднал половината от 140 млн за 4.5 км отсечка, щеше да има и за моста. Вие си ги избрахте.... Така че оправяйте се
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Инж. Иван Досев от АПИ коментира, че за гражданите кадрите от видеото изглеждат притеснителни, но според него няма опасност. "Тези проблеми, които се показват в клипчето са повърхностни пукнатини. В момента мостът е здрав и безопасен"."Разбира се. Съвсем нормално е да стърчи оголена арматура от време на време, нали?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притеснени? Притеснени?! Не, побеснели сме.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това е строен по време на мракобесния коминизъм. Предлагам да се събори и да се започне от 0-лата, по евроатлантически. Да се построи нов, с най-новите евроатлантически технологии.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варнфнците, кск е оная тръба от тоалетните дето тече у залива ? Спреха ли я или пълниноще с " Планктон"?
3
3
 
21
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 3 години
Няма нищо, бъдете спокойни. Като падне, ще му мислим. Тъй се работи по бойкоборисовски.